x
 

Πολιτική

Απολογισμός μεταναστευτικού: Μείωση αφίξεων και αιτήσεων ασύλου

28 Φεβρουαρίου 2024

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Η Κύπρος είναι στην πρώτη θέση στην ΕΕ ως προς το ποσοστό αποχωρήσεων επί αφίξεων μεταναστών και στην τέταρτη θέση σε απόλυτους αριθμούς επιστροφών και απελάσεων. Συνολικά, η μεταναστευτική πολιτική της Κυβέρνησης έχει επιφέρει μέσα σε ένα χρόνο απτά αποτελέσματα καθώς καταγράφηκε 37% μείωση αφίξεων μεταναστών και 50% μείωση των αιτήσεων ασύλου.

Αυτά τόνισε την Τετάρτη ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου σε συνέντευξη Τύπου, στη Λευκωσία, για την παρουσίαση του απολογισμού για το μεταναστευτικό για το έτος 2023, σημειώνοντας ωστόσο πως πολλά ακόμη θα πρέπει να γίνουν σε συνεργασία και με τους διεθνείς οργανισμούς.

Στις δηλώσεις του ο Υπουργός Εσωτερικών, αναφέρθηκε στη δημιουργία συνθηκών για καλύτερη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, η Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη υιοθέτησε άμεσα μια νέα στρατηγική, με ολιστική προσέγγιση, η οποία εδράζεται σε τέσσερις κεντρικούς άξονες, οι οποίοι αφορούν:

-τη μείωση των αφίξεων νέων αιτητών ασύλου,

-την επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου,

-τη βελτίωση των υποδομών φιλοξενίας και συνθηκών υποδοχής, και

– την αύξηση του αριθμού των επιστροφών.

Όπως εξήγησε ο αρμόδιος Υπουργός, αποτέλεσμα των δράσεων μεταξύ άλλων ήταν και η μείωση των αφίξεων κατά 37%, την ίδια ώρα που οι αιτήσεις ασύλου επίσης κατέγραψαν μείωση κατά σχεδόν 50%.

Παράλληλα χάρη στην αύξηση των εξεταστών, κατέστη δυνατό να μειωθεί η περίοδος εξέτασης των αιτήσεων ασύλου σε τρεις μήνες το μέγιστο, δεδομένου ότι εξετάζονται κατά μέσο όρο 2.200 αιτήσεις μηνιαίως.

Συνολικά, όπως επεσήμανε, εντός του 2023, εκδόθηκαν 20.239 αποφάσεις, με στόχο της Κυβέρνησης για το 2024, όπως ανακοινώθηκε και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πρόσφατα, ο χρόνος να μειωθεί περαιτέρω και οι αποφάσεις να εκδίδονται εντός 30 ημερών.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, το σύστημα υποδοχής και φιλοξενίας της χώρας το 2023 δεχόταν ασφυκτικές πιέσεις και η προσπάθεια επικεντρωνόταν πρωτίστως στη διαχείριση του δυσανάλογου αριθμού μεταναστών.

Ενδεικτικό της δύσκολης κατάστασης, σημειώνει, το γεγονός ότι τον Μάρτιο του 2023 ο αριθμός των αιτήσεων ασύλου που εκκρεμούσε ξεπερνούσε τις 30.000.

Ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι έχει σε μεγάλο βαθμό επιλυθεί το πρόβλημα των αυξημένων ροών από Αφρικανικές χώρες

και οι προσπάθειες  επικεντρώνονται στην αντιμετώπιση των ροών από τη Συρία, κυρίως μέσω του Λιβάνου.

Υπέδειξε ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση προωθεί πρωτοβουλία, με σκοπό να συζητηθεί και να επαναξιολογηθεί το καθεστώς της Συρίας, δεδομένου ότι κάποιες περιοχές της χώρας θεωρούνται ασφαλείς.

Είπε ακόμη ότι η Κύπρος κάλεσε τα αρμόδια Σώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναλάβουν ενεργότερη δράση με την εμπλοκή της Europol, στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης για την Ανατολική Μεσόγειο.

«Εκείνο που διαφάνηκε ήταν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των παράτυπων μεταναστών ερχόταν στην Κύπρο για τα οικονομικά οφέλη και όχι λόγω του κινδύνου που διέτρεχαν στη χώρα τους. Στις ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές, συνέτεινε και το γεγονός ότι οι διακινητές, εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη των προσώπων αυτών για μια καλύτερη ζωή, δημιουργούσαν στους μετανάστες προσδοκίες, παρασύροντάς τους να πιστέψουν ότι η Κύπρος είναι «οικονομικός παράδεισος», όπου θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε μεγάλα ποσά από επιδόματα, καθώς και στην αγορά εργασίας μέχρι να εξεταστεί η αίτηση ασύλου τους» ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών, τονίζοντας ότι «για να αντιμετωπίσουμε αυτή την παράμετρο, προχωρήσαμε με μια σειρά από δράσεις, με στόχο τη μείωση των αφίξεων».

Εν αναμονή της συζήτησης, την Πέμπτη, στην Ολομέλεια της Βουλής και της ενδεχόμενης υπερψήφισης της σύστασης του Υφυπουργείου Μετανάστευσης, ο Kωνσταντίνος Ιωάννου κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να αναγνωρίσουν τη σημασία που έχει για τη χώρα η συγκέντρωση όλων των Υπηρεσιών μετανάστευσης και ασύλου κάτω από έναν φορέα, με αυτό ως μοναδική αρμοδιότητα. «Είμαι βέβαιος πως στην αυριανή συζήτηση στην Ολομέλεια, η κοινή αυτή διαπίστωση θα λάβει σάρκα και οστά», ανέφερε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Μια σοβαρή, αρνητική εξέλιξη για την Κύπρο έχει σημειωθεί στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), μετά την υπερψήφιση εισήγησης της Ελλάδας να γίνει μέλος το Κόσσοβο.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ