x

Αμερική

Απογοητευτικές προκριματικές για την αριστερή πτέρυγα στην Νέα Υόρκη

01 Ιουλίου 2022

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο πρώτος κύκλος των προκριματικών εκλογών ολοκληρώθηκε, με τα δυο κόμματα να δίνουν το χρίσμα στους υποψηφίους κυβερνήτες, αναπληρωτές κυβερνήτες και πολιτειακούς βουλευτές, τα αξιώματα δηλαδή που δεν επηρεάστηκαν από την πρόσφατη επαναληπτική ανακατανομή των εκλογικών περιφερειών.

Στο Δημοκρατικό Κόμμα, το μεγάλο ενδιαφέρον είχε εστιαστεί στο κατά πόσον οι προοδευτικοί υποψήφιοι θα μπορούσαν να κερδίσουν περαιτέρω έδαφος, αυξάνοντας τις θέσεις, σε πρώτη φάση, στην Πολιτειακή Βουλή, ή ακόμη και να ανατρέψουν τα προγνωστικά, θέτοντας υποψηφιότητα για την ηγεσία της Πολιτείας Νέας Υόρκης.

Στην κούρσα για υποψήφιο κυβερνήτη, παρά το γεγονός ότι ο Τζουμάνι Ουίλιαμς (Jumaane Williams) θεωρείτo ένα δυνατό χαρτί για την αριστερή πτέρυγα και υποστηρίχθηκε, μεταξύ άλλων, από την βουλευτή Αλεσάντρια Οκάζιο – Κορτέζ (Alexandria Occasio – Cortez) δεν κατάφερε να απειλήσει ουσιαστικά τη νυν κυβερνήτη, Κάθι Χόκουλ (Kathy Hochul), όπως ανέφερε σχετικό ρεπορτάζ του «Εθνικού Κήρυκα» («Ε.Κ.»). Στο ίδιο μήκος κύματος και η Αννα Μαρία Αρσίλα (Ana Maria Archila) για την θέση της αντικυβερνήτη, η οποία είχε εντονότερη παρουσία, αλλά εν τέλει επίσης γνώρισε την ήττα.

Συνολικά, οι προκριματικές αυτές εκλογές θεωρούνται απογοητευτικές για την αριστερή πτέρυγα, όπως αναφέρει το «Queens Gazzette», καθώς φάνηκε ότι το μομέντουμ που είχε κερδηθεί από το 2020, δεν είχε κάποια συνέχεια. Μάλιστα, στην Πολιτειακή Βουλή, πέρα από τους τέσσερις ήδη εκλεγμένους που υποστηρίχθηκαν -οι δυο εκ των οποίων καλύπτουν περιοχές της Αστόριας και του Λονγκ Αϊλαντ Σίτυ- οι υπόλοιποι ηττήθηκαν με μεγάλο ή μικρότερο ποσοστό, χάνοντας την ευκαιρία να αλλάξουν τα δεδομένα στο Σώμα.

Υπενθυμίζεται πως τόσο σε Πολιτειακή Γερουσία, όσο και Πολιτειακή Βουλή, οι δυνάμεις της αριστερής πτέρυγας έχουν έρθει σε σύγκρουση με το πλειοψηφικό και μετριοπαθές κομμάτι του Δημοκρατικού Κόμματος, δίνοντας το σύνθημα για αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων, η οποία προς το παρόν δεν φαίνεται να έρχεται. Μια από αυτές τις στιγμές είχε έρθει με αφορμή τον διορισμό της ομογενούς Μάντλιν Σίγκα (Madeline Singas) στο Πολιτειακό Εφετείο, την ανώτατη βαθμίδα των Πολιτειακών Δικαστηρίων. Το γεγονός ότι η Σίγκα -όπως και άλλοι υποψήφιοι με ανάλογο παρελθόν- είχαν στηριχθεί και προταθεί, είχε προκαλέσει κύμα αντιδράσεων, αφού η σοσιαλιστική πτέρυγα θεωρούσε πως, αντί για έναν πρώην εισαγγελικό λειτουργό, το δικαστικό σώμα της Πολιτείας θα πρέπει να αρχίσει να εντάσσει ακτιβιστές δικαστικούς ή πρώην συνηγόρους, προκειμένου να μην υιοθετεί αποκλειστικά αυστηρή λογική απέναντι στον κατηγορούμενο. Ομως, εάν κριθεί από την Πολιτειακή Βουλή, η συσπείρωση εν όψει των εσωκομματικών εκλογών δεν είναι η αναμενόμενη.

«Εμφύλιος» στο Μπρούκλιν

Σύμφωνα με την «Queens Gazzette», η μάχη των δυο τάσεων στο Δημοκρατικό Κόμμα της Νέας Υόρκης αντικατοπτρίζεται από τις διαδικασίες για την ανάδειξη του νέου συμβουλίου στο τοπικό όργανο του κόμματος στο Μπρούκλιν, όπου η αριστερή πτέρυγα θέλει να θέσει εκτός τον νυν πρόεδρο, Ροντέιζ Μπισότ Χέρμελιν (Rodneyse Bichotte Hermelyn).

Μάλιστα, προκειμένου να χτυπηθεί η Χέρμελιν, οι Δημοκρατικοί σοσιαλιστές κατέβασαν υποψηφίους επικεφαλής σε 20 περιφέρειες, οι 13 εκ των οποίων εξελέγησαν. Παρόλα αυτά, η Χέρμελιν δύσκολα θα απειληθεί, καθώς ο συνολικός αριθμός των επικεφαλής περιφερειών που ψηφίζουν για τοπικό πρόεδρο είναι 44, με αποτέλεσμα η αριστερή πτέρυγα να βρίσκεται μακριά από τον στόχο της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Μήνυμα στους ομογενείς να σπεύσουν να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού, καθώς η σχετική προθεσμία λήγει στις 30 Αυγούστου, αποστέλλει μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ο ΣΥΡΙΖΑ Νέας Υόρκης.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Τα Γεγονότα της Εβδομάδας από τον «Ε.Κ» με την Ειρήνη Ζαχαριάδη

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η δημοσιογράφος Ειρήνη Ζαχαριάδη στο ειδικό εβδομαδιαίο βιντεομαγκαζίνο, στο οποίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ειδήσεις της Εβδομάδας όπως τις κατέγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» μέσα από την έντυπη αλλά και την ηλεκτρονική έκδοσή του και τις επεξεργάστηκε η συντακτική του ομάδα.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας