x
 

Οικονομία

Απέπλευσε για τον στόχο «Κρόνος-2» του τεμαχίου 6 το γεωτρύπανο της ΕΝΙ

02 Νοεμβρίου 2023

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Το πλωτό γεωτρύπανο Transocean Barrents απέπλευσε από τη Λεμεσό, με κατεύθυνση το κοίτασμα «Κρόνος-2», στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, περίπου 160 χλμ νοτιοδυτικά της Κύπρου, όπου θα πραγματοποιήσει νέα γεώτρηση για λογαριασμό της ιταλικής ΕΝΙ.

Σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές, η γεώτρηση αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τα τέλη του έτους ή αρχές του 2024.

Το πλωτό γεωτρύπανο είχε ολοκληρώσει περί τα τέλη Οκτωβρίου γεώτρηση για λογαριασμό της «Total Energies» στην ΑΟΖ του Λιβάνου.

Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο του 2022, η ιταλική ΕΝΙ είχε ανακοινώσει την ανακάλυψη εκτιμώμενης ποσότητας 2,5 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών φυσικού αερίου στον στόχο «Κρόνος-1», σημειώνοντας ότι υπάρχει προοπτική για πρόσθετες ποσότητες που θα διερευνηθούν με επιπλέον ερευνητικές γεωτρήσεις στην περιοχή.

Η γεώτρηση στον στόχο Κρόνος -2 θα είναι η τρίτη της εταιρείας στο τεμάχιο έξι, έπειτα από τη γεώτρηση στον στόχο «Κρόνος-1» και τη γεώτρηση στο κοίτασμα «Καλυψώ» το 2018.

H ENI είναι ο διαχειριστής του τεμαχίου με μερίδιο 50%, με την «TotalEnergies» να συμμετέχει με αντίστοιχο μερίδιο.

Στην Κύπρο ο Πρόεδρος Chevron

Στο μεταξύ, στην Κύπρο θα βρίσκεται την Παρασκευή ο Κλέι Νεφ, Πρόεδρος Έρευνας και Παραγωγής της Chevron για τις περιοχές της Μέσης Ανατολής, Αφρικής και Νοτίου Αμερικής, λίγα μόνο 24ωρα προτού λήξει η περίοδος διαπραγμάτευσης για επίλυση της διαφοράς για το επικαιροποιημένο πλάνο ανάπτυξης του κοιτάσματος Αφροδίτη, με εκτιμώμενα αποθέματα 4,4 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου.

Όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ επικαλούμενο καλά ενημερωμένες πηγές, ο κ. Νεφ θα έχει την ίδια ημέρα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Παπαναστασίου.

Υπενθυμίζεται ότι η παράταση στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και της εταιρείας λήγει την Κυριακή, 5 Νοεμβρίου. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από παράγοντες της αγοράς θέλουν τον υψηλόβαθμο αξιωματούχο του αμερικανικού κολοσσού να ζητά νέα παράταση στις συζητήσεις προκειμένου να βρεθεί λύση στη διαφορά.

Υπενθυμίζεται ότι η κοινοπραξία Chevron μαζί με την Shell Plc και την ισραηλινή Newmed Energy LP έχουν καταθέσει για έγκριση επικαιροποιημένο πλάνο ανάπτυξης της «Αφροδίτη» στην Κυβέρνηση, το οποίο προνοεί τη σύνδεση του κοιτάσματος με υποδομές υγροποίησης στην Αίγυπτο μέσω υποθαλάσσιου αγωγού. Τo επικαιροποιημένο σχέδιο απορρίφθηκε από την κυπριακή κυβέρνηση στα τέλη Αυγούστου, με τη σύμβαση να προνοεί 30 ημέρες διαπραγμάτευσης για επίλυση της διαφοράς. Η περίοδος διαπραγμάτευσης είχε παραταθεί για άλλες 30 ημέρες με καταληκτικό χρονοδιάγραμμα την 5η Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικότερο αγκάθι στη διαφορά είναι η ακύρωση του σχεδίου που περιλαμβανόταν στο αρχικό πλάνο ανάπτυξης του 2019, για κατασκευή πλωτής μονάδας παραγωγής (FPU) για την επεξεργασία του αερίου (αφαίρεση νερού και παραγώγων πετρελαίου), προτού αυτό εισέλθει σε ένα αγωγό 480 χιλιομέτρων που να συνδέει το κοίτασμα με το τερματικό στο Ιντκού της Αιγύπτου.

Παράλληλα, το επικαιροποιημένο πλάνο περιορίζει τις γεωτρήσεις παραγωγής από πέντε σε τρεις, με αποτέλεσμα να μειωθεί η παραγωγή. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για σημαντικές εξοικονομήσεις από την κοινοπραξία, σε σύγκριση με τις εκτιμώμενες δαπάνες ύψους $3,6 δισ που προνοούσε το σχέδιο του 2019.

Η Λευκωσία θεωρεί ότι η παρουσία της πλωτής μονάδας θα επέκτεινε τον κύκλο ζωής του κοιτάσματος, βελτιστοποιώντας την παραγωγή, ενώ η απουσία του θα σημαίνει χαμηλότερη ανάκτηση ποσοτήτων και κατά συνέπεια λιγότερα έσοδα. Παράλληλα θεωρείται ότι η απουσία του FPU δεν δίνει την απαραίτητη ευελιξία στην αξιοποίηση του φυσικού αερίου.

Συναφώς, ο Γιώργος Παπαναστασίου είχε διαμηνύσει από το βήμα του 11ου Ενεργειακού Συμποσίου της FMW πρόσφατα στη Λευκωσία, ότι η Κύπρος επιμένει στα έργα υποδομής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Το πράσινο φως άναψε η Κυπριακή Δημοκρατία στην πρόταση του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για το διορισμό απεσταλμένης του στο Κυπριακό.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ