ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Με διαφορά λίγων μόνο ωρών βρέθηκαν στην Κύπρο για διαφορετικούς λόγους κατά την 50ή επέτειο της τουρκικής εισβολής οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά μετά το 1974.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια ιδιαίτερα δύσκολη μέρα για τον Ελληνισμό, προέβη σε μια κίνηση με ισχυρούς συμβολισμούς. Εγινε ο πρώτος Ελληνας πρωθυπουργός στην ιστορία που επισκέφθηκε την Κύπρο ανήμερα της μαύρης επετείου και μίλησε στην κεντρική αντικατοχική εκδήλωση για την επέτειο της τουρκικής εισβολής. Για να υπογραμμίσει τη συμπαράσταση της Ελλάδας προς την Κύπρο και ν’ απαντήσει στην κάθοδο και στην εμπρηστική ομιλία του Ερντογάν στα κατεχόμενα κατά τα προκλητικά πανηγύρια ντροπής που έστησαν οι Τούρκοι.
Μητσοτάκης και Ερντογάν παρέμειναν σε κυπριακό έδαφος για μερικές μόνο ώρες. Ο Ελληνας πρωθυπουργός έφτασε το απόγευμα στην ελεύθερη Κύπρο όταν αναχώρησε ήδη ο Ερντογάν από τα κατεχόμενα.
Από το πρωί του Σαββάτου το κατοχικό καθεστώς είχε στήσει ένα πανηγύρι ντροπής με στρατιωτικές παρελάσεις και απόδοση τιμών σε αυτούς που πήραν μέρος στην εισβολή του 1974, την οποία χαρακτηρίζουν «ειρηνευτική επιχείρηση» που έγινε για να… απελευθερωθούν οι Τουρκοκύπριοι και ήταν δήθεν νόμιμη καθότι η Τουρκία είχε αυτό το δικαίωμα με βάση το Σύνταγμα του 1960.
Στις ελεύθερες περιοχές, μνημόσυνα, τρισάγια, αποκαλυπτήρια προτομών πεσόντων και δάκρυα. Δάκρυα για τους ανθρώπους που χάθηκαν, για τους αγνοούμενους που ακόμη αναζητούνται και για τη γη που πατήθηκε από τους Τούρκους κατακτητές.
Μητσοτάκης: Το «Δεν ξεχνώ» που μας σφράγισε όλους
Στην εκδήλωση που έγινε το βράδυ του Σαββάτου στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, έστειλαν μηνύματα καταδίκης της μαύρης επετείου, αλλά και ελπίδας και αποφασιστικότητας. Στην πρώτη αυτή εκδήλωση που έγινε παρουσία πρωθυπουργού της Ελλάδας, παρούσα ήταν και ολόκληρη η πολιτική και θρησκευτική ηγεσία.
«Θέλω να επαναλάβω ενώπιον σας δύο λέξεις που μας σφράγισαν όλους: Δεν Ξεχνώ». Ετσι ξεκίνησε την φορτισμένη ομιλία του ο Ελληνας Πρωθυπουργός. Χαρακτήρισε την κατάσταση στην Κύπρο «πληγή που εξακολουθεί να αιμορραγεί».
«Ο βορράς μένει αιχμάλωτος της κατοχής. Η γη της Αφροδίτης παραμένει διχοτομημένη. Υπάρχουν ακόμη αγνοούμενοι και πρόσφυγες ενώ εδώ κοντά συνεχίζει να προκαλεί το μόνο τείχος του καιρού μας το οποίο διχοτομεί μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Πρόκειται για μια φωτογραφία ενοχής αυτών που το προκάλεσαν. Ταυτόχρονα όμως, και μια απόδειξη ανοχής όσων επιτρέπουν να διατηρείται ακόμα. Είναι μια ανοχή που δεν πρέπει να καταλήξει σε λήθη», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
«Δεν αποδεχόμαστε τετελεσμένα», διεκήρυξε ο Ελληνας πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια για «μία Κυπριακή Δημοκρατία με μία κυριαρχία μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα. Σε μια Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, σε ένα ενιαίο κράτος, χωρίς στρατούς κατοχής χωρίς αναχρονιστικές εγγυήσεις όπως το προβλέπουν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών αλλά και το κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ενωσης», ανέφερε ο Ελληνας πρωθυπουργός.
«Ο Ελληνισμός δεν θα πάψει να αγωνίζεται μέχρι να επανενωθεί η Κύπρος», διεμήνυσε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας.
«Ελλάδα και Κύπρος συνεχίζουν την κοινή τους προσπάθεια έχοντας όχημα τους αδελφικούς δεσμούς μας» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και δεσμεύτηκε ότι ο Ελληνισμός δεν θα πάψει να αγωνίζεται «μέχρι να επανέλθει η Κύπρος».
«Δεν συμβιβαζόμαστε με την κατοχή»
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι πενήντα χρόνια μετά, η Τουρκία παραμένει ο εισβολέας στην Κύπρο, με κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου.
Είμαστε, σημείωσε, «οι μόνοι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν μπορούμε να απολαύσουμε όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές μας ελευθερίες. Προτεραιότητά μου», διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος, «είναι ο τερματισμός της κατοχής, η απελευθέρωση και η επανένωση.
«Παρά τις δυσκολίες, αλλά και τις απειλές, όπως αυτές πού ακούσαμε σήμερα από τον ηγέτη της Τουρκίας, δεν συμβιβαζόμαστε με την κατοχή. Συνεχίζουμε την προσπάθεια, με όραμα για μια βιώσιμη και λειτουργική λύση», τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Περαιτέρω, ανέφερε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είχε δεχθεί τον συμβιβασμό της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και για πενήντα χρόνια η Τουρκία δεν επέτρεψε την εξεύρεση μιας λύσης.
«Είμαστε προσηλωμένοι στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης και είμαστε πανέτοιμοι να εμπλακούμε σε διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος.
«Θέλω παράλληλα να ξεκαθαρίσω προς πάσα κατεύθυνση ότι υπάρχουν όρια στις υποχωρήσεις και τον συμβιβασμό. Είμαστε μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης», τόνισε, απορρίπτοντας και την τουρκική απαίτηση για δύο κράτη.