x
 

Πολιτική

Αποκαλύπτονται οι πραγματικές προθέσεις του Ερντογάν για Κύπρο

23 Ιουλίου 2021

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Η τουρκική πλευρά αρχίζει να δίνει τις πραγματικές προθέσεις πίσω από τις εξαγγελίες Αγκυρας – ψευδοκράτους για την Αμμόχωστο και ειδικά για τις ελληνοκυπριακές περιουσίες στην περίκλειστη περιοχή.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με δηλώσεις του στην Άγκυρα, άνοιξε ακόμα περισσότερο τα χαρτιά του αποκαλύπτοντας τους στόχους του.

Ο Τούρκος Πρόεδρος έστειλε μήνυμα προς Τουρκοκύπριους αλλά και Τούρκους να δείξουν ενδιαφέρον και να επιδιώξουν να αποκτήσουν περιουσίες που βρίσκονται στην κλειστή περιοχή των Βαρωσίων.

Οι δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (πηγή εφημερίδα «Κίπρις» και ΓΤΠ) ξετυλίγουν ακόμα περισσότερο το νήμα των τουρκικών στοχεύσεων στην Αμμόχωστο: «Εδώ η πιο ιδανική μας έκκληση σε πρώτο βαθμό είναι μακάρι να έκαναν αίτηση για τα μέρη αυτά τα αδέλφια μας στη βόρεια Κύπρο και να αποκτούσαν τα μέρη εκείνα, να τα αγόραζαν. Μάλιστα, σε αυτό το θέμα μπορεί να υπάρξουν και κάποιοι από την Τουρκία, να έρθουν και να φτάσουν στο σημείο να αποκτήσουν περιουσία εδώ. Μπορεί να ανοίξει και ο δικός τους δρόμος. Δεν τίθεται θέμα για μια κατάσταση που το εμποδίζει αυτό. Μάλιστα λέγεται και το εξής: Ο νότος φαίνεται πως σε κάθε περίπτωση δεν θα διεκδικήσει και πολύ αυτές τις υποθέσεις. Ακούμε και αυτά από τους εδώ αξιωματούχους. Το θέμα το οποίο προσέχουμε πιο πολύ εμείς αυτή τη στιγμή είναι να λύσουμε αυτό το πρόβλημα εντός του νόμου, χωρίς να δώσουμε χώρο σε οποιοδήποτε πρόβλημα».

Η τοποθέτηση αυτή από πλευράς Ερντογάν έρχεται, σε μεγάλο βαθμό, να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες που είχαν εκφραστεί από πλευράς κυπριακής κυβέρνησης ως προς τις παγίδες που πάει να στήσει η Άγκυρα με τις τελευταίες αποφάσεις που ανακοίνωσε ο Ερσίν Τατάρ.

Ανησυχίες που είχαν καταγραφεί και στο τελευταίο Εθνικό Συμβούλιο, όπου λέχθηκε πως ο στόχος της Τουρκίας δεν είναι να επιστρέψει τις περιουσίες στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους, όπως διατείνεται, αλλά μέσω της «επιτροπής ακίνητων περιουσιών» να τις περάσει υπό τουρκική ιδιοκτησία.

Πέραν του θέματος της Αμμοχώστου ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στο θέμα του ψευδοκράτους. Όπως μετέδωσε ο «Μπαϊράκ», ο Ερντογάν ανέφερε πως θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να αποκτήσει το συντομότερο ευρεία αναγνωρισιμότητα το «Κυπριακό Τουρκικό Κράτος» και ευχήθηκε σύντομα να αρχίσουν να βλέπουν συγκεκριμένα αποτελέσματα απ’ αυτές τις προσπάθειες.

 «Εμείς υποστηρίζουμε μέχρι τέλους τη νέα πρόταση λύσης των αδελφών μας Τούρκων της Κύπρου στη βάση του κυρίαρχου κράτους. Πλέον δεν έχει απομείνει για εμάς ένα γεγονός αποκαλούμενο Βόρεια Κύπρος και Νότια Κύπρος. Για εμάς μόνο ανεξάρτητα κράτη εντός των υφιστάμενων προβλημάτων των αδελφών μας Τούρκων της Κύπρου υπάρχουν. Θα καταβάλουμε κάθε είδους προσπάθεια για να αποκτήσει ευρεία αναγνωρισιμότητα το συντομότερο το Κυπριακό Τουρκικό Κράτος».

Στα κατεχόμενα ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» του κατοχικού καθεστώτος, Ερσίν Σανέρ, υποστήριξε πως η πορεία που αποφασίστηκε για το Βαρώσι θα συνεχιστεί. Σημείωσε ότι η «κυβέρνησή» θα συνεχίσει να λαμβάνει αποφάσεις για διάνοιξη του Βαρωσιού μέσω της «επιτροπής ακίνητων περιουσιών», σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ και τους νόμους του «κράτους». Κάλεσε μάλιστα τους Ελληνοκύπριους και πολίτες άλλων χωρών που ζούσαν στο Βαρώσι πριν από το 1974, καθώς και τα ιδρύματα τους, «να ακολουθήσουν τα βήματα της τδβκ υπέρ των δικαιωμάτων και του νόμου, αντί να ακούσουν τον Αναστασιάδη».

Τατάρ: Το βέλος βγήκε από το τόξο

Το βέλος έχει βγει από το τόξο και κινείται προς τον στόχο και δεν υπάρχει δύναμη να το αποτρέψει, δήλωσε εξάλλου ο Ερσίν Τατάρ λέγοντας πως οι δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για στήριξη στο όραμα της λύσης δύο κρατών, τους δίνει δύναμη.

Σε γραπτή του δήλωση ο κατοχικός ηγέτης είπε ότι η μόνη ρεαλιστική λύση στην Κύπρο είναι αυτή που θα βασίζεται στην ύπαρξη δύο ίσων, κυρίαρχων κρατών, την οποία στηρίζει η πιο δυνατή και μεγάλη χώρα της περιοχής, η Τουρκία. Για την ομοσπονδιακή λύση είπε ότι δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί και έχει μείνει ένα όνειρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Οι διμερείς σχέσεις, το Κυπριακό, η ευρωπαϊκή ατζέντα, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία ήταν στην ατζέντα των επαφών του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη στη Χάγη στο πλαίσιο μονοήμερης επίσκεψης εργασίας την Τετάρτη, κατόπιν πρόσκλησης του Ολλανδού Πρωθυπουργού.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ