x
 

Πολιτική

Απογοητευμένος αλλά δεν καταλογίζει ευθύνες ο ΓΓ του ΟΗΕ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, εκφράζει ανησυχία στην έκθεσή του για το Κυπριακό, γιατί οι θέσεις των δύο κοινοτήτων, όπως αναφέρει, φαίνεται ότι έχουν περαιτέρω εδραιωθεί και είναι πιο μακριά.

Αποφεύγει ωστόσο διακριτικά να αναφερθεί στην αιτία που προκαλεί αυτή η διάσταση και να κατονομάσει ευθέως την τουρκική πλευρά που με την ανοικτή εμμονή της σε δύο κράτη – κατά παράβαση των ψηφισμάτων του ίδιου του ΟΗΕ – τορπιλίζει τα συμφωνηθέντα για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Ο κ. Γκουτέρες πράττει το ίδιο και για τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ – κρατώντας τις γνωστές ίσες αποστάσεις – ενώ στα ελάχιστα θετικά της έκθεσης είναι η αναφορά του στις εξελίξεις στην περιφραγμένη περιοχή των Βαρωσίων, όπου καλεί σε εφαρμογή των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας για το καθεστώς της πόλης.

Στην έκθεση που κυκλοφόρησε επίσημα αργά την Πέμπτη στη Νέα Υόρκη, ο ΓΓ του ΟΗΕ τονίζει ότι η συνεχιζόμενη έλλειψη προόδου στην Κύπρο έχει «σημαντικές επιπτώσεις για όλους τους Κύπριους» και κάλεσε τα μέρη να απέχουν από οποιεσδήποτε ενέργειες, που δεν βοηθούν και να αναζητήσουν ενεργά λύσεις μέσω διαλόγου.

Επισημαίνει ότι χωρίς αποφασιστική δράση, η συνεχιζόμενη δυναμική μέσα και γύρω από την Κύπρο και τα εκλογικά χρονοδιαγράμματα θα καταστήσουν τις μελλοντικές προσπάθειες για εξεύρεση μιας κοινά συμφωνημένης λύσης στο Κυπριακό ανέφικτες.

Καλεί επίσης τους δύο ηγέτες να μετακινηθούν «πέρα από τις σημερινές προκλήσεις» και να παράσχουν πρακτική και πολιτική στήριξη και καθοδήγηση σε όλες τις τεχνικές επιτροπές.

Παράλληλα, στην έκθεσή του, ο ΓΓ επισημαίνει τυπικά ότι η επίδειξη ευελιξίας και σταθερής πολιτικής βούλησης είναι ύψιστης σημασίας και καλεί τα μέρη να συμμετάσχουν εποικοδομητικά στην εξεύρεση και οικοδόμηση κοινού εδάφους με στόχο την επανάληψη ουσιαστικών ειρηνευτικών συνομιλιών.

Στα σχόλιά του, ο ΓΓ αναφέρει πάλι συμπερασματικά ότι το πέρασμα του χρόνου συνεχίζει να προκαλεί προβλήματα στις προσπάθειες εξεύρεσης μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης στην Κύπρο.

Σημειώνει «με ανησυχία, ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, «οι θέσεις των κοινοτήτων φαίνεται να έχουν εδραιωθεί περαιτέρω και είναι πιο μακριά».

Αναφέρει ότι δεδομένης της συνεχιζόμενης απουσίας διαπραγματεύσεων, η παρουσία των ηγετών στη δεξίωση της 14ης Δεκεμβρίου στη Λευκωσία «έστειλε θετικό μήνυμα στο ευρύτερο κοινό. Ενθαρρύνω τους δύο ηγέτες και τους εκπροσώπους τους να συνεχίσουν να συνεργάζονται μεταξύ τους και με τα Ηνωμένα Έθνη σε αυτό το πλαίσιο».

Ο ΓΓ καλεί τον «Ε/κ και τον Τ/ ηγέτη και τους εκπροσώπους τους» να εργαστούν μαζί πάνω σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και να συνεχίσουν να αναζωογονούν το έργο των τεχνικών επιτροπών, ώστε να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους για να επηρεάσουν θετικά την καθημερινή ζωή των Κυπρίων.

Καλεί τους ηγέτες «να ξεπεράσουν τις σημερινές προκλήσεις, περιλαμβανομένου και αυτών σχετικά με την ορολογία», και να προσφέρουν πρακτική και πολιτική στήριξη και καθοδήγηση σε όλες τις τεχνικές επιτροπές με σκοπό να καταστεί δυνατή η πλήρης αναζωογόνηση των έργων τους.

Σε αναφορά του στο θέμα των Βαρωσίων, ο ΓΓ εκφράζει την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην περίκλειστη περιοχή. Η θέση των ΗΕ στα Βαρώσια παραμένει αναλλοίωτη, αναφέρει, και επικαλέστηκε τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΑ και τα ψηφίσματα 550 (1984) και 789 (1992), «και τονίζω τη σημασία της τήρησης των εν λόγω ψηφισμάτων».

Για την ΑΟΖ, διαμηνύει την ανησυχία του «για την αυξανόμενη ένταση μέσα και γύρω από την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου», υποστηρίζοντας ότι οι φυσικοί πόροι μέσα και γύρω από την Κύπρο θα πρέπει να ωφελήσουν και τις δύο κοινότητες και αποτελούν ισχυρό κίνητρο για τα μέρη να βρουν μια αμοιβαία αποδεκτή και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό. «Καλώ τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να γίνει μια σοβαρή προσπάθεια για αποκλιμάκωση της έντασης», αναφέρει.

Σε άλλο σημείο της έκθεσής του ο Αντόνιο Γκουτέρες καλεί τους ηγέτες να δουν το μέλλον με πραγματισμό. «Όπως προκύπτει από τις γραπτές τοποθετήσεις των ηγετών στην έκθεση, οι θέσεις των πλευρών παραμένουν πολύ μακριά», τονίζει ο ΓΓ και καταλήγει με το προφανές ότι η συνεχιζόμενη έλλειψη πολιτικής προόδου έχει σημαντικές επιπτώσεις για όλους τους Κυπρίους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Δεν υπήρξαν σημαντικές αλλαγές σε ό,τι αφορά στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κυπριακή Δημοκρατία το 2023, αναφέρει η ετήσια έκθεση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ