x
 

Αμερική

Απειλείται η εμβληματική μεταρρύθμιση Γιάνναρη για τις εγγυήσεις αποφυλάκισης

22 Νοεμβρίου 2021

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Αποφασισμένος να υπερασπιστεί την μεταρρύθμιση του κανονισμού καταβολής εγγυήσεων αποφυλάκισης, την οποία ο ίδιος είχε εισάγει στην Πολιτειακή Γερουσία, εξέφρασε, μιλώντας στο NY1, ο ομογενής αναπληρωτής επικεφαλής του Σώματος, Μιχάλης Γιάνναρης (Michael Gianaris), με αφορμή τις πιέσεις που ασκούνται για αυστηροποίησή της.

Πρόκειται για μια νομοθετική πρωτοβουλία του κ. Γιάνναρη, η οποία θεσπίστηκε σε νόμο της Πολιτείας το 2019, βάσει της οποίας οι κατηγορούμενοι για πλημμελήματα και μη βίαια κακουργήματα θα μπορούν να αφήνονται προσωρινά ελεύθεροι, χωρίς να απαιτείται η καταβολή χρηματικής εγγύησης. Οπως είχε τονιστεί, βασικός στόχος του νομοσχεδίου αυτού -το οποίο υποστηρίχθηκε από φορείς υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και ακτιβιστές δικηγόρους της Νέας Υόρκης- είναι η καταπολέμηση των οικονομικών ανισοτήτων και του ρατσισμού στην απονομή δικαιοσύνης αφού, αφενός, ένας κατηγορούμενος με οικονομική ευχέρεια μπορούσε να βρεθεί εκτός φυλακής για αδίκημα που άλλος προφυλακιζόταν και, αφετέρου, οι μειονότητες αντιμετώπιζαν πολλές φορές μια πιο αυστηρή προσέγγιση, ένεκα προκατάληψης.

Στην αντίπερα όχθη, ένα από τα επιχειρήματα των επικριτών, που προέρχονταν ως επί το πλείστον από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ή ακόμη και μετριοπαθείς πτέρυγες του Δημοκρατικού, είναι πως, εξαιτίας αυτής της αλλαγής στο νόμο, πολλοί επικίνδυνοι ποινικοί έβγαιναν ξανά στους δρόμους ανενόχλητοι μετά την τέλεση αδικημάτων καθώς, εν αναμονή της δίκης, δεν είχαν καμία περαιτέρω επίπτωση ή περιορισμό από τις Αρχές. Αυτή ήταν και η βασική αιτία που ο νόμος υπέστη κάποιες τροποποιήσεις μέσα στο 2020, οι οποίες έδιναν μεγαλύτερη ευελιξία στους δικαστές να αποφασίζουν για χρηματική εγγύηση, κυρίως για ορισμένα μη βίαια κακουργήματα.

«Πιστεύουμε ότι ένα σύστημα πρέπει να είναι δίκαιο. Γι’ αυτό το θεσπίσαμε και γι’ αυτό η προφυλάκισή σου δεν εξαρτάται από το εάν έχεις χρήματα στην τσέπη σου ή όχι. Υπάρχει έντονη διασπορά φόβου και πολλές προσπάθειες να τρομάξουν οι ψηφοφόροι για λόγους πολιτικής εκμετάλλευσης. Δεν δούλεψε το 2020. Δεν πιστεύω ότι θα δουλέψει ούτε το 2022», ήταν η απάντηση του κ. Γιάνναρη.

Πάντως, εν μέσω της εκλογικής χρονιάς του 2022, μια επικείμενη αυστηροποίηση του καθεστώτος αναμένεται να βρει έναν ισχυρό σύμμαχο. Πρόκειται για το νεοεκλεγέντα δήμαρχο, Ερικ Ανταμς (Eric Adams), ο οποίος έλαβε το χρίσμα για την υποψηφιότητα τον Ιούνιο προτάσσοντας, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση της δημόσιας ασφάλειας. Με τον Ανταμς φαίνεται να συντάσσεται και η κυβερνήτης, Κάθι Χόκουλ (Kathy Hochul.

«Θα το προχωρήσουμε. Θα συνεργαστούμε στενά με τον Ερικ Ανταμς για να κάνουμε αλλαγές, εφόσον είναι απαραίτητο, διασφαλίζοντας, πρωτίστως, την δημόσια ασφάλεια, με την προϋπόθεση όμως ότι έχουμε ένα σύστημα που αποδίδει δικαιοσύνη για όλους», ανέφερε η Χόκουλ, με τους επόμενους μήνες να αναμένονται «θερμοί» για την Δημοκρατική πλειοψηφία σε Πολιτειακή Γερουσία και Πολιτειακή Βουλή.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την ικανοποίησή τους για την συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξέφρασαν στον «Εθνικό Κήρυκα» ορισμένοι από τους εκπροσώπους των ελληνοαμερικανικών οργανισμών που έδωσαν το «παρών» στην οικία του μόνιμου αντιπροσώπου της Ελλάδας στα Ηνωμένα Εθνη, την περασμένη Τετάρτη.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ