x

Οικονομία

Απειλή πληθωρισμού οι αυξημένοι λογαριασμοί θέρμανσης στις ΗΠΑ

08 Νοεμβρίου 2021

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ («ΝΥΤ»). Μετά τη βουτιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνθηκε, οι τιμές της Ενέργειας κυμαίνονται ανοδικά. Το φυσικό αέριο, που χρησιμοποιείται για τη θέρμανση περίπου των μισών νοικοκυριών στις ΗΠΑ, έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε τιμή από την ίδια εποχή πέρυσι. Η τιμή του αργού πετρελαίου -η οποία επηρεάζει βαθιά το 10 τοις εκατό των νοικοκυριών που βασίζονται σε πετρέλαιο θέρμανσης και προπάνιο κατά τη διάρκεια του χειμώνα- έχει εκτοξευθεί με παρόμοια εντυπωσιακά επίπεδα.

Και αυτό το κόστος μετακυλύεται γρήγορα στους καταναλωτές, οι οποίοι έχουν συνηθίσει σε φθηνότερες τιμές Ενέργειας τα τελευταία χρόνια και τώρα αντιμετωπίζουν αυξανόμενες ανησυχίες για τον πληθωρισμό φέτος.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι χειμερινοί μήνες αντιπροσωπεύουν περίπου το 50 έως 80 τοις εκατό της κατανάλωσης καυσίμου για κατοικίες. Και υπάρχει «σημαντική πιθανότητα» οι καταναλωτές να αντιμετωπίσουν μια «σημαντική αύξηση» στις τιμές της θέρμανσης, δήλωσε η Νίνα Φέχι (Nina Fahy), αναλύτρια για την Energy Aspects, μια ερευνητική εταιρεία συμβούλων.

Ο περασμένος χειμώνας ήταν θερμότερος από τον μέσο όρο, γεγονός που οδήγησε σε οικιακούς λογαριασμούς Ενέργειας που ήταν συγκριτικά χαμηλοί. Αυτή τη σεζόν, το κόστος θέρμανσης θα μπορούσε να αυξηθεί σε επίπεδα που δεν έχουν δει μια δεκαετία, ακόμα κι αν δεν υπάρχει βαρύς χειμώνας. Διάφοροι παράγοντες -χαμηλότερα παγκόσμια αποθέματα καυσίμων, κίνητρα για τους παραγωγούς να αφήσουν τις τιμές να αυξηθούν και μια αναντιστοιχία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης καθώς οι οικονομίες αναδύονται από την πανδημία- μπορεί να συνδυαστούν για να πάνε τους λογαριασμούς υψηλότερα.

Ο Μαρκ Γολφ (Mark Wolfe), εκτελεστικός διευθυντής του National Energy Assistance Directors’ Association, μιας ομάδας κρατικών αξιωματούχων που διαχειρίζεται βοήθεια σε νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος, λέει ότι όσοι ζουν από μισθό ή απλώς προσπαθούν να αποταμιεύσουν, δεν πρόκειται να κατανοήσουν περίπλοκες εξηγήσεις σχετικά με τα επίπεδα αποθεμάτων, τις αλυσίδες εφοδιασμού ή την παγκόσμια ζήτηση. Οταν αρχίσουν να έρχονται οι λογαριασμοί τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο, είπε, «το κοινό θα θυμώσει».

Οι προβλέψεις των ειδικών δείχνουν ότι το νότιο μισό της χώρας, το οποίο έχει ηπιότερους χειμώνες και βασίζεται σε σχετικά φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα για τη θέρμανση του σπιτιού, μπορεί να μπει στην άνοιξη σε μεγάλο βαθμό αλώβητο. Ομως, οι βορειοανατολικές και βόρειες πεδιάδες, καθώς και οι αγροτικές περιοχές σε εθνικό επίπεδο, εξαρτώνται πολύ περισσότερο από το πετρέλαιο θέρμανσης και το προπάνιο, τα οποία είναι πολύ εκτεθειμένα σε αυξήσεις τιμών στις αγορές εμπορευμάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ. Περισσότερα από 200 μέλη του Κογκρέσου πιέζουν την αμερικανική φορολογική υπηρεσία (IRS) να προχωρήσει σε μία αναστολή προστίμων που επιβάλλονται από καθυστερήσεις διαχείρισης του ταχυδρομείου στην αναφερόμενη υπηρεσία, μόλις μερικές ημέρες μετά την έναρξη της περιόδου συμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων, για την οποία αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι θα στιγματιστεί από δυσκολίες, σχολιάζει το POLITICO.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Κοινωνία

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο αστυνομικός της Νέας Υόρκης που τραυματίστηκε βαριά την περασμένη εβδομάδα σε πυροβολισμούς στο Χάρλεμ, όπου είχε σκοτωθεί επί τόπου ο συνάδελφός του Ριβέρα, υπέκυψε και αυτός στα βαριά τραύματά του στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν.

Πολιτική

NΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η κρίση στην Ουκρανία δύσκολα θα φύγει, καθώς πρόκειται για μία αναμέτρηση δύο κοσμοθεωριών που θα μπορούσε να αναστατώσει την Ευρώπη.

Αμερική

ΤΑΜΠΑ, ΦΛΟΡΙΔΑ - Μια μέρα πριν, είχε παραπονεθεί ότι δεν αισθανόταν καλά, γιατί δεν μπορούσε να αναπνεύσει.

ΒΙΝΤΕΟ

Διαρροή αερίου στο Παγκράτι – Απομακρύνονται όσοι βρίσκονται σε ακτίνα 50μ. (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι έπειτα από ειδοποίηση για διαρροή αερίου από το οδόστρωμα στο Παγκράτι και συγκεκριμένα στη συμβολή των οδών Πύρρου και Αινείου.

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Τζέιμι Ντάιμον της JPMorgan Chase (Βίντεο)

Συνάντηση με τον ομογενή πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της JPMorgan Chase, Τζέιμι Ντάιμον (Jamie Dimon), είχε σήμερα, Πέμπτη, το μεσημέρι, στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.