x
 

Πολιτική

Αποφασίστηκε η σύσταση τεχνικών ομάδων Κύπρου – Ισραήλ για ανθρωπιστική ασφάλεια στη Γάζα

17 Νοεμβρίου 2023

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Η ασφάλεια της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα είναι συνυφασμένη με την ασφάλεια του Ισραήλ, χωρίς τη συγκατάθεση του οποίου δεν μπορεί να υπάρξει κανένας διάδρομος, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος, μιλώντας στους εκπροσώπους των ΜΜΕ σχετικά με την πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας για δημιουργία θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου προς τη Γάζα.

Οπως είπε ο κ. Κόμπος, η προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας για δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα συνεχίζεται, ενός διαδρόμου ασφαλούς φύσεως, πλήρως εγγυημένης αναχώρησης και διέλευσης, υψηλής ροής και πυκνής συχνότητας.

Συμπλήρωσε πως η χώρα συμμετείχε εξαρχής εποικοδομητικά σε μια συζήτηση που πρέπει να απασχολεί το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, αποδεικνύοντας ότι είναι ενεργό μέρος της περιοχής που συμβάλλει με θετικές και εποικοδομητικές προτάσεις.

Πρόσθεσε πως η χρησιμοποιούμενη μεθοδολογία εδράζεται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της γεωγραφικής εγγύτητας, ενός υφισταμένου άρτιου δικτύου υποδομών, των σχέσεων καλής γειτονίας με τις χώρες της περιοχής και μιας σχέσης πολιτικής εμπιστοσύνης με το Ισραήλ, η οποία, όπως είπε, οικοδομείται εδώ και χρόνια και δεν προέκυψε συγκυριακά τις τελευταίες εβδομάδες.

Είπε επίσης πως έγιναν συναντήσεις με κράτη μέλη της ΕΕ, θεσμικά όργανα, κράτη της περιοχής και διεθνείς οργανισμούς για τη διαμόρφωση μιας προσέγγισης, που λαμβάνει υπόψη τις θέσεις, τις ανησυχίες και τις προτάσεις των εκάστοτε συνομιλητών.

Ανέφερε ενδεικτικά ότι η βοήθεια θα ακολουθήσει μία κατεύθυνση, με αφετηρία την Κυπριακή Δημοκρατία και δεν πρόκειται να αφορά πρόσωπα αλλά αποκλειστικά αγαθά.

«Η ασφάλεια του φορτίου είναι συνυφασμένη με την ασφάλεια του Ισραήλ, χωρίς τη συγκατάθεση του οποίου δεν μπορεί να υπάρξει κανένας διάδρομος», υπογράμμισε ο κ. Κόμπος, προσθέτοντας ότι η Κύπρος βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το Ισραήλ, με τεχνική ομάδα να μεταβαίνει μέσα στην εβδομάδα στο Ισραήλ, ενώ τη χώρα επισκέφθηκε και ο ίδιος ο Υπουργός Εξωτερικών χθες, έχοντας συναντήσεις τόσο με τον Πρόεδρο όσο και με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ.

Οπως ανέφερε, κατά τις επαφές συμφωνήθηκε η δημιουργία ενός δομημένου διαλόγου με ομάδες εργασίας διατμηματικής φύσης, προσθέτοντας ότι αντικειμενικά και ρεαλιστικά οι εξελίξεις είναι αυτές που θα επηρεάσουν την προσπάθεια, όπως και το ζήτημα του χρονισμού, αλλά και συγχρονισμού βούλησης και γεγονότων.

«Υπάρχει ακόμη δρόμος και δεδομένη αβεβαιότητα. Εμείς, θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας ενεργά, μεθοδικά και με εξωστρέφεια», κατέληξε ο κ. Κόμπος.

Εξάλλου, όπως ανέφεραν καλά ενημερωμένες πηγές από το Υπουργείο Εξωτερικών, σε συνέχεια της επίσκεψης του κ. Κόμπου στο Ισραήλ την Πέμπτη, αποφασίστηκε η σύσταση τεχνικών ομάδων, οι οποίες μπαίνουν σε ένα διάλογο για όλες τις πτυχές τις πρότασης, ειδικά για ζητήματα σχετικά με τα οποία αναμένεται το Ισραήλ να έχει ισχυρές απόψεις, με στόχο την κατάληξη σε ένα σχέδιο που θα διαμορφωθεί ανάλογα και με τις επιθυμίες της άλλης πλευράς.

Σημείωσαν επίσης πως έχουν εδώ και αρκετές ημέρες ξεκινήσει διυπηρεσιακές συσκέψεις και συζητήσεις από κυπριακής πλευράς με σκοπό να εξεταστούν οι διάφορες πτυχές του σημείου αναχώρησης, ούτως ώστε να μπορεί η μεταφορά της βοήθειας να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή αν χρειαστεί.

Επιπλέον, οι ίδιες πηγές τόνισαν πως η κατάληξη της πρωτοβουλίας δεν εξαρτάται από την κυπριακή πλευρά, αλλά από την εξέλιξη του πολέμου επί του εδάφους, καθώς και από πολιτικά ζητήματα και ζητήματα εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ, ωστόσο το σημαντικό είναι πως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει καταθέσει μια προσεκτική πρόταση που βρίσκεται στο επίκεντρο των διεθνών συζητήσεων, τονίστηκε σχετικά.

Αναφορικά με την πιθανότητα εκκένωσης πληθυσμών από την περιοχή, οι πηγές του Υπουργείου ξεκαθάρισαν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρόκειται να υποβοηθήσει την εκκένωση πληθυσμού από τη Γάζα, είναι όμως προετοιμασμένη με τη συνδρομή άνω των 30 χωρών που βρίσκονται στην Κύπρο να βοηθήσει σε εκκενώσεις άνω των 100.000 πολιτών τρίτων χωρών μέσω του νησιού στο πλαίσιο του σχεδίου Εστία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Το πράσινο φως άναψε η Κυπριακή Δημοκρατία στην πρόταση του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για το διορισμό απεσταλμένης του στο Κυπριακό.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ