x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

Κοινωνία

H «Οδύσσεια» ενός δασκάλου με την ΔΕΗ και η παρέμβαση του «Εθνικού Κήρυκα»

ΑΘΗΝΑ. Τον Γολγοθά που βίωσε προσπαθώντας (μάταια) να αποτρέψει τη ΔΕΗ να του κόψει το ρεύμα ύστερα από τον υπέρογκο, για έναν μισθοσυντήρητο ιδιώτη, λογαριασμό των 3.764 ευρώ που του είχε αποστείλει, εξιστορεί στον «Εθνικό Κήρυκα» («E.K.») ο εκπαιδευτικός από τα Τρίκαλα, ο οποίος είδε το ρεύμα στο σπίτι του να επανασυνδέεται μόνο μετά την παρέμβαση του «Ε.Κ.» που κατέβαλε το ποσό της επανασύνδεσης μέσω του φιλανθρωπικού ταμείου του Ιδρύματός του.

Υστερα από το αρχικό σοκ του πρώτου δίμηνου λογαριασμού που ήταν ύψους  2.307 ευρώ (αφού τα συνολικά 3.764 ευρώ της οφειλής αφορούν άλλο ένα επιπλέον δίμηνο) ο εκπαιδευτικός κινητοποιήθηκε και προσπάθησε να έρθει σε επαφή με κάποιους αρμόδιους στη ΔΕΗ για να προχωρήσει σε κάποια ρύθμιση. Εις μάτην όμως.

Τον έστελναν από τον Αννα στον Καϊφα, χωρίς κανείς να εμφανίζεται ως υπεύθυνος και να μπορεί να δώσει μια λύση. «Το σύστημα είναι απρόσωπο. Είναι όλα αυτοματοποιημένα και στο τέλος η όποια διαδικασία αποβαίνει σε βάρος του καταναλωτή», λέει ο ίδιος στον «Ε.Κ.» επισημαίνοντας ότι πρώτη του δουλειά όταν έλαβε στα χέρια του τον λογαριασμό ήταν να πάει στο γραφείο της ΔΕΗ στα Τρίκαλα και να ζητήσει κάποιον διακανονισμό στον οποίο να μπορεί να ανταποκριθεί.

Εκεί ανακάλυψε ότι δεν υπάρχει διευθυντής, μόνο κάποιος «ελεγκτής». «Ο διευθυντής των Τρικάλων είναι στη… Λάρισα. Εκεί υπάγεται η πόλη μας. Ουσιαστικά εγώ συνομιλούσα με υπαλλήλους που δεν είχαν κάποια αρμοδιότητα. Το μόνο που είχαν να μου πουν ήταν αν υπήρχαν κοινωνικά κριτήρια για να υπαχθώ στο κοινωνικό τιμολόγιο».

Να σημειωθεί ότι η πλατφόρμα για το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ ανοίγει κάθε φθινόπωρο και η υπαγωγή των δικαιούχων σε αυτό γίνεται με βάση τη φορολογική δήλωση. Για τις προϋποθέσεις δε που έχουν τεθεί για την υπαγωγή κάποιου στο κοινωνικό τιμολόγιο (ώστε να έχει χαμηλότερες χρεώσεις) ο εν λόγω εκπαιδευτικός θεωρείται… προνομιούχος και άρα μη δικαιούχος.

«Ενας μισθός εκπαιδευτικού μπαίνει στο σπίτι, τίποτε άλλο, αφού η σύζυγος δεν εργάζεται. Τους εξήγησα ότι ούτε στο κοινωνικό τιμολόγιο είχα υπαχθεί, ούτε μπορούσα να υπαχθώ τώρα, ακόμα και αν πληρούσα τα κριτήρια, αφού η πλατφόρμα ανοίγει σε λίγους μήνες. Η αντίδρασή τους ήταν η πλήρης αδιαφορία, με την επίκληση πάντα του απρόσωπου συστήματος. ‘Δεν μπορούμε να σας κάνουμε τίποτα’».

«Ζήτησα να καταβάλω ένα ποσό, μικρό, αυτό που μπορούσα, αλλά μου αντέτειναν ότι ‘δεν το δέχεται το σύστημα’. Ετσι φτάσαμε στο μεσημέρι της 30ής Μαϊου, ημέρα Δευτέρα, οπότε και μου έκοψαν το ρεύμα. Ετρεξα στα γραφεία της ΔΕΗ. Εκεί συνάντησα ξανά από αδιαφορία έως εχθρικότητα. Η ώρα ήταν 1:55 και η υπάλληλος μου είπε ότι αν δεν πάω τα απαιτούμενα χρήματα (758 ευρώ) μέχρι τις 2 ακριβώς που έκλειναν, δηλαδή μέσα σε 5 λεπτά(!), δεν μπορούσε να κάνει τίποτα για την επανασύνδεση. Ουσιαστικά μου έλεγε ‘δεν με νοιάζει τι θα κάνεις’».

Μοιραία, η ταλαιπωρημένη οικογένεια, που πρόσφατα έχασε το μεγαλύτερο από τα δύο παιδιά της από μια σπάνια ασθένεια, βρέθηκε χωρίς ρεύμα λίγα εικοσιτετράωρα προτού το άλλο παιδί της δώσει πανελλαδικές εξετάσεις (ξεκινούν την Παρασκευή, 3 Ιουνίου).

Σαν «από μηχανής θεός» ήρθε ο «Ε.Κ.» (με τον οποίο επικοινώνησε ο εκπαιδευτικός) που κατέβαλε μέσω του φιλανθρωπικού ταμείου του Ιδρύματός του το ποσό των 758 ευρώ για την επανασύνδεση του ρεύματος.

«Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου» μας λέει. «Δεν θα ξεχάσω ποτέ το καλό που μου κάνατε».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Για ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις προετοιμάζονται στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με φόντο το σκάνδαλο των υποκλοπών και δεν αποκλείουν και τις εκλογές για τα τέλη Σεπτεμβρίου ή την πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε δημοσίευμά του το «tovima.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Τα Γεγονότα της Εβδομάδας από τον «Ε.Κ» με την Ειρήνη Ζαχαριάδη

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η δημοσιογράφος Ειρήνη Ζαχαριάδη στο ειδικό εβδομαδιαίο βιντεομαγκαζίνο, στο οποίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ειδήσεις της Εβδομάδας όπως τις κατέγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» μέσα από την έντυπη αλλά και την ηλεκτρονική έκδοσή του και τις επεξεργάστηκε η συντακτική του ομάδα.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας