GR US

Εκλογικό δικαίωμα αποδήμων

Εθνικός Κήρυξ Archive

Κύριε Διευθυντά,

Παρακολουθώ με σχετικό ενδιαφέρον την κατάληξη των εκεί ειδικών για την τύχη των εδώ κι εκεί ομογενών. Δυστυχώς και είναι απορίας άξιον, όταν για ένα τέτοιο θέμα δεν έχουν επίσημα εκφραστεί ομογενειακοί παράγοντες αλλά και ο μοναδικός θα έλεγα εκφραστής, ο νέος υφυπουργός Αποδήμου Ελληνισμού. Ακούγονται δε και τα εξής σημεία μόνον από τους εκπροσώπους των σημερινών κομμάτων:

Εχουμε δε και λέμε:

ΝΔ: Οπωσδήποτε να ψηφιστεί το δικαίωμα! «Αρα και μη» αξιωματική αντιπολίτευση ψήφους διά 2-3 βουλευτάς Επικρατείας. Αλλα κόμματα: ΑΦΜ κάθε ψηφοφόρου και άλλοι να θεωρούνται Ελληνες με δικαίωμα ψήφου, όσοι και όταν, αλλά τα πρώτα (30) χρόνια που υποτίθεται θα έχουν τη φρεσκάδα του Ελληνα! Από τον υφυπουργό δεν ακούσαμε σχετική άποψη, ίσως ούτε καν ερωτήθηκε.

Και το μόλις τραγελαφικό που και ο κ. πρωθυπουργός συμφώνησε να γίνεται η ψηφοφορία στα κατά τόπους προξενεία ή πρεσβείες, μα καλά γιατί αυτή η ομαδοποίηση; Εχετε υπ’ όψιν σας να φύγουμε από τα μέρη της Νέας Υόρκης π.χ. και να πάμε στο ελληνικό προξενείο; Αμάν όλοι εσείς οι ειδικοί, για πολλούς από εμάς είναι καλύτερα να ταξιδέψουμε στην Ελλάδα! Με λίγα λόγια μόνο με επιστολική ψήφο να ασκείται το δικαίωμα κάθε ομογενούς από το σπίτι του, από τη δουλειά του; (φροντίστε για την ακεραιότητα).

Επίσης, τι σκοπό έχουν να ισχύουν τα (30) χρόνια; Δεν έχω αυτό το δικαίωμα εν ζωή;

Και εδώ μία διευκρίνιση ζητούμε: Σεις με τα σχέδιά σας ομιλείτε για την ψήφο των εν ζωή ομογενών στα πέρατα του κόσμου που ζουν ομογενείς. Και γεννάται το κύριο ερώτημα: Τι προτείνετε για τις γενιές που έρχονται και υποτίθεται ότι θα γίνουν και Ελληνες, πώς θα λειτουργήσουμε; Διότι εμείς σήμερα θα φύγουμε και τον λόγο θα έχουν εκείνοι που έρχονται! Παρακαλώ μη βιάζεστε, γιατί το όλο θέμα έχει διαστάσεις και πολυπλοκότητα. Π.χ. τα παιδιά μας τι θα είναι πρώτα Αμερικανοί ή Ελληνες; Είναι το κέρδος άξιον ή μήπως πρέπει να είμεθα και Ελληνες με βαθιά συνείδηση; Κι αν αυτό είναι το ζητούμενο, πώς και ποιοι θα είναι οι συντελεστές;

Σε δεύτερη σκέψη και ίσως την πλέον εποικοδομητική προτείνω τα παρακάτω:

Ν’ αφήσουν τα μολύβια τους οι υποτίθεται ειδικοί και ν’ ασχοληθούν με μια λύση που ίσως προκαταλαμβάνει τις άστοχες ενέργειες, μια πολυπλοκότητα χωρίς αποτέλεσμα.

Ολοι οι ομογενείς που επιθυμούν να συμμετάσχουν και στο γίγνεσθαι της πατρίδας και κάλυψής μας και οι οποίοι έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, όπως έχει και κάθε κάτοικος της Ελλαδικής Επικράτειας, να ενθαρρύνονται και να πηγαίνουν στην Ελλάδα ν’ ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και η Πολιτεία να διασφαλίζει τα δωρεάν εισιτήρια - μόνο το κόστος των εισιτηρίων!

Στην ουσία δίδεται η ευκαιρία στους απανταχού ομογενείς να επισκεφθούν την πατρίδα, να ανανεωθούν μέσα στο ελληνικό γίγνεσθαι και ακόμη να ταυτοποιήσουν τυχόν θέματά τους, να έλθουν σε επαφή με τους εκεί συγγενείς και φίλους και με την ευκαιρία αυτή να γίνεται και η αναγκαία πολιτογράφηση στους νέους που επιθυμούν να ενταχθούν και στις δομές της γενέτειρας ή καταγωγής των.

Ετσι δεν δημιουργούνται ανωμαλίες περί αξίας της ψήφου των ομογενών και διευκολύνονται οι νέοι να ενταχθούν και παρακολουθούν τα δρώμενα στο προσκήνιο της ελληνικής πραγματικότητας.

Προσωπικά, τάσσομαι και υποστηρίζω την παραπάνω μεθόδευση, αφού τα οικονομικά ενός τέτοιου θεσμού θα έχουν εθνικά οφέλη με απρόβλεπτες θετικές επιπτώσεις.

Βασίλης Σταθάκος Επίτιμος πρόεδρος Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης