x

Κοινωνία

Απόγονος των Τζαβελαίων ανακαίνισε σπίτι, αλλά δεν έχει τα δικαιώματά του

05 Αυγούστου 2022

ΙΩΑΝΝΙΝΑ. Φαίνεται παράδοξο, στο ελληνικό κράτος, όμως, τίποτε δεν είναι περίεργο. Οπως είπε σε πρόσφατη εκδήλωση για τη μάχη των Σουλιωτών στο Σιστρούνι ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, «όλες οι εκτάσεις και τα οικήματα στο ιστορικό Σούλι ανήκουν στο Δημόσιο. Ανακαίνισε ένα σπίτι η οικογένεια Τζαβέλλα, αλλά ούτε καν τη χρήση έχει. Ζητάμε σε όποιον κάνει αναστήλωση σ’ ένα από τα παλαιά σπίτια, με τους κανόνες του υπουργείου Πολιτισμού, να παίρνει τη χρήση για 25 χρόνια και να μπορεί να χτίσει ξενώνα και άλλες κατασκευές».

Είναι ενδεικτικό ότι η οικία του θρυλικού οπλαρχηγού Λάμπρου Τζαβέλα αποκαταστάθηκε στην αρχική της μορφή με πρωτοβουλία του κ. Λάμπρου Τζαβέλα, Ταξ/χου ε.α. και 7ου κατά σειρά απoγόνου του θρυλικού οπλαρχηγού Λάμπρου Τζαβέλλα.

Η προσπάθεια αποκατάστασης της ιστορικής οικίας ήταν μια επώδυνη και χρονοβόρα διαδικασία, που ξεκίνησε το 1985 και ολοκληρώθηκε το 2020, αφού χρειαζόταν οι σχετικές άδειες της αρχαιολογικής υπηρεσίας, η οποία έκανε και τις υποδείξεις για την πορεία της αναστήλωσης.

Αλλά ούτε το Δημόσιο, ούτε κανένας άλλος φορέας χρηματοδότησαν το έργο, αλλά όλα τα έξοδα τα κάλυψε η οικογένεια Τζαβέλλα.

Παρ’ όλα ταύτα δεν έχει τη χρήση της οικίας!

Για να βγει το Σούλι από την εγκατάλειψη χρειάζεται να λυθεί το πρόβλημα αυτό, με τους απαραίτητους όρους, βέβαια, και τις κατάλληλες προϋποθέσεις, ώστε να μην είναι το Σούλι ένα ξεχασμένο παρελθόν, ένας ερημωμένος χώρος, αλλά ένα ζωντανό παρόν, που θα ακτινοβολεί στο μέλλον…

Πηγή: «proinoslogos.gr»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εκατοντάδες ήταν φέτος οι πιστοί -ορθόδοξοι και καθολικοί-, που ακολούθησαν την καλοκαιρινή λιτανεία του ιερού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα στην Κέρκυρα, που λαμβάνει χώρα στην 11 Αυγούστου, τιμώντας τη χάρη του Αγίου για τη σωτηρία του νησιού από την επιδρομή των Οθωμανών.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Κυριάκος: Δεν γνώριζα και δεν θα το επέτρεπα – «Νόμιμη αλλά πολιτικά λάθος η παρακολούθηση»

ΑΘΗΝΑ. «Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών υποτίμησε την πολιτική διάσταση της συγκεκριμένης υπόθεσης» τόνισε, μεταξύ άλλων, χθες σε τηλεοπτική του δήλωση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, επισημαίνοντας ότι «αυτό που έγινε ήταν λάθος, δεν το γνώριζα και δεν θα το επέτρεπα».

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας