x
 

Γενικά Νέα

Αποφοίτησε η Τάξη 2024 του Αγίου Δημητρίου Αστόριας – Eκλεψε την παράσταση αριστούχα Αφροαμερικανή

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Εν μέσω ενός ελπιδοφόρου κλίματος για την επόμενη ημέρα, το Λύκειο του Ημερησίου σχολείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας πραγματοποίησε την τελετή αποφοίτησης για την Τάξη του 2024, στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων «Πέτρος Πατρίδης», το απόγευμα της Πέμπτης.

Οι 30 απόφοιτοι, οι οποίοι έχουν γίνει δεκτοί σε σημαντικά πανεπιστημιακά προγράμματα, απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα από τους γονείς και τα μέλη της κοινότητας, ενώ έγιναν αποδέκτες εγκωμιαστικών σχόλιων από τους εκπαιδευτικούς τους, με πολλούς εξ αυτών να φοιτούν στον Αγιο Δημήτριο ήδη από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού.

Η Υποδιευθύντρια του Λυκείου, Ελένη Καραγιώργου, η οποία και ήταν η συντονίστρια του προγράμματος, καλωσόρισε την Τάξη του 2024 και εξέφρασε τα θερμά συγχαρητήρια όλων, εκ μέρους του σχολείου, για το γεγονός ότι ξεκινούν, πλέον, την ακαδημαϊκή τους σταδιοδρομία. Παράλληλα, καλωσόρισε τα παιδιά του Νηπιαγωγείου από το συγκρότημα της Αγίας Αικατερίνης, που συγκροτούν την Τάξη του 2036, τα οποία συμμετείχαν με ένα καθιερωμένο μουσικό πρόγραμμα, υπό την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού Γιώτας Αντωνοπούλου και του Φύτου Στράτη.

Στον χαιρετισμό του, ο Διευθυντής του Ημερησίου σχολείου Αγίου Δημητρίου, Δρ Τζον Αλφιέρι, επαίνεσε την προσπάθεια των αποφοίτων του 2024, σημειώνοντας πως η φοίτησή τους στο Λύκειο σημαδεύτηκε και από περιόδους με δύσκολες μαθησιακές συνθήκες, όπως αυτή της πανδημίας.

Τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο εκπροσώπησε ο Επίσκοπος Ναζιανζού κ. Αθηναγόρας, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας, π. Ανάργυρος Σταυρόπουλος και ο επιστάτης του σχολείου (Superintendent), π. Γρηγόριος Σταμκόπουλος.

Οι μαθητές του Νηπιαγωγείου ερμηνεύουν το μουσικό πρόγραμμα. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Χριστόδουλος Αθανασάτος

Οι απόφοιτοι της Τάξης του 2024 ήταν οι Νικόλαος – Ντέιβιντ Αττίας, Κάρα Κουκ (Carrah Cook), Μιχάλης Αγγελος Κουτρούπης, Στεφανία Δαλαγιώργου, Γρηγόριος – Παύλος Εξαρχουλέας, Κατερίνα Φυγετάκη, Σταματούλα – Ειρήνη Φυγετάκη, Αμίνα Ιμποντουλάεβα (Amina Ibodulaeva), Μαρία Ελένη Καραμανιόλα, Φρίντα Κασίμη, Ιωάννα Κωνσταντακάκου, Μαρία Κοντονικολάου – Ντιτς, Σταμάτης Κυπραίος, Νικόλας Μανασάκης, Παναγιώτης Μιχαλέας, Ηλίας Παγώνης, Σεβαστή Πανοπούλου, Μαρία Πασβάτη, Κωνσταντίνα – Θεοδώρα Πεφάνη, Εμμανουήλ Πύρος, Αντόνιο Ροζάριο (Antonio Rosario), Ευαγγελία Ράπανερ (Evangelia Ruppaner), Βίκτωρ – Πίτερ Σαμπιριάνοφ (Victor – Peter Sabirianov), Μάριος Σιδεράκης, Στήβεν Σουλοϊμανάι (Stiven Souloimanai), Φύλια Θεοδωροπούλου, Κρυστάλλα – Ελένη Θεοδώρου, Παναγιώτης Θεολογίτης, Καλλιόπη Τσίρου, Βάσω Νίκολας (Vaso Nicholas).

Συγκίνησε η Αφροαμερικανή απόφοιτη

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο ομογενής απόφοιτος της Τάξης του 2003, Βασίλειος Διόμης (Vasilis Diomis), ο οποίος ακολούθησε μια αξιοπρόσεκτη σταδιοδρομία και σήμερα κατέχει τη θέση του εκτελεστικού διευθυντή στη Morgan Stanley στο Τμήμα Market Risk, όντας ένας από τους πλέον επιτυχημένους αποφοίτους των τελευταίων ετών.

«Ηταν 21 χρόνια πριν από εσάς, όταν ήμουν εγώ στη θέση την δική σας.  Δεν είχα συνειδητοποιήσει μέχρι να με πάρει τηλέφωνο η κ. Καραγιώργου ότι δεν είμαι πια νέος σαν κι εσάς, αλλά στο κλαμπ των μεγάλων», ανέφερε αρχικά, απευθυνόμενους προς τους αποφοίτους ο κ. Διόμης, ο οποίος μίλησε με θερμά λόγια για το σχολείο και την κοινότητα του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, τονίζοντας πως ο πατέρας του, Ιωάννης Διόμης, εξακολουθεί να είναι ένα ιδιαίτερα αναγνωρίσιμο πρόσωπο στο σχολείο.

Οι απόφοιτοι της Τάξης του 2024, οι οποίοι έγιναν δεκτοί σε σημαντικά Πανεπιστημιακά προγράμματα και απέσπασαν επαίνους και θερμές ευχές από το εκπαιδευτικό προσωπικό. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Χριστόδουλος Αθανασάτος

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην προσωπική του ιστορία, θέλοντας να εμπνεύσει τους φετινούς απόφοιτους, τονίζοντας πως ουδέποτε μπορούσε να φανταστεί πού θα τον οδηγούσε η ενασχόληση με τα Μαθηματικά και την επίλυση προβλημάτων.

Στις ομιλίες των αριστούχων, η Valedictorian Καλλιόπη Τσίρου εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες στους εκπαιδευτικούς, την οικογένεια και τους συμμαθητές της, υπενθυμίζοντας πως υπήρξε μαθήτρια του Αγίου Δημητρίου από το Νηπιαγωγείο μέχρι και την αποφοίτησή της από το Λύκειο.

Στη συνέχεια, η Salutatorian, Μαρία Πασβάτη, μια μαθήτρια που, όπως τόνισε η κ. Καραγιώργου, εξελίχθηκε με τα χρόνια σε αριστούχο, τόνισε πως το σχολείο της δίδαξε «πολύ περισσότερα από Μαθηματικά, Φυσικές Επιστήμες και Ιστορία».

Η αριστούχα Μαρία Πασβάτη. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Χριστόδουλος Αθανασάτος

Πάντως, ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η αποχαιρετιστήρια ομιλία από την -επίσης αριστούχο- Κάρα Κουκ (Carrah Cook), μια Αφροαμερικανίδα από το Μπρονξ, η οικογένεια της οποίας την έγραψε στον Αγιο Δημήτριο από την 8η Τάξη, έχοντας αγαπήσει την Ελλάδα με αφορμή ένα ταξίδι στη Θεσσαλονίκη.  Παρότι δεν είχε ελληνική καταγωγή, η Κάρα Κουκ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ελληνική γλώσσα και Παιδεία, συντάσσοντας ένα μεγάλο κομμάτι της ομιλίας της στα ελληνικά.

«Είμαι πολύ περήφανη που ανήκω στην πνευματική οικογένεια του σχολείου του Αγίου Δημητρίου.  Εδώ, σ’ αυτό το σχολείο, που έγινε δεύτερο σπίτι μου, έμαθα την ελληνική γλώσσα, γνώρισα τον ελληνικό πολιτισμό και διδάχτηκα τις αιώνιες ηθικές αξίες», ανέφερε, μεταξύ άλλων, κάνοντας στη συνέχεια ειδική αναφορά στο ποίημα «Ιθάκη» του Καβάφη.

Το «παρών» έδωσε, μεταξύ άλλων, και η πρώτη Valedictorian του σχολείου, Αναστασία Λεπερίδη, από την Τάξη του 1958, η οποία και τιμήθηκε συμβολικά από την αριστούχο Καλλιόπη Τσίρου.

Η Αφροαμερικανή αριστούχος Κάρα Κουκ, προερχόμενη από το Μπρονξ, πραγματοποίησε μέρος της ομιλίας της στα ελληνικά, κατά την τελετή αποφοίτησης στον Άγιο Δημήτριο Αστόριας. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Χριστόδουλος Αθανασάτος
Διακρίνονται ο ιερατικός προϊστάμενος π. Ανάργυρος Σταυρόπουλος και ο π. Γρηγόριος Σταμκόπουλος. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Χριστόδουλος Αθανασάτος
Εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές χειροκροτούν τους απόφοιτους. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Χριστόδουλος Αθανασάτος
Οι συγγενείς της Αφροαμερικανίδας αριστούχου Κάρα Κουκ παρακολούθησαν όρθιοι την ομιλία της. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Χριστόδουλος Αθανασάτος
Η αριστούχα Καλλιόπη Τσίρου. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Χριστόδουλος Αθανασάτος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ορκίστηκε την περασμένη Κυριακή 16 Ιουνίου 2024 στον ιερό ναό του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή Βοστώνης, μέρος του νεοεκλεγέντος διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών Σωματείων Νέα Αγγλίας.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ