GR US

Από την πατρίδα

Αssociated Press

(AP Photo/Petros Giannakouris, FILE)

Στις μέρες της πανδημίας που μαστίζει όλη την ανθρωπότητα είναι πολύ δύσκολο να ταξιδέψει κανείς με αεροπλάνο οπουδήποτε. Οι υγειονομικοί  έλεγχοι, οι συναφείς διατυπώσεις, οι απαραίτητες προφυλάξεις, οι περιορισμένες σε αριθμό αεροπορικές γραμμές και πάνω απ’ όλα ο φόβος της αρρώστιας, προσθέτουν πολύ ουσιαστικά στην γνωστή ταλαιπωρία του αεροπορικού ταξιδιού προς την πατρίδα, ιδιαίτερα εάν αυτό το αρχίζεις από την Αμερική.

Κι όμως, το ταξίδι αυτό αξίζει χίλιες φορές τον κόπο.

Μπορεί, προς το παρόν τουλάχιστον, οι Αμερικανοί, λόγω πανδημίας, να μην γίνονται δεκτοί σε ολόκληρη την Ευρώπη, για εμάς όμως τα παιδιά της, η Ελλάδα ανοίγει διάπλατα την αγκαλιά της και μας υποδέχεται με στοργή και αξιοθαύμαστη φροντίδα.

Η ευχαρίστηση αρχίζει από το αεροδρόμιο όπου οι διατυπώσεις, αλλά ακόμη και τα τεστ, γίνονται με εξαιρετική μεθοδικότητα και ταχύτητα. Οι πλήρεις και σύντομες διατυπώσεις σου δημιουργούν το αίσθημα της εμπιστοσύνης που τόσο μας έχει λείψει τον τελευταίο καιρό.

Πριν καλά καλά το καταλάβεις έχεις φύγει από το αεροδρόμιο και ενστικτωδώς αφήνεις τον εαυτό σου να απολαύσει μια ευεργετική  απελευθέρωση και χαλάρωση. Ο καταγάλανος ουρανός, το φως, η απαράμιλλη ομορφιά του ελληνικού τοπίου ενεργούν άμεσα για να σου χαρίσουν βιώματα που θεωρούσες ότι είχαν οριστικά χαθεί.

Το αίσθημα ξεπερνάει κάθε περιγραφή, κάθε σύγκριση.

Ο μεγάλος φιλόσοφος Σοπενχάουερ είχε τονίσει πως όλα τα μεγάλα αγαθά, όπως η ελευθερία, η υγεία, έχουν αρνητικό χαρακτήρα αφού αισθάνεται  κανείς την σημασία τους πολύ περισσότερο όταν τα στερηθεί.

Ακριβώς αυτό συμβαίνει με την επιστροφή στην πατρίδα σήμερα. Ολα αυτά τα αγαθά που μέχρι τώρα θεωρούσαμε ίσως δεδομένα, μετά από τόσους μήνες στέρησης και απομόνωσης μάς εμπνέουν ακόμη περισσότερο, τα χαιρόμαστε ακόμη πιο πολύ. Η θάλασσα, το πεύκο, οι συγγενείς, οι παλιοί φίλοι, οι υπαίθριες χαρές γίνονται ακόμη πιο απολαυστικά και σου δημιουργούν μια θαυμάσια αίσθηση.

Ο κόσμος, τουλάχιστον στην καθημερινή ζωή, κρατάει τις απαραίτητες προφυλάξεις, χωρίς όμως υπερβολή. Γύρω επικρατεί μια ατμόσφαιρα συγκρατημένης και ελεγχόμενης χαλάρωσης που καθησυχάζει τον φόβο και δημιουργεί εμπιστοσύνη.

Εχεις την εντύπωση ότι αυτός ο υπέροχος ήλιος και η αλμύρα της θάλασσας αποκρούουν τον κίνδυνο και τα μικρόβια. Ασυναίσθητα σου έρχονται στο μυαλό τα λόγια του ποιητή ότι «για μας η Ελλάδα είναι αυτές οι στεριές οι καμένες από τον ήλιο κι αυτά τα γαλάζια πέλαγα με τους αφρούς των κυμάτων... και τα άσπρα σπιτάκια τ’ ασβεστωμένα και τα ταβερνάκια και τα τραγούδια τις νύχτες με το φεγγάρι πλάι στην ακροθαλασσιά ή κάτω από κάποιο πλατάνι...».

Οι άνθρωποι γύρω σου ζουν με περίσκεψη, αλλά όχι μέσα στον φόβο. Παρακολουθούν σχολαστικά τις ειδήσεις και τις εξελίξεις, ιδιαίτερα μετά το άνοιγμα των συνόρων για τους ξένους, και ικανοποιούνται όταν μαθαίνουν ότι η Πολιτεία άγρυπνα καταχωρεί και άμεσα προχωρεί σε μέτρα αντιμετώπισης του κινδύνου από όποια κατεύθυνση και εάν προέρχεται.

Και, βεβαίως, σιγά σιγά σταλάζει μέσα σου το βάλσαμο της συνείδησης ότι ευρίσκεσαι στον τόπο σου, από εκεί που προέρχεσαι εσύ και όπου γεννήθηκαν οι πρόγονοί σου.

Ακούγεται ίσως ρομαντικό, αλλά είναι όμως τόσο χειροπιαστό, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, να μπορείς να απολαμβάνεις και να γεύεσαι ένα περιβάλλον που είναι τόσο πολύ συνδεδεμένο με τις αρχέγονες τάσεις και αισθήματα της φυλής σου και της φύτρας σου.

Είναι πάνω απ’ όλα ένα αίσθημα άνεσης και εσωτερικής ευεξίας που σε κάνει να χαίρεσαι ακόμη πιο πολύ όλα εκείνα που συνθέτουν την έννοια της πατρίδας και της εστίας. Τραγουδάς μαζί με τον ποιητή ότι, ναι, στην Ελλάδα, την Ελλάδα μας, «ο Παράδεισος δεν είναι μια νοσταλγία. Ούτε περισσότερο μια ανταμοιβή. Είναι ένα δικαίωμα».

Και βεβαίως, όπως πάντα, «ουδέν κακόν αμιγές καλού».

Ολοι οι μήνες της απομόνωσης και της στέρησης πολλαπλασιάζουν σήμερα σε υπερθετικό βαθμό την ευχαρίστηση να βρίσκεσαι ακόμη μια φορά ανάμεσα σε όλα όσα έχεις μάθει να αγαπάς και να απολαμβάνεις από μικρό παιδί.

Ναι, είναι δύσκολο να ταξιδέψεις στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι.

Για όσους όμως από εμάς το αποτολμούν, η απόλαυση του «γυρισμού στην Ιθάκη», συνδυασμένη με την άνεση και την εμπιστοσύνη που σου εμπνέει ο τόπος και η εκπλήρωση της νοσταλγίας, προσφέρουν εμπειρίες και απολαύσεις αλησμόνητες.