ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο ομογενής Τζον Ποντέστα (John Podesta) ήταν δύο μήνες στο νέο του ρόλο ως ο κορυφαίος διπλωμάτης του προέδρου Τζο Μπάιντεν για το κλίμα, όταν αντιμετώπισε την πρώτη του διεθνή κρίση – τι να σερβίρει για δείπνο.
Είχε καλέσει τον Κινέζο ομόλογό του, Λιου Ζενμίν (Liu Zhenmin), στο σπίτι του, αλλά έμαθε ότι στον καλεσμένο του -ίσως όχι απροσδόκητα- αρέσει μόνο το κινέζικο φαγητό. Αν και ο Ποντέστα είναι γνωστός για τις μαγειρικές του ικανότητες, συνήθως επιμένει να μαγειρεύει ιταλικά.
«Σκέφτηκα, εντάξει, λοιπόν, αυτή είναι μια διπλωματική πρόκληση», δήλωσε ο ελληνικής καταγωγής άνδρας σε συνέντευξή του στο «Associated Press».
Λίγα άλλα προβλήματα λύνονται τόσο απλά όσο η αλλαγή μιας συνταγής. Παρόλο που ο Ποντέστα ασχολείται εδώ και χρόνια με θέματα που αφορούν το κλίμα, οι επιπλοκές και τα εμπόδια έχουν πολλαπλασιαστεί καθώς οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη φτάνει σε κρίσιμα επίπεδα.
Στη συνέντευξη, ο Ποντέστα δήλωσε ότι βλέπει ευκαιρίες για συνεργασία με την Κίνα για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που είναι ακόμη πιο ισχυρές από το διοξείδιο του άνθρακα. Ωστόσο, οι εμπορικές διαφωνίες μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας έχουν οδηγήσει σε αυτό που περιέγραψε ως «μια περίοδο κάποιων τριβών και ανταγωνισμού» και ο Ποντέστα δήλωσε ότι θα πιέσει την Κίνα να συνεισφέρει περισσότερα χρήματα στον παγκόσμιο αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.
Σύμφωνα με τη Συμφωνία του Παρισιού του 2015, οι πλούσιες χώρες υποτίθεται ότι θα παρείχαν συλλογικά 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια βοήθεια προς τις αναπτυσσόμενες χώρες για την υιοθέτηση καθαρών τεχνολογιών και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Εφτασαν στον στόχο αυτό το 2022, με δύο χρόνια καθυστέρηση.
«Πρέπει να κινητοποιήσουμε τρισεκατομμύρια δολάρια για να μετατρέψουμε την παγκόσμια οικονομία από μια οικονομία που λειτουργεί με ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα σε μια οικονομία που λειτουργεί με καθαρή ενέργεια», δήλωσε ο Ποντέστα.
Οι διεθνείς διαπραγματεύσεις δεν είναι η μόνη αρμοδιότητα του Ποντέστα. Διατηρεί επίσης την προηγούμενη δουλειά του, την υλοποίηση των εντός συνόρων πρωτοβουλιών του Μπάιντεν για την καθαρή ενέργεια. Ο Ποντέστα παραδέχθηκε ότι η πρόοδος ήταν πιο αργή από ό,τι αναμενόταν όσον αφορά τα ηλεκτρικά οχήματα, αλλά πιστεύει ότι υπάρχει ακόμη δυναμική παρά τις προσπάθειες της πολιτικής δεξιάς να «δαιμονοποιήσει» τα οχήματα μηδενικών εκπομπών.
Πάνω από όλες τις προσπάθειες του Ποντέστα δεσπόζουν οι φετινές εκλογές και η απειλή ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο ένθερμος στην προσπάθειά του να αναιρέσει την πρόοδο ως προς το κλίμα, αν επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.
«Αυτά τα πράγματα έχουν σημασία», είπε. «Οι ψηφοφόροι μπορούν να κρίνουν αν έχουν σημασία γι’ αυτούς. Σίγουρα έχουν σημασία για τον πλανήτη».
Πρόκειται για ένα υψηλό διακύβευμα για έναν 75χρονο βετεράνο των Δημοκρατικών που πρόσφατα σκεφτόταν να αποσυρθεί.
«Ημουν με το ένα πόδι στο αυτοκίνητο στο δρόμο για την Καλιφόρνια με τη σύζυγό μου», αστειεύτηκε.
Το σχέδιο του Ποντέστα να αποχωρήσει από τη δημόσια ζωή άλλαξε όταν ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την Πράξη για τη Μείωση του Πληθωρισμού πριν από δύο χρόνια, διοχετεύοντας 375 δισεκατομμύρια δολάρια στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Ο Ποντέστα είχε βοηθήσει να τεθούν οι πολιτικές βάσεις για τον νόμο, συνεργαζόμενος με ομάδες υπεράσπισης, και ο Μπάιντεν του ζήτησε να επιβλέψει την εφαρμογή των οικονομικών κινήτρων για τις καθαρές τεχνολογίες.
Ο ρόλος του επεκτάθηκε στη διεθνή πολιτική όταν ο Τζον Κέρι (John Kerry), απεσταλμένος του προέδρου Μπάιντεν για το κλίμα και πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, συνταξιοδοτήθηκε νωρίτερα φέτος.
Πηγή: «Associated Press»