GR US

Αγία και μυθική Ελλάδα

Ευρωκίνηση

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΜΑΝΤΑ/EUROKINISSI

Πριν μας φύγει οριστικά και αυτό το καλοκαίρι αξίζει τον κόπο να ακολουθήσουμε και πάλι τον ομογενή μας παππού, ο οποίος με τα εγγονάκια του συμπλήρωσε τις καλοκαιρινές περιηγήσεις του στην πατρίδα με επίσκεψη, αυτή την φορά, στην ορεινή Ευρυτανία.

Ορθάνοιχτα τα παιδικά μάτια, αλλά και οι ενήλικες και οι υπερήλικες, αντίκρισαν και γοητεύτηκαν από την ομορφιά ενός ακόμη εντυπωσιακού κομματιού της ελληνικής γης.

Το Βελούχι, η Χελιδόνα και η Καλιακούδα, με τις πανύψηλες βουνοκορφές, τα απέραντα ελατόφυτα δάση τους, τα ορμητικά ποτάμια και τα αμέτρητα μαγευτικά μονοπάτια συνθέτουν ένα μοναδικό τοπίο στο οποίο, όπως σε κάθε ελληνική γωνιά, η απαράμιλλη φυσική ομορφιά είναι ζυμωμένη με την μυθολογία, την ιστορία και την θρησκευτική παράδοση.

Δεν ήταν έκπληξη για τους νεαρούς εκδρομείς μας να ακούσουν από τα χείλη των διαβασμένων ενηλίκων ότι ο Εύρυτος, πατέρας της Ιόλης, γυναίκας του ημίθεου Ηρακλή, πήρε μέρος στον Τρωικό Πόλεμο και ότι ίσως ακόμη και σήμερα η Αρτεμις, θεά του κυνηγιού της ελληνικής αρχαιότητας, περιπλανιέται στα πυκνά δάση της περιοχής για όσους θα θελήσουν με την φαντασία τους να την αναζητήσουν.

Ομως οι μικροί μας Ελληνοαμερικανοί μπόρεσαν να απολαύουν ακόμη μεγαλύτερες χαρές όταν, αναλογιζόμενοι ότι στα βουνά αυτά αναπτύχθηκε η ηρωική αντίσταση κατά των κατακτητών Ναζί, επισκέφτηκαν το χωριό Κορυσχάδες. Είδαν με τα ίδια τα μάτια τους το μέρος όπου στα απελευθερωμένα της μέρη, η πατρίδα έκανε τα πρώτα βήματά της για τον σχηματισμό μιας πολιτικής διακυβέρνησης του ρημαγμένου τόπου.

Η συνέχεια όμως προς την καρδιά της Ευρυτανίας πρόσφερε ακόμη μεγαλύτερες χαρές για τα μάτια και το νου των μελών της παρέας μας.

Τα χωριά της Ευρυτανίας, ανάμεσά τους το Μικρό Χωριό, το Κλαυσί, το Μεγάλο Χωριό, ο Γαύρος, αλλά και όλα τα άλλα που όχι απλώς συναγωνίζονται αλλά υπερτερούν από εκείνα των Αλπεων, σε οδηγούν προς τον Προυσό και το φημισμένο μοναστήρι της Παναγίας της Προυσιώτισσας.

Για όσους έχουν επισκεφτεί παρόμοια εντυπωσιακά ορεινά τοπία της Αριζόνας στην Αμερική, η εμπειρία είναι συγκρίσιμη και εξίσου γοητευτική. Ο δρόμος που σε περνάει από πύλες λαξευμένες μέσα σε περίεργα πετρώματα, από βράχους που φέρνουν επάνω τους, κατά την παράδοση, «πατήματα» της Παναγίας που ήθελε να ανακαλυφθεί η εικόνα της, σε οδηγεί στο θεαματικό φαράγγι του μοναστηριού του Προυσού.

Εκεί οι ομογενείς περιηγητές μας, μικροί και μεγάλοι, προσκύνησαν ευλαβικά την εικόνα της Παναγίας, που, κατά την παράδοση, ζωγράφισε ο ίδιος ο Ευαγγελιστής Λουκάς και η οποία κατά την περίοδο των Βυζαντινών Εικονοκλαστών έφυγε από τον Προυσό της Μικράς Ασίας για να καταλήξει υπό διωγμό στο σημερινό βραχώδες σπήλαιό της στην καρδιά της Ιεράς Μονής.

Το δέος εντείνεται πιο πολύ όταν συνειδητοποιούν ότι αυτοί οι απόκρημνοι βράχοι και τα γύρω δάση ήταν και η βάση του στρατηγού Γεωργίου Καραϊσκάκη, του ήρωα της Επανάστασης για την απελευθέρωση το 1821. Αφού προσκύνησαν την εικόνα της Παναγίας, η οποία κατά την Ελληνική Επανάσταση με δωρεά του ίδιου του Καραϊσκάκη καλύφτηκε με χρυσό και ασήμι, ανέβηκαν το μονοπάτι που οδηγεί μέχρι την Μαύρη Σπηλιά και το κρησφύγετό του.

Στο γυρισμό προς την Αθήνα η οικογένεια των ομογενών μας παρέμεινε για ώρα σιωπηλή.

Προσπαθούσαν όλοι, μικροί και μεγάλοι, να χωρέσουν στο μυαλό και την καρδιά τους την θαυμάσια εμπειρία όσων τους προσέφερε η μαγική Ευρυτανία.

Κάθε γωνιά της ελληνικής γης, όπως λέει το τραγούδι, σκεπάζεται από την αχλύ του μύθου, είναι ποτισμένη από το αίμα των παιδιών της και καθαγιάζεται από τις παραδόσεις, την πίστη και τους αγώνες της φυλής μας.

Η Ευρυτανία είναι ένα ακόμη τέτοιο παράδειγμα.

Κάθε κομμάτι όμως της πατρίδας προσφέρει παρόμοιες εμπειρίες με το δικό της μαγευτικό τρόπο.

Και θα είναι πάντα εκεί να μας υποδέχεται, μικρούς και μεγάλους.