x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Απεβίωσε ο πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Ρεκατσίνας

24 Ιανουαρίου 2023

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Απεβίωσε σε ηλικία 74 ετών ο πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου, Δημήτριος Ρεκατσίνας, στην οικία του στην πόλη Westport του Κονέκτικατ. Ο αείμνηστος γεννήθηκε στη Λευκάδα εκ γονέων Αναστασίου και Αικατερίνης Ρεκατσίνα. Το 1966 μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες και εγκαταστάθηκε στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών, την Ουάσιγκτον, όπου σπούδασε στο Λύκειο Woodrow Wilson. Συμμετείχε στη χορωδία και το κατηχητικό σχολείο της κοινότητας των Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης της Ουάσιγκτον.

Σπούδασε στο Ελληνικό Κολέγιο και τη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης από όπου αποφοίτησε με άριστα. Επίσης σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Princeton από όπου έλαβε το δίπλωμα Μάστερ της Θεολογίας, ενώ φοίτησε και στη Θεολογική Σχολή του Καθολικού Πανεπιστημίου στο Τμήμα της Κατηχητικής Παιδείας στο πρόγραμμα του διδακτορικού.

Χειροτονήθηκε διάκονος στις 13 Απριλίου του 1977 και πρεσβύτερος τέσσερις μήνες αργότερα στην κοινότητα της Αγίας Παρασκευής στην πόλη Greenlawn του Λονγκ Αϊλαντ Νέας Υόρκης. Ο πρώτος του διορισμός ήταν ως εφημέριος στην κοινότητά του, των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Ουάσιγκτον.

Κατά την ιερατεία του στην Ουάσιγκτον υπηρέτησε στην Εκτελεστική Επιτροπή του Εθνικού Συνεδρίου Χριστιανών και Εβραίων. Στην Επιτροπή του Λευκού Οίκου για τους υπερήλικες, στην Επιτροπή για την εγκαθίδρυση του αείμνηστου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ρόναλντ Ρέιγκαν. Στις Επιτροπές των Εθνικών Σπουδών του Καθολικού Πανεπιστημίου, καθώς και του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, ενώ αντιπροσώπευσε την Αρχιεπισκοπή από πολλές θέσεις. Στις 31 Αυγούστου του 1983 ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος τον διόρισε ιερατικό προϊστάμενο στην κοινότητα της Αγίας Τριάδος στην πόλη Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ, όπου έδωσε έμφαση στη νεολαία, ενώ ενίσχυσε τους εκκλησιαστικούς οργανισμούς και διακονίες της κοινότητας η οποία γνώρισε έτη ανθοφορίας. Ηταν μέλος της Αρχιεπισκοπικής Επιτροπής Νεολαίας, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Πανεπιστημίου Sacred Heart, ενώ υπηρέτησε και στα Συμβούλια των Εφημεριών των Νοσοκομείων του Αγίου Βικεντίου και του Μπίτζπορτ.

Επίσης, υπηρέτησε ως μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Εφορείας του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής, καθώς επίσης και στην Εφορεία της Ακαδημίας του Αγίου Βασιλείου. Αντιπροσώπευσε την Αρχιεπισκοπή στο Συνέδριο του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού στη Θεσσαλονίκη.

Το έτος 2001 ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος του απένειμε το οφίκιο του πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου κατά την επίσκεψή του στην κοινότητα της Αγίας Τριάδος στο Μπίτζπορτ.

Ο αείμνηστος καταλείπει την σύζυγό του επί 46 χρόνια, πρεσβυτέρα Ελευθερία, τα παιδιά του Τάσο Ρεκατσίνα, Κατερίνα Περγκόλα και Εμμανουήλ Ρεκατσίνα και τρεις εγγονούς τον Χριστόφορο, τον Τζέιμς και τον Νικόλαο. Επίσης, καταλείπει τα αδέλφια του Ντίον και Ανδρέα Ρεκατσίνα, τις αδελφές του Σοφία Εσπανοπούλου και Χριστίνα Πλώτα και πολλούς ανιψιούς και ανιψιές.

Το σκήνωμά του τέθηκε σε κοινό προσκύνημα την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου από τις 4 έως τις 7 το εσπέρας στον ιερό ναό της Αγίας Τριάδος στο Μπρίτζπορτ Κονέκτικατ, ενώ η Εξόδιος Ακολουθία θα τελεστεί την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου στις 10:30 π.μ. στον ίδιο ναό χοροστατούντος του Επισκόπου Μηδείας Αποστόλου.

Αντί ανθέων όσοι επιθυμούν να τιμήσουν τη μνήμη του μπορούν να στείλουν χρηματικές δωρεές για την ενίσχυση της κοινότητας της Αγίας Τριάδος του Μπρίτζπορτ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με μια συναυλία που σηματοδοτεί τη ζωτική ανάγκη να έρθουμε και πάλι κοντά μέσα από τη μουσική, ο Περικλής Κανάρης επιστρέφει στις ζωντανές εμφανίσεις μετά την πανδημία με ένα δυνατό μήνυμα.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ