x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Απονομή Αριστείων από το Γραφείο Εκπαίδευσης της Αρχιεπισκοπής

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Σημαντικά μηνύματα για τη διαχρονική αξία της ελληνικής γλώσσας, όπως επίσης και για το κομβικό έργο των ελληνικών σχολείων στην Αμερική, εκφράστηκαν κατά τη διάρκεια της Τελετής Βράβευσης των Αριστούχων Μαθητών που διοργάνωσε το Γραφείο Ελληνικής Παιδείας της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, στην αίθουσα «Πέτρος Πατρίδης» της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια, το απόγευμα του Σαββάτου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος απονέμει το αριστείο κατά την διάρκεια της εκδήλωσης (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)

Πρόκειται για μια εκδήλωση η οποία είχε διττό χαρακτήρα, καθότι εκτός από τις τιμητικές διακρίσεις στους αριστεύσαντες μαθητές στις εξετάσεις της Ελληνικής Γλώσσας του περασμένου Ιουνίου, τιμήθηκε και η διπλή γιορτή της 25ης Μαρτίου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, ο οποίος απένειμε τα πιστοποιητικά, συνεχάρη τους αριστούχους μαθητές, όπως επίσης και τους εκπαιδευτικούς, για τη σταθερή μεταλαμπάδευση της ελληνικής γλώσσας αλλά και εν γένει των ιδανικών και των παραδόσεων των Ελλήνων, λαμβάνοντας αφορμή από την απόδοση των παραδοσιακών χορών από πλευράς του χορευτικού τμήματος του σχολείου του Αγίου Δημητρίου.

Αναμνηστική φωτογραφία του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου και επισήμων με τους αριστούχους. (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)

«Να είσαι Ελληνας δεν είναι μόνο να μιλάς Ελληνικά. Να είσαι Ελληνας είναι να νοιώθεις και Ελληνας. Να χορεύεις τσάμικο και να χτυπάς τα πόδια σου. Να ακούς τον Ηλία Βενέζη να μιλάει για την αιολική γη και να δακρύζεις. Να βλέπεις φωτογραφίες του Παρθενώνα και να ανοίγεις το στόμα και να θαυμάζεις. Οχι μόνο τις χρυσές παραλίες και τις γαλάζιες θάλασσες που έχουμε. Ολα αυτά είναι να είσαι Ελληνας. Να βλέπεις αυτά τα παιδιά, που αποφοιτούν από τα ελληνικά σχολεία, που κάποτε τα είχαμε του… πεταματού και τα θεωρούσαμε κατώτερα. Ελεγαν να πάνε σε αμερικανικά σχολεία για να γίνουν ‘έξυπνα’. Βλέπετε όμως ότι αυτά εδώ τα παιδιά, τα πανέξυπνα, μπαίνουν στα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια, χωρίς να τα εμποδίζει η ελληνική συνείδησή τους», τόνισε ο κ. Ελπιδοφόρος.

Διακρίνονται, μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, ο Γενικός Πρόξενος, Ντίνος Κωνσταντίνου, ο Μ.Α. της Ελλάδας στα Η.Ε. Ευάγγελος Σέκερης, ο Γενικός Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μιχάλης Φυρίλλας, ο ακαδημαϊκός Δρ. Νικόλαος Αλεξίου και ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας Αγίου Δημητρίου Αστόριας π. Ανάργυρος Σταυρόπουλος. (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο καθηγητής Κοινωνιολογίας του Κουίνς Κόλετζ, Δρ Νικόλαος Αλεξίου, ο οποίος υπενθύμισε ότι η ελληνική γλώσσα μετρά ήδη 35 αιώνες γραπτής και προφορικής παράδοσής της, ενώ αναφέρθηκε και στο σημαντικό λογοτεχνικό έργο των Ελλήνων της Αμερικής, τονίζοντας ότι θα πρέπει να αποκτήσει τη δική του, ξεχωριστή θέση στην ελληνική διδασκαλία.

Ο ακαδημαϊκός Δρ. Νικόλαος Αλεξίου ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην τελετή Βράβευσης των Αριστούχων Μαθητών από την Αρχιεπισκοπή Αμερικής (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)

Παράλληλα, χαιρετισμό απηύθυναν ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Ντίνος Κωνσταντίνου, όπως επίσης και ο γενικός πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μιχάλης Φυρίλλας, οι οποίοι επίσης απένειμαν τα εύσημα στους μαθητές και εστίασαν στη σημαντική αξία της ελληνικής γλώσσας.

Επίσης, το πρόγραμμα περιελάμβανε απόδοση τραγουδιών και ποιημάτων από τους μαθητές, οι οποίοι απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα του κοινού.

Το χορευτικό σχήμα του Ημερήσιου Σχολείου Αγίου Δημητρίου Αστόριας κατά την τελετή απονομής των αριστείων στην αίθουσα “Πέτρος Πατρίδης” (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)

Μετά το πέρας του προγράμματος, ο κ. Ελπιδοφόρος απένειμε τα αριστεία σε συνολικά 47 μαθητές από 20 ημερήσια και απογευματινά σχολεία, από την πόλη της Νέας Υόρκης, το Λονγκ Αϊλαντ, τη Νέα Ιερσέη και το Κονέκτικατ.

Αναλυτικά, οι αριστούχοι που έλαβαν τις πιστοποιήσεις ήταν οι εξής:

Ημερήσιο Σχολείο Αγίου Δημητρίου Αστόριας: Αικατερίνη Κακλαμάνου, Μίλα Λυσικάτου, Στέλλα Παπαδαμιανού, Αμαλία Ψύλλου, Κωνσταντίνος Σέκερης, Σταματούλα Φυγετάκη, Σταμάτης Κυπραίος, Μαρία Πασβάτη.

Ημερήσιο Σχολείο Ουίλιαμ Σπυρόπουλος: Εμμανουέλα Αυγούλια, Γιαννης Χιόνης, Ανδρέας Ντόνας, Γρηγόρης Κόσσαρης, Ελευθερία Πάτσιου, Σοφία Πολυδώρου, Μάρκος Σαραφίδης, Γεώργιος Τσεμπέλης.

Ελληνικό Σχολείο Τσάρτερ Μπρούκλιν: Ευγενία Μπακοπούλου, Σοφοκλής Τσίγκης.

Απογευματινό Σχολείο Αγίου Δημητρίου: Αποστολία Κουρούνη, Ελευθέριος – Γεώργιος Περσέλης, Άγγελος Σερέτης.

Απογευματινό Σχολείο Βαλλιώτη Τιμίου Σταυρού Ουαϊτστόουν: Γεωργία Καρακατσάνη.

Απογευματινό Σχολείο Ευαγγελισμού Μανχάταν: Αθηνά Ντράλιου, Ελένη Λέχας, Ευθύμιος Στρατικόπουλος, Βερενίκη Τροτερό.

Μεταμόρφωση Σωτήρος Κορώνα: Θωμάς – Ιωάννης Χαζήρογλου, Γεράσιμος Κορσανός.

Απογευματινό Σχολείο Αγίας Τριάδος Νιου Ροσέλ: Βασίλειος Σπανός, Σοφία Δουδεκούλα.

Απογευματινό σχολείο Αγίου Πέτρου Μπρονξ: Ειρήνη Σοφίλλα, Μαρία Σοφίλλα.

Ελληνικό Σχολείο Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου: Νεφέλη Διαμαντοπούλου.

Απογευματινό Σχολείο Στέφανος & Αρετή Τσερπέλη: Ιωάννα Σερέτη.

Απογευματινό Σχολείο Τιμίου Σταυρού Μπρούκλιν: Λίλυ Ζαραφωνίτη.

Απογευματινό Σχολείο Κοιμήσεως Θετόκου Πορτ Τζέφερσον: Αθηνά Λιουδάκη

Απογευματινό Σχολείο Αγίας Τριάδος Χίκσβιλ: Μελίνα Καλουδάκη, Μελίνα Κατέχη.

Απογευματινό Σχολείο Αγίας Μαρκέλλας Ουάντα: Ιωάννα Νικολή, Δέσποινα Καττού

Απογευματινό Σχολείο Αναστάσεως Μπρούκβιλ: Ιωάννης Ηλίας, Στράτος Γιαμπίλης, Χριστιάνα Παναγιωτοπούλου.

Ελληνικό Σχολείο Ευαγγελισμού Ροτσέστερ: Γρηγόριος Δήμος.

Ελληνικό Απογευματινό Σχολείο Ευαγγελισμού Στάμφορντ: Γεράσιμος Παυλάτος.

Ελληνικό Σχολείο Κοιμήσεως Θεοτόκου Ντάνμπουρι: Ιωάννα Γιαννούτσου.

Απογευματινό Σχολείο Αναλήψεως Φέρβιου: Γεώργιος Λαζάρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ολοκληρώθηκε μέσα σε κλίμα συγκίνησης και περηφάνειας η μεγάλη παρέλαση στην 5η Λεωφόρο με την οποία ο Ελληνισμός της Νέας Υόρκης τιμά την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ