x
 

Εκκλησία

Αποφοίτηση της Πατριαρχικής Σχολής Αλεξανδρείας

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ. Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος Β’ χοροστάτησε κατά τη Θεία Λειτουργία στην Ιερά Πατριαρχική Μονή Οσίου Σάββα Ηγιασμένου Αλεξανδρείας, μετά το πέρας της οποίας έγινε η επίσημη τελετή αποφοιτήσεως των ιεροσπουδαστών της Πατριαρχικής Σχολής «Αθανάσιος ο Μέγας».

Κατά την ομιλία του, ο Πατριάρχης ανεφέρθη εν συντομία στην επανίδρυση της ιστορικής Σχολής κατά το ακαδημαϊκό έτος 2007-2008, μετά από 470 έτη, προκειμένου και αυτή να αναδεικνύει τα γηγενή στελέχη του ιεραποστολικού και ποιμαντικού έργου του Πατριαρχικού Θρόνου. Εξέφρασε την ευαρέσκειά του προς τον Σχολάρχη Αρχιμανδρίτη Ισαάκ Τσαπόγλου και τους αποσπασμένους στα ελληνικά σχολεία της Αλεξανδρείας Eλληνες εκπαιδευτικούς, οι οποίοι έχοντας την έγκριση του υπουργείου Παιδείας της Ελλάδος διδάσκουν εθελοντικώς τους Αφρικανούς σπουδαστές, ενώ ευχαρίστησε το αιγυπτιακό κράτος, το οποίο απρόσκοπτα επιτρέπει την εύρυθμη λειτουργία του Πατριαρχικού τούτου καθιδρύματος». Κατά την αντιφώνησή του ο Σχολάρχης, Αρχιμ. κ. Ισαάκ, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Αυτά τα παιδιά τα οποία άφησαν τις πατρίδες τους και ήρθαν να σπουδάσουν την Ορθόδοξη θεολογία και την ελληνική κυρίως γλώσσα, εδώ στο κέντρο της Αλεξανδρινής Καθέδρας, έχουν να επιτελέσουν ένα μεγάλο έργο, να ‘μπολιάσουν’ στις δικές τους παραδόσεις, μέσω της ελληνικής γραμματείας, να ευαγγελιστούν οι ίδιοι και μετά να ευαγγελίσουν τους συντοπίτες τους, σε μια νέα ζωή που οδηγεί στην όντως ζωή. Παίρνουν τα κατάλληλα εφόδια για να υπηρετήσουν τα ιεραποστολικά κλιμάκια και όπου τους τάξει, ανάλογα με τις τοπικές ανάγκες, η Εκκλησία».

Είπε ακόμα πως «αυτά τα παιδιά θα είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές ο καθένας στη χώρα του, και θα μεταφέρουν μια αχτίδα φωτός από τον Αλεξανδρινό Φάρο. Θα είναι ευγνώμονες για την αγάπη σας, γιατί αυτή η αγάπη τους μόρφωσε, αλλά και τους μεταμόρφωσε εσωτερικά. Αυτά τα παιδιά μόνο που μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα ομολογούν με υπερηφάνεια πως είναι ‘Αφρικανοί Ελληνες’. Και σε αυτό συμβάλει η Ελληνική Γλώσσα, η Ελληνική Φιλοξενία, η Ελληνική Αγάπη, που θέλει πολύ χρόνο να την αναλύσουμε και να τη διαχωρίσουμε από την απλή λεκτική έννοια του όρου».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Ηγέτες μεγάλων Εκκλησιών κατηγόρησαν τις ισραηλινές Αρχές ότι εξαπολύουν «συντονισμένη επίθεση» κατά της χριστιανικής παρουσίας στους Αγίους Τόπους, ξεκινώντας φορολογικές διαδικασίες εναντίον τους.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ