x
 

Ελλάδα

Απόφαση-εξπρές για το ντέρμπι

26 Οκτωβρίου 2023

Μετά από μια μαραθώνια διαδικασία που κράτησε περισσότερο από τέσσερις ώρες, ολοκληρώθηκε την Πέμπτη (26/10)  ενώπιον της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής της Σούπερ Λιγκ η εκδίκαση για όσα συνέβησαν στο ντέρμπι μεταξύ του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού την περασμένη Κυριακή στο «Γ. Καραϊσκάκης» με αποτέλεσμα την οριστική διακοπή του στο 50ο λεπτό. Η αθλητική δικαστής της Λίγκας κ. Σταμολέκα έδωσε προθεσμία μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής (27/10) στους δικηγόρους για να καταθέσουν τα υπομνήματά τους ενώ ανέφερε ότι η απόφαση θα βγει είτε λίγες ώρες αργότερα είτε μέχρι το πρωί του Σαββάτου (28/10). Η πλευρά του Ολυμπιακού αμφισβήτησε τον τραυματισμό του Χουάνκαρ, αλλά και την συμπληρωματική έκθεση του Ιταλού διαιτητή Φάμπιο Μαρέσκα και ζήτησε να συνεχισθεί η αναμέτρηση από το σημείο που διακόπηκε. Από την άλλη οι «πράσινοι» που έκαναν κύρια παρέμβαση στην εκδίκαση ζήτησαν να κατακυρωθεί υπέρ τους το παιχνίδι λόγω του τραυματισμού του ποδοσφαιριστή τους από την ρίψη της κροτίδας.

Ο εκ των δικηγόρων του Ολυμπιακού, Δημήτρης Καρπετόπουλος, ανέφερε: «Προσπάθησε να γίνει σύνδεση με την υπόθεση Γκαρσία. Δεν δικάζουμε με βάση τι έγινε πριν από 15 χρόνια, ίσχυε άλλο κανονιστικό πλαίσιο τότε, άλλο σήμερα. Ο νομοθέτης αποφάσισε να μεταθέσει την κρίση στον τραυματισμό στον γιατρό του αγώνα. Μέχρι τότε το 2017-18, οι ιατροί του αγώνα ήταν πρόσωπα που διάλεγε η κάθε ομάδα. Από τότε δημιουργήθηκε σώμα, θεωρείται πλέον αντικειμενικός γιατρός. Η γνωμάτευση, η σαφής γνώμη του γιατρού, είναι ουσιώδης, αν λείπει, δεν υπάρχει απόφαση. Αυτό προκύπτει από τον κανονισμό. Συνεπώς η γνωμάτευση είναι συγκεκριμένη, δεν αποφαίνεται σε κανένα σημείο. Ως προς το περιεχόμενο η συμπληρωματική έκθεση δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί γιατί έρχεται σε αντίθεση με το φύλλο αγώνα. Πώς ξέρετε ότι αυτή η έκθεση είναι του διαιτητή. Εγώ έλαβα ένα μέιλ με το όνομά σας και θα το βγάλω στην εφημερίδα.  Η ομοσπονδία που 10 μέρες πριν μας είπε πως τον ορισμό που τον έκανε η ΠΟ Ιταλίας, δεν υπάρχει πουθενά σε αυτό η Ομοσπονδία της Ιταλίας. Δεν υπάρχει η εγκυρότητα. Στέλνουν σε κάποιο μέιλ με το όνομα του Μαρέσκα και με σύναψη τον κ. Μάνταλο. Αμφισβητούμε την εγκυρότητα του εγγράφου».

Ο έτερος δικηγόρος των Πειραιωτών, Ιωάννης Χατζησαββάογλου, τόνισε: «Για εμάς, θεωρούμε πως είναι κανονιστικώς επιβεβλημένο είναι να απαλλαγεί ο Ολυμπιακός.

Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός έδωσε το δικό της μήνυμα με την αποχώρηση, το δικό σας όργανο δεν δίνει μήνυμα, αλλά εφαρμόζει τον κανονισμό. Δεν υπάρχει λύση, αλλά η απαλλαγή του Ολυμπιακού».

Καραπαπάς: Δεν υπάρχει αντικειμενικός τραυματισμός του Χουάνκαρ

Νωρίτερα κατέθεσε ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Κώστας Καραπαπάς, που είπε μεταξύ άλλων: «Πηγαίνουμε στα αποδυτήρια, συζητάμε τι έχει συμβεί. Ο διαιτητής έδωσε πέντε λεπτά προθεσμία για να επιστρέψει. Ο διαιτητής απευθύνθηκε σε εμάς, ρωτήσαμε. Φώναζε five minutes. Το άκουσα με τα αυτιά μου, έκανε χειρονομία. Ο παίκτης δεν είχε τραυματισμό, το είδα με τα μάτια μου. Μου είπαν πονάνε τα αυτιά του γιατί άκουσε έναν ήχο. Σεκιούριτι μας είπαν ότι άκουσαν έναν ήχο και ήταν πιο κοντά στο σημείο. Αμφισβητώ ότι έπεσε κροτίδα σε σημείο για να προκαλέσει βλάβη στον παίκτη, έπεσε πολύ πιο μακριά. Είδα μετά από βίντεο, δυστυχώς σε όλα τα γήπεδα γίνονται αυτά τα πράγματα. Από Κυριακή έχουμε δει υλικό για να αποβάλλουμε τον οπαδό δια βίου, δεν ξέρουμε καν αν είναι οπαδός του Ολυμπιακού. Ο διαιτητής μού είπε δεν είδε τίποτα, ο βοηθός από εκεί, είπε ότι άκουσα κάτι αλλά δεν ξέρω τι έγινε. Ο γιατρός είπε ότι ο παίκτης είπε ότι ζαλίζεται. Η εξέταση δεν είναι αντικειμενική. Κανένας δεν ακούμπησε τον παίκτη.

Ο διαιτητής αιφνιδιαζόμενος από την αποχώρηση, φώναξε τον γιατρό, ο οποίος είπε ότι έχει επηρεαστεί από τον ήχο η ακοή του και θα δούμε σταδιακά πώς θα πάει. Μετά είπε ότι εσύ αποφασίζεις αν είναι fit ή όχι. O διαιτητής λέει ότι εγώ θα βγω στο γήπεδο και θα σφυρίξω, εάν εσείς δεν έρθετε…».

Η δικαστής ρώτησε γιατί δεν έχει γραφτεί το τελευταίο γεγονός στο Φύλλο Αγώνα και ο Κώστας Καραπαπάς απάντησε: «Αυτό που γράφει, είναι ότι αποφάσισε μόνος του να αποχωρήσει. Πηγή της γνώσης είναι ο διαιτητής, εκείνος είπε ότι αν δεν βγει ο Παναθηναϊκός στο γήπεδο, είναι δική σας ευθύνη». Εκεί διαφώνησε ο κύριος Μπουτσικάρης. Συνεχίζοντας ο Κώστας Καραπαπάς, ανέφερε: «Ο γιατρός είπε ότι κλινικά είναι εντάξει μετά από μία ώρα, υπάρχει ένταση στο γήπεδο από 35000 κόσμο που αναρωτιέται. Ο Παναθηναϊκός ήταν σίγουρος ότι δεν θα παίξει, είχε πάρει πίτσες. Ο διαιτητής είπε στον γιατρό να γράψει την γνωμάτευση ότι δεν μπορεί να παίξει. Ο γιατρός είχε λάβει 2.000 απειλητικές κλήσεις, ήταν έτοιμος να πάθει έμφραγμα ο άνθρωπος».

Ακολούθως απάντησε για το αν έγραψε ο γιατρός ότι είχε αστάθεια και έλλειψη ακοής ο Χουάνκαρ: «Το έγραψε, δεν σημαίνει ότι το είχε κιόλας. Η εξέταση ήταν ‘ακούς’, δεν ‘ακούω’ δεν έλεγε. Δεν είχαμε μηχανήματα για ακροόραμα. Ο γιατρός στην αρχή έλεγε εντάξει, μετά τις πιέσεις έλεγε ότι δεν μπορεί να πει. Ο διαιτητής τού απαντούσε ότι πρέπει να πει να παίξουμε ή όχι.

Εμείς είπαμε στον γιατρό, αντικειμενικός τραυματισμός δεν υπάρχει, μία ομάδα αποχώρησε, χωρίς να υπάρχει κάτι αντικειμενικό (π.χ. να ανοίξει ένα κεφάλι).

Ο γιατρός μπροστά μας δεν είπε να μεταφερθεί παίκτης στο νοσοκομείο. Ο Παναθηναϊκός είπε να πάει στο Υγεία. Όταν ένας άνθρωπος έχει ανάγκη θα πάει γρήγορα στο κοντινότερο νοσοκομείο. Οχι δύο ώρες μετά στην άλλη άκρη του κόσμου».

Μπουτσικάρης: Ο γιατρός είπε ότι ο Χουάνκαρ είχε ολική απώλεια ακοής στο αριστερό αυτί

Ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Λεωνίδας Μπουτσικάρης , υποστήριξε :

«Η κροτίδα δεν ήταν στο πλαίσιο των πανηγυρισμών, δεν σχετίζεται χρονικά με τους πανηγυρισμούς, αυτό είναι το συμπέρασμα μου. Η κροτίδα κατευθύνθηκε στους παίκτες που έκαναν ζέσταμα. Η κροτίδα έπεσε πλάγια και αριστερά προς τον Χουάνκαρ, δεν την είδε, δεν το περίμενε. Ηταν κροτίδα πολύ μεγάλης ισχύος.

Υπάρχει περίπτωση ποδοσφαιριστή που έχει χάσει την ακοή του μόνιμα από κροτίδα και τώρα παίζει στην Εθνική Κωφών. Δεν μιλάμε για ένα δυναμιτάκι. Σε αγώνα αιωνίων μια σεκιούριτι πήγε να πιάσει κροτίδα και έσκασε στα δάκτυλα της, σε ένα γεμάτο γήπεδο άκουγα τις φωνές της. Και ο Βέρμπιτς και ο γυμναστής ένιωσαν το κύμα από την κροτίδα και σοκαρίστηκαν. Οι παίκτες του Παναθηναϊκού  αποχώρησαν από τον αγωνιστικό χώρο γιατί είδαν έναν συμπαίκτη τους σχεδόν ημιλιπόθυμο να αποχωρεί με φορείο και για λόγους ασφαλείας. Πολύ καλά έκαναν και έφυγαν, είναι παραλογισμός να μείνουν για να γίνει σέντρα ενώ υπάρχει θέμα ασφάλειας τους και ένας συμπαίκτης του ήταν ημιλιπόθυμος.

Ο γιατρός του αγώνα στα αποδυτήρια εξέτασε τον Χουάνκαρ στο ιατρείο του αγώνα. Ο γιατρός έβγαλε το αρχικό πόρισμα με βάση την κίνηση των ματιών. Επίσης στην πρώτη διάγνωση έκανε λόγο για ολική απώλεια ακοής από το αριστερό αυτί. Του έκανε αυτές τις κινήσεις και το μάτι του δεν κουνιότανε. Στην πρώτη φάση δεν ανταποκρίθηκε στα τεστ και είχε αστάθεια. Αυτό γράφτηκε στην έκθεση.

Πήγαμε στον διαιτητή με τη διάγνωση, παρόλα αυτά ο διαιτητής ήθελε να εξαντλήσει τις δυνατότητες να γίνει ο αγώνας. Συμφωνήσαμε να γίνει επανεξέταση. Ο Χουάνκαρ παρέμεινε στο ιατρείο και εξεταζόταν. Στα 60 λεπτά πήγαμε πάλι στον Χουάνκαρ, ο γιατρός διαπίστωσε ότι βελτιώθηκε η ακοή του αλλά δεν μπορούσε να σηκωθεί γιατί όταν πήγε να τον σηκώσει, ο Χουάνκαρ του είπε ότι ζαλίζεται και ήθελε να κάνει εμετό. Μετά από αυτό πήγαμε στον διαιτητή, όλοι μαζί.

Ο γιατρός διαπίστωσε ότι βελτιώθηκε αλλά δεν μπορούσε να σηκωθεί. Είναι ξεκάθαρο ότι είπε ότι βελτιώνεται μεν, αλλά δεν μπορεί να σηκωθεί… Εκατσε και έγραψε τη γνωμάτευση στα αγγλικά πρώτα. Θέλω να δείτε τις διαγραφές του αγγλικού κειμένου. Ενώ είναι στη κατεύθυνση του τραυματισμού, αμβλύνονται κατ’ απαίτηση του Ολυμπιακού.

Οι διαγραφές είναι όλες προς την κατεύθυνση δεν ξέρω, δεν απαντώ. Αυτό για να αντιληφθούμε ποιος πίεσε. Εκεί ο διαιτητής καταλαβαίνει ότι αυτός πρέπει να πάρει την απόφαση. Εκεί μας ανακοίνωσε ότι ο αγώνας δεν θα γίνει, τους λόγους σας τους έστειλε και σας τους διευκρίνισε. Σε όλο αυτό το διάστημα ο Χουάνκαρ ζαλίζονταν και ζητήσαμε ασθενοφόρο, το οποίο δεν ήρθε ποτέ, ζητούσαμε ασθενοφόρο και δεν ερχόταν γι’ αυτό ζητήσαμε το ασθενοφόρο από το Υγεία».

Επίσης ο Λεωνίδας Μπουτσικάρης, απολογήθηκε για τον γιατρό του ντέρμπι, Χρήστο Γώγο, λέγοντας πως υπέστη κανιβαλισμό και του οφείλεται μια συγγνώμη.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

O Ολυμπιακός επέστρεψε στο κλειστό γήπεδο του περσινού φάιναλ φορ, τη «Zalgirio Arena», όπου είχε απολέσει με επώδυνο τρόπο τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης από το καλάθι του Σέρχιο Γιουλ στο τέλος, και αυτή τη φορά βγήκε νικητής! Παρά τις πολλές απουσίες (Ουίλιαμς-Γκος, Λαρεντζάκης, Μήτρου-Λονγκ και Μιλουτίνοφ), οι «ερυθρόλευκοι» πήραν άνετη νίκη με 95-76 απέναντι στη Ζαλγκίρις, για την 27η αγωνιστική, μετρώντας πλέον τέσσερις διαδοχικές στη διοργάνωση.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ