x

Οικονομία

Απειλή πληθωρισμού οι αυξημένοι λογαριασμοί θέρμανσης στις ΗΠΑ

08 Νοεμβρίου 2021

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ («ΝΥΤ»). Μετά τη βουτιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνθηκε, οι τιμές της Ενέργειας κυμαίνονται ανοδικά. Το φυσικό αέριο, που χρησιμοποιείται για τη θέρμανση περίπου των μισών νοικοκυριών στις ΗΠΑ, έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε τιμή από την ίδια εποχή πέρυσι. Η τιμή του αργού πετρελαίου -η οποία επηρεάζει βαθιά το 10 τοις εκατό των νοικοκυριών που βασίζονται σε πετρέλαιο θέρμανσης και προπάνιο κατά τη διάρκεια του χειμώνα- έχει εκτοξευθεί με παρόμοια εντυπωσιακά επίπεδα.

Και αυτό το κόστος μετακυλύεται γρήγορα στους καταναλωτές, οι οποίοι έχουν συνηθίσει σε φθηνότερες τιμές Ενέργειας τα τελευταία χρόνια και τώρα αντιμετωπίζουν αυξανόμενες ανησυχίες για τον πληθωρισμό φέτος.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι χειμερινοί μήνες αντιπροσωπεύουν περίπου το 50 έως 80 τοις εκατό της κατανάλωσης καυσίμου για κατοικίες. Και υπάρχει «σημαντική πιθανότητα» οι καταναλωτές να αντιμετωπίσουν μια «σημαντική αύξηση» στις τιμές της θέρμανσης, δήλωσε η Νίνα Φέχι (Nina Fahy), αναλύτρια για την Energy Aspects, μια ερευνητική εταιρεία συμβούλων.

Ο περασμένος χειμώνας ήταν θερμότερος από τον μέσο όρο, γεγονός που οδήγησε σε οικιακούς λογαριασμούς Ενέργειας που ήταν συγκριτικά χαμηλοί. Αυτή τη σεζόν, το κόστος θέρμανσης θα μπορούσε να αυξηθεί σε επίπεδα που δεν έχουν δει μια δεκαετία, ακόμα κι αν δεν υπάρχει βαρύς χειμώνας. Διάφοροι παράγοντες -χαμηλότερα παγκόσμια αποθέματα καυσίμων, κίνητρα για τους παραγωγούς να αφήσουν τις τιμές να αυξηθούν και μια αναντιστοιχία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης καθώς οι οικονομίες αναδύονται από την πανδημία- μπορεί να συνδυαστούν για να πάνε τους λογαριασμούς υψηλότερα.

Ο Μαρκ Γολφ (Mark Wolfe), εκτελεστικός διευθυντής του National Energy Assistance Directors’ Association, μιας ομάδας κρατικών αξιωματούχων που διαχειρίζεται βοήθεια σε νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος, λέει ότι όσοι ζουν από μισθό ή απλώς προσπαθούν να αποταμιεύσουν, δεν πρόκειται να κατανοήσουν περίπλοκες εξηγήσεις σχετικά με τα επίπεδα αποθεμάτων, τις αλυσίδες εφοδιασμού ή την παγκόσμια ζήτηση. Οταν αρχίσουν να έρχονται οι λογαριασμοί τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο, είπε, «το κοινό θα θυμώσει».

Οι προβλέψεις των ειδικών δείχνουν ότι το νότιο μισό της χώρας, το οποίο έχει ηπιότερους χειμώνες και βασίζεται σε σχετικά φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα για τη θέρμανση του σπιτιού, μπορεί να μπει στην άνοιξη σε μεγάλο βαθμό αλώβητο. Ομως, οι βορειοανατολικές και βόρειες πεδιάδες, καθώς και οι αγροτικές περιοχές σε εθνικό επίπεδο, εξαρτώνται πολύ περισσότερο από το πετρέλαιο θέρμανσης και το προπάνιο, τα οποία είναι πολύ εκτεθειμένα σε αυξήσεις τιμών στις αγορές εμπορευμάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Με την παρακίνηση των δικαστών που διόρισε ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έχει κάνει μια στροφή προς τα δεξιά οι επιπτώσεις της οποίας θα είναι αισθητές επί δεκαετίες.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Τα Γεγονότα της Εβδομάδας από τον «Ε.Κ» με την Αννα Σαρηγιάννη (Βίντεο)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η δημοσιογράφος Αννα Σαρηγιάννη στο ειδικό εβδομαδιαίο βιντεομαγκαζίνο, στο οποίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ειδήσεις της Εβδομάδας όπως τις κατέγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» μέσα από την έντυπη αλλά και την ηλεκτρονική έκδοσή του και τις επεξεργάστηκε η συντακτική του ομάδα.

Μητσοτάκης: Ανοίγει ξανά τη Δευτέρα η Διώρυγα της Κορίνθου για τρεις μήνες (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ.Η Διώρυγα της Κορίνθου θα ανοίξει ξανά την Δευτέρα για τρεις μήνες για εξυπηρετηθεί η καλοκαιρινή κίνηση, μετά από ενάμιση χρόνο που διήρκεσαν οι εργασίες αποκατάστασης όπως δεσμεύθηκε η κυβέρνηση, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του το απόγευμα στη Διώρυγα της Κορίνθου, όπου εκτελούνται έργα αποκατάστασης.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας