x

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Απεβίωσε ο Μητροπολίτης Γέρων Περγάμου Ιωάννης Ζηλιούλας

ΒΟΣΤΩΝΗ. Απεβίωσε σε ηλικία 92 ετών σε νοσοκομείο της Αθήνας όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες μέρες ο Μητροπολίτης Γέρων Περγάμου, Ιωάννης Ζηλιούλας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ο αείμνηστος λογιζόταν πανταχόθεν ως ο επιφανέστερος Θεολόγος του αιώνα μας, ενώ κατά τα έτη 1961 με 1964 διετέλεσε καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης.

Οπως δημοσίευσε ο «Εθνικός Κήρυκας» την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου στο άρθρο του, με τίτλο «η Εκκλησία δεν υπήρξε ποτέ Λέσχη πλουσίων», ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην ομιλία του τόνισε το διαρκές κάλεσμα της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και σημείωσε ότι το κάλεσμα αυτό, ιδιαιτέρως σήμερα, «συνοδεύεται και από την ολόθερμη προσευχή μας υπέρ του σκληρώς δοκιμαζομένου επί της κλίνης της ασθενείας Ιερωτάτου Μητροπολίτου Περγάμου κυρίου Ιωάννου».

Συμπλήρωσε ο Πατριάρχης, πως «ο Άγιος Περγάμου, ο σπουδαιότερος Ορθόδοξος θεολόγος του 20ού αιώνος και μέχρι της σήμερον, κατά δε τον Αγιώτατον Πάπαν Ρώμης Φραγκίσκον, ο σπουδαιότερος θεολόγος της Χριστιανοσύνης ολοκλήρου, υπήρξεν ο κύριος εκφραστής της ευχαριστιακής εκκλησιολογίας και θεμελιωτής της θεολογικής οικολογίας και σφράγισε με τη θεολογική του σκέψη τη μαρτυρία και τον αγώνα του Οικουμενικού Πατριαρχείου υπέρ της προστασίας της κτίσεως. Ο πολιός αδελφός Ιεράρχης ήταν συγκυρηναίος της ημετέρας Μετριότητος και πρωτοστάτησε σε όλα τα σημαντικά γεγονότα της ταπεινής Πατριαρχίας μας, με κορυφαία στιγμή τη συμμετοχή του στις εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας ως εξέχον μέλος της ημετέρας Πατριαρχικής Αντιπροσωπείας και πρώτος σύμβουλος του Προέδρου της Συνόδου».

Ο αείμνηστος Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης γεννήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 1931 στο Καταφύγιο Κοζάνης. Υπήρξε μαθητής του μεγάλου Ρώσου Ορθόδοξου θεολόγου π. Γεωργίου Φλορόφσκι.

Σπούδασε Θεολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από όπου αποφοίτησε το 1955. Το 1965 εκπόνησε διδακτορική διατριβή με θέμα: «Η ενότης της Εκκλησίας εν τη Θεία Ευχαριστία και τω Επισκόπω κατά τους τρεις πρώτους αιώνας» και αναγορεύθηκε διδάκτορας.

Εκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Harvard της Βοστώνης από το οποίο έλαβε το πτυχίο Μάστερ της Θεολογίας.

Έχει διατελέσει καθηγητής της Συστηματικής Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, της Θεσσαλονίκης, του King’s College του Λονδίνου, του Γρηγοριανού πανεπιστημίου της Ρώμης και της Γενεύης. Χειροτονήθηκε Διάκονος στις 14 Ιουνίου 1986 και Πρεσβύτερος στις 15 Ιουνίου 1986.

Στις 22 Ιουνίου 1986 εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου Μητροπολίτης Περγάμου, υπέρτιμος και έξαρχος κόλπου Αδραμυττηνού. Στις 3 Οκτωβρίου 2014 ανυψώθηκε σε Γέροντα Μητροπολίτη Περγάμου.

Το 1993 εξελέγη μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και το 2002 διετέλεσε Πρόεδρός της, όντας ο πρώτος Πρόεδρος ο οποίος ήταν ιερωμένος.

Διετέλεσε αντιπρόεδρος της επιτροπής του Διαλόγου μεταξύ της Ορθόδοξης και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, ενώ διετέλεσε Διευθυντής του Γραφείου Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα. Εκπροσώπησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο σε άπειρες διεθνείς συνελεύσεις και θεολογικούς διαλόγους, ενώ υπήρξε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και της Επιτροπής Πίστεως και Τάξεως του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών.

Το έργο του επικεντρώνεται κυρίως στη Θεολογία του προσώπου. Ασχολήθηκε, μεταξύ άλλων, με την έννοια του προσώπου στη φιλοσοφία και στους Πατέρες της Εκκλησίας και υποστηρίζει ότι το πρόσωπο είναι η κεντρική έννοια της Χριστιανικής οντολογίας, ενώ αναλύει με τον ίδιο τρόπο και την έννοια του Τριαδικού Θεού: μία ουσία, τρία πρόσωπα.

Σημειώνεται ότι ο μακαριστός Μητροπολίτης Ιωάννης Ζηζιούλας παρακολουθούσε συχνά την αρθρογραφία του «Εθνικού Κήρυκα» και διατηρούσε επικοινωνία μαζί του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Η κοινότητα του Τιμίου Σταυρού στο Bay Ridge Brooklyn γιόρτασε και φέτος με παρέλαση την ημέρα της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου την Παρασκευή 24 Μαρτίου και ώρα 10:00 π.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ