x
 

Κοινωνία

Απολογείται ο Μένιος Φουρθιώτης – Τον «καίνε» οι αστυνομικοί φρουροί του

30 Απριλίου 2021

ΑΘΗΝΑ. Αύριο Μεγάλο Σάββατο αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον του ανακριτή ο παρουσιαστής Μένιος Φουρθιώτης μετά από την προθεσμία που έλαβε προ ημερών.

«Αρνούμαι τις αποδιδόμενες σε μένα κατηγορίες και επιθυμώ να απολογηθώ ενώπιον εισαγγελέα από κοινού με τον δικηγόρο μου», είναι η μόνη φράση του παρουσιαστή που έχει αποτυπωθεί στη δικογραφία που σχημάτισαν οι αστυνομικοί. Για το σύνολο των στοιχείων που οδήγησαν στην άσκηση ποινικής δίωξης για δύο κακουργήματα και επτά πλημμελήματα ο Μένιος Φουρθιώτης θα δώσει εξηγήσεις στον ανακριτή το Μεγάλο Σάββατο.

Την ίδια ημέρα θα απολογηθούν και οι δύο συγκατηγορούμενοι του παρουσιαστή, ο 48χρονος Γ.Σ. και ο 42χρονος Γ.Π., οι οποίοι φέρονται ως οι δράστες των σκηνοθετημένων επιθέσεων στο σπίτι του στον Διόνυσο. Επιπλέον, οι δύο άνδρες κατηγορούνται ότι πυροβόλησαν με «καλάσνικοφ» αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ κατά τη διάρκεια καταδίωξης τη νύχτα της 16ης Απριλίου. Στον ανακριτή θα οδηγηθεί και ο αδελφός του 48χρονου, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών.

Στη δικογραφία που έχουν συντάξει οι Αρχές σε βάρος του Μένιου Φουρθιώτη υπάρχουν αναφορές σε πλήθος περιστατικών που αφορούν τη συμπεριφορά του προς τους αστυνομικούς που είχαν διατεθεί για τη φύλαξή του.

Σε πρόσφατο ενημερωτικό σημείωμα της ΕΛ.ΑΣ., με ημερομηνία 31 Μαρτίου 2021 (με την ένδειξη απόρρητο) που περιλαμβάνει αναφορές των αστυνομικών που είχαν διατεθεί για την προστασία του παρουσιαστή, αναφέρεται επί λέξει ότι «υπάρχουν περιστατικά που κατά την κρίση τους πλήττουν το κύρος της Ελληνικής Αστυνομίας και δεν ανάγονται στην αποστολή τους».

Μεταξύ άλλων, οι ίδιοι οι αστυνομικοί έχουν αναφέρει στην υπηρεσία τους ότι ήταν παρόντες σε διαπληκτισμούς του Μένιου Φουρθιώτη με υπαλλήλους ζαχαροπλαστείων και καταστημάτων εστίασης.

Επιπλέον, οι αστυνομικοί έχουν περιγράψει ότι ο Μένιος Φουρθιώτης τους έβαζε να ελέγχουν ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει από το κανάλι που εργάζεται, τους χρησιμοποιούσε ως οδηγούς, λέγοντας ότι έχει προβλήματα υγείας, και ότι έβαζε φίλους του στα υπηρεσιακά οχήματα της Αστυνομίας. Σε άλλους αστυνομικούς της συνοδείας του μιλούσε και φερόταν άσχημα και έλεγε πως θα τους αναφέρει στον διοικητή.

Συγκεκριμένα:

– Στις 08/09/2020 διαπληκτισμός του Μένιου Φουρθιώτη με υπάλληλο καταστήματος εστίασης παρουσία του αστυνομικού συνοδού, λοιπών παρευρισκομένων ατόμων.

– Στις 24/12/2020 ο δημοσιογράφος διαπληκτίστηκε με άλλο άτομο σε ζαχαροπλαστείο, παρουσία του αστυνομικού συνοδού του.

– Στις 10/01/2021 ζήτησε από αστυνομικό συνοδό να εκτελέσει καθήκοντα φύλαξης στις εγκαταστάσεις του τηλεοπτικού σταθμού, ελέγχοντας όσους εισέρχονται και εξέρχονται.

– Στις 21/01/2021 ζήτησε από τους αστυνομικούς συνοδούς να επέμβουν και να επιπλήξουν μία συνεργάτιδά του στο κανάλι.

– Στις 23/01/2021 ζήτησε από τον αστυνομικό συνοδό να εκτελέσει καθήκοντα οδηγού του αυτοκινήτου του, προφασιζόμενος ότι δεν αισθάνεται καλά.

– Στις 15/02/2021 μπήκε στο υπηρεσιακό αυτοκίνητο που του είχε διατεθεί για τη συνοδευτική ασφάλεια προκειμένου να μετακινηθεί, παρότι απαγορεύεται. Επιπλέον, επιβίβασε στο υπηρεσιακό αυτοκίνητο δύο ακόμα άτομα. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής απαίτησε την άμεση αποδέσμευση ενός εκ των δύο αστυνομικών και προφασιζόμενος ότι είχε αιτηθεί την επιστροφή του στην οργανική του θέση χωρίς να τον έχει ενημερώσει. Ζήτησε από τον αστυνομικό οδηγό να αποβιβάσει τον συνάδελφό του στον πλησιέστερο σταθμό ΗΣΑΠ και, παρότι ο οδηγός προσπάθησε να του αλλάξει γνώμη, ήταν ανένδοτος.

– Στις 23/02/2021 διαπληκτίστηκε με αξιωματικό στην Τροχαία Αττικής.

– Στις 17/03/2021 ζητάει να επιβιβαστεί σε υπηρεσιακό όχημα, επικαλούμενος λόγους υγείας.

– Στις 24/03/2021 απαιτεί από έναν εκ των τριών συνοδών του να επιβιβαστεί στο αυτοκίνητό του προκειμένου να μετακινηθεί. Οταν αρνήθηκε, του είπε: «Είσαι άσχετος. Να δεις που αύριο θα τρέχεις στο γραφείο του διοικητή σου».

– Στις 25/03/2021 αρνήθηκε να οδηγήσει το αυτοκίνητό του και ζήτησε, επικαλούμενος λόγους υγείας, να επιβιβαστεί στο υπηρεσιακό όχημα.

Εν γένει, ο Μ. Φουρθιώτης ζητούσε από τους αστυνομικούς συνοδούς του την επιβίβασή του στο υπηρεσιακό όχημα, επικαλούμενος σοβαρό πρόβλημα υγείας για το οποίο είχε νοσηλευτεί στο παρελθόν.

Οι αστυνομικοί που τον φρουρούσαν στην αναφορά τους σημειώνουν ότι «σύμφωνα με τον επικεφαλής της συνοδευτικής ασφάλειας αλλά και του συνόλου των διατιθέμενων αστυνομικών, δεν συντρέχουν σοβαροί λόγοι ασφάλειας του εν θέματι προσώπου για την κατ' εξαίρεση διαδικασία που προβλέπουν οι διατάξεις της παρ. 10 του άρθρου 156 του Π.Δ. 141/91».

Από την πλευρά του, ο παρουσιαστής είχε υποβάλει δύο αναφορές για τη διάπραξη πειθαρχικών παραπτωμάτων από τους αστυνομικούς συνοδούς του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ