x
 

Κύριο Άρθρο

Από τα λόγια στις πράξεις

26 Ιουλίου 2021
Κύριο Αρθρο

Η Λευκωσία εκφράζει ικανοποίηση γιατί κατάφερε να αποσπάσει μια δήλωση-καταδίκη της Τουρκίας από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τις παραβιάσεις των ψηφισμάτων του Σώματος από το κατοχικό καθεστώς στα Βαρώσια. Αυτό ήταν άλλωστε και το ζητούμενο σε αυτό το στάδιο για την ελληνοκυπριακή πλευρά, τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Να θυμίσουμε μόνο ότι για το ζήτημα της Αμμοχώστου και το καθεστώς της περίκλειστης πόλης προϋπήρχαν τα πολύ ισχυρά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας 550 και 789, τα οποία για μια ακόμη φορά η Τουρκία κατακουρέλιασε με το άνοιγμα και την «εισβολή» στα Βαρώσια. Συνεπώς, ούτε για το Συμβούλιο Ασφαλείας θα μπορούσε να περάσει το γεγονός απαρατήρητο, αν θέλει να σέβεται τον ίδιο του τον εαυτό και τις αποφάσεις του.

Η μεγάλη διαφορά στην συγκεκριμένη περίπτωση ήταν η αποφασιστική στάση των Αμερικανών. Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια -ίσως και μοναδική μετά την τουρκική εισβολή- στην Ουάσιγκτον υπάρχει μια πολύ φιλική κυβέρνηση προς τον Ελληνισμό, η οποία -και αυτό είναι το πιο σημαντικό- γνωρίζει άριστα τα προβλήματα του Κυπριακού και των ελληνοτουρκικών σχέσεων, γνωρίζει ποιος έχει δίκαιο και ποιος άδικο και εκδηλώνει προθέσεις να στηρίξει τις θέσεις μας. Η πολύ ισχυρή δήλωση του Αντονι Μπλίνκεν αλλά και η έντονη αντίδραση των Αμερικανών στην ύπουλη προσπάθεια των Βρετανών να ρίξουν στα μαλακά την Τουρκία στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τις παραβιάσεις στα Βαρώσια, κατέδειξε την αποφασιστικότητα της Ουάσιγκτον να ανακόψει την τουρκική επιθετικότητα και προκλητικότητα στην περιοχή. Στη διαμόρφωση αυτής της τακτικής, κρίσιμο ρόλο διαδραματίζει παρασκηνιακά το Ισραήλ, το οποία φαίνεται να επιλέγει οριστικά και αμετάκλητα ως συμμάχους του στην περιοχή την Ελλάδα και την Κύπρο.

Αυτή την ευνοϊκή συγκυρία είναι που θα πρέπει να εκμεταλλευτούν Αθήνα και Λευκωσία, ώστε να μην πάει χαμένη, ώστε να περάσουμε, επιτέλους, από τα λόγια στις πράξεις. Δεν αρκούν, δηλαδή, οι δηλώσεις στήριξης και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Από αυτά έχουμε μπουχτίσει, από μια συλλογή που χρονολογούνται από τον καιρό της τουρκικής εισβολής. Είναι όμως θεωρία και όπως αποδείχθηκε, δεν είχαν ως τώρα κανένα πρακτικό αντίκρισμα. Καταδίκες της Τουρκίας είχαμε στο πρόσφατο παρελθόν και για την εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ, για τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς και άλλων ιστορικών μνημείων σε τεμένη, για τις παραβιάσεις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Δεν ίδρωσε όμως το αυτί της Τουρκίας. Απεναντίας, έγινε προκλητικότερη. Τα γεωτρύπανα και τα πολεμικά της πλοία συνεχίζουν τις παραβιάσεις, ανοίγουν τα Βαρώσια και ο Ερντογάν ηγείται κατά τακτικά χρονικά διαστήματα της προσευχής στην Αγιά Σοφιά για να προκαλέσει περισσότερο τον Ελληνισμό.

Επομένως, αυτό που χρειάζεται να γίνει, και εκεί πρέπει να επικεντρωθεί η διπλωματία Κύπρου-Ελλάδας, είναι να υπάρξουν αποφάσεις τέτοιες που θα «πονέσουν» και θα συνετίσουν την Τουρκία. Και αυτές οι αποφάσεις δεν είναι άλλες από κυρώσεις. Κυρίως οικονομικές κυρώσεις, από Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκή Ενωση. Να θυμίσουμε ότι μια μόνο δήλωση του Τραμπ, πριν από τρία περίπου χρόνια, είχε οδηγήσει την τουρκική οικονομία σε κατρακύλα. Δεν είναι εύκολο να το πετύχουμε, αλλά ούτε και ακατόρθωτο. Εξαργύρωση του δικαίου το οποίο μας αναγνωρίζουν ζητούμε. Να καταλάβουν και αυτοί πως διακυβεύεται και η δική τους αξιοπιστία, αν δεν περάσουν από τα λόγια στις πράξεις και αφήσουν μια μουσουλμανική χώρα σαν την Τουρκία να προκαλεί και να αλωνίζει στην περιοχή…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αν συμβεί μία φορά θα ξανασυμβεί σχεδόν μετά βεβαιότητας τείνουν να συμφωνούν ειδικοί και έρευνες για τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας σε αντιδιαστολή με τις ελπίδες των θυμάτων πολλές φορές για το αντίθετο.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ