x
 

Αμερική

Απονομή των πιστοποιητικών Ελληνομάθειας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Σημαντικά μηνύματα για την αξία και την διαχρονικότητα της ελληνικής γλώσσας εκφράστηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απονομής πιστοποιητικών Ελληνομάθειας 2023, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Uris Hall» του Πανεπιστημίου Κολούμπια (Columbia), υπό την οργανωτική ευθύνη του Συντονιστικού Γραφείου Εκπαίδευσης Νέας Υόρκης.

Στην εκδήλωση, κατά την οποία έλαβαν πιστοποιητικά ελληνομάθειας περίπου 90 επιτυχόντες, ανήλικοι και ενήλικες, σε πέντε διαφορετικά επίπεδα (Α1, Α2, Β1, Β2, Γ1 και Γ2) έδωσε το «παρών» ως κεντρική προσκεκλημένη η υπουργός Τουρισμού, Ολγα Κεφαλογιάννη, η οποία απένειμε τους σχετικούς τίτλους στους μαθητές του πρώτου επιπέδου.

«Είτε μιλάμε τα Ελληνικά σε κάποιο σημείο της Ελλάδας ή της Κύπρου ή εδώ, στη Νέα Υόρκη, τα Ελληνικά χρησιμεύουν ως ισχυρό σύμβολο που συνδέει εκατομμύρια ανθρώπους σε κάθε σημείο του πλανήτη. Βεβαίως η ελληνική γλώσσα παίζει ζωντανό ρόλο για την χώρα μας και στον τομέα του Τουρισμού καθώς αποτελεί κατ’ αρχάς αναπόσπαστο στοιχείο αυθεντικότητας, στοιχείο της ελληνικής ταυτότητας και λειτουργεί ως πύλη για τους πολιτιστικούς θησαυρούς της Ελλάδας», ανέφερε η κ. Κεφαλογιάννη.

Η Όλγα Κεφαλογιάννη απονέμει το πιστοποιητικό σε μαθήτρια, παρουσία της Παναγιώτας Πεχλιβανίδη (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)

Λαμβάνοντας τον λόγο, η αναπληρώτρια Συντονίστρια Εκπαίδευσης Παναγιώτα Πεχλιβανίδη, εξέφρασε τις ευχαριστίες της στο Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κολούμπια και προσωπικά στον καθηγητή Στάθη Γουργουρή, για τη φιλοξενία της τελετής στον εμβληματικό ακαδημαϊκό χώρο, ενώ τόνισε τη σημασία της συμπερίληψης της πιστοποίησης γλωσσομάθειας της ελληνικής γλώσσας στο πρόγραμμα Seal of Biliteracy της Πολιτείας Νέας Υόρκης.

«Το Seal of Biliteracy είναι μια υψηλού κύρους αναγνώριση που απονέμεται σε μαθητές Λυκείου στις ΗΠΑ, οι οποίοι είναι εξοικειωμένοι σε μια ή περισσότερες γλώσσες, εκτός από τα Αγγλικά.  Με τη συμπερίληψη του πιστοποιητικού της ελληνικής γλώσσας σε αυτό το πρόγραμμα, η Πολιτεία της Νέας Υόρκης αναγνωρίζει την σημασία της γλωσσικής ποικιλομορφίας και του πολυπολιτισμικού περιβάλλοντος», τόνισε η κ. Πεχλιβανίδη.

Διακρίνονται στην πάνω σειρά από αριστερά οι Στέλλα Κοκκόλη, Δρ. Αναστάσιος Κουλαρμάνης, Μαρία Μάρκου και Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος, ενώ στην κάτω σειρά οι Νίκος Θωμόπουλος, Μαίρη Βαξεβανίδου, Ντίνος Κωνσταντίνου, Όλγα Κεφαλογιάννη και π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, κατά την διάρκεια της τελετής απονομής των πιστοποιητικών ελληνομάθειας. (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)

Από την πλευρά του, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Ντίνος Κωνσταντίνου, τόνισε πως η ελληνική γλώσσα στις ΗΠΑ εξελίσσεται σε δύο επίπεδα, αυτό της καθομιλουμένης από την Ομογένεια και αυτό της λειτουργίας των Προγραμμάτων Ελληνικών Σπουδών στα Πανεπιστήμια.

«Με τη στήριξη της Ελληνικής Πολιτείας και της Εκκλησίας, η ελληνομάθεια εξελίσσεται σταθερά. Στόχος μας οι νέες γενιές να μιλούν την γλώσσα των προγόνων τους και μέσω αυτής να διατηρήσουν την εθνική τους ταυτότητα και τους δεσμούς με την Ελλάδα», τόνισε ο κ. Κωνσταντίνου.

Από αριστερά: Ντίνος Κωνσταντίνου, Πήτερ Δούσκαλης και Γιώτα Πεχλιβανίδη (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)

Το θερμό χειροκρότημα απέσπασε η μαθήτρια Σπυριδούλα Κορσάνου, από το Kings High School του Λονγκ Αϊλαντ, η οποία, όπως είχε αναφέρει ο «Εθνικός Κήρυκας» είχε καταβάλλει προσπάθειες για την αναγνώριση των πιστοποιητικών ελληνομάθειας από την Πολιτεία Νέας Υόρκης.

Οπως τονίζεται από το Συντονιστικό Γραφείο Εκπαίδευσης, οι εγγραφές στις εξετάσεις της Ελληνομάθειας  έχουν ξεκινήσει από την 1η Φεβρουαρίου έως τις 20 Μαρτίου 2024. Σχετικές πληροφορίες παρέχει η ιστοσελίδα του Γραφείου, www.nysyntedu.org

Η μαθήτρια Σπυριδούλα Κορσιανού (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)

Πιστοποιητικά απένειμαν ακόμη η Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου, Μαίρη Βαξεβανίδου, ο Διευθυντής ΟΕΥ του Γενικού Προξενείου, Νίκος Θωμόπουλος, η δικηγόρος Μαρία Μάρκου, ο Πρωτοσύγκελος π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος και ο Διευθυντής Παιδείας της Αρχιεπισκοπής Αμερικής Δρ Αναστάσιος Κουλαρμάνης.

Από αριστερά οι εκπαιδευτικοί Ζωή Κουρτιδου, Χριστίνα Κλουκίνα, Γεωργία Κατσώρα, Παναγιώτα Πεχλιβανίδη, Στέλλα Αμανατίδου, Κατερίνα Ρέντη, Δήμητρα Πατρωνιδου και Αθηνά Ροντήρη (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ενα πρωτοποριακό αθλητικό συγκρότημα σε άμεση σύνδεση με την ελληνοαμερικανική κοινότητα, το οποίο θα περιλαμβάνει γήπεδα ποδοσφαίρου, καλαθοσφαίρισης, παιδότοπους και χώρους εστίασης, έχει θέσει προς υλοποίηση ο ιδρυτής του Συλλόγου Φιλάθλων Παναθηναϊκού Νέας Υόρκης, Panatha USA, Νίκος Μπάρδης, και οι συνεργάτες του.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ