GR US

Ενα φθινόπωρο στενάχωρο

Ευρωκίνηση

(EUROKINISS ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ )

Εγινε και επίσημα την Τρίτη η έναρξη του Φθινοπώρου στο βόρειο ημισφαίριο, που από αστρονομική άποψη σηματοδοτεί η φθινοπωρινή ισημερία και συνέβη το απόγευμα της 22ας Σεπτεμβρίου.

Κατά την Ισημερία, ο Ηλιος λάμπει κάθετα πάνω από τον Ισημερινό της Γης, με τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας να είναι περίπου ίδια. Ταυτόχρονα στο νότιο ημισφαίριο ξεκινά η άνοιξη.

Φέτος όμως είναι ένα Φθινόπωρο με πολύ βαρύ συναίσθημα.

Πανδημία με πολλές βαριές επιπτώσεις στην Οικονομία. Πανδημία που εν μέρει κρίνει και τις επερχόμενες εκλογές. Πανδημία που συντελεί στην πόλωση ενός λαού που κάποτε θαύμαζε η Οικουμένη γιατί προστάτευε την Ελευθερία και τη Δημοκρατία.

Πολλά έχουμε να αναλογιστούμε το Φθινόπωρο του 2020. Και όλα ξεκινούν από την πανδημία με ζοφερές προγνώσεις. Γιατί δεν άλλαξε τίποτα στις ΗΠΑ ούτε και θα αλλάξει μέχρι τέλος του χρόνου.

Όπως γράψαμε άλλωστε χθες στον «Εθνικό Κήρυκα», ο Δρ Τομ Ινγκλσμπάι (Tom Inglesby), διευθυντής του Κέντρου Ασφάλειας Υγείας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Bloomberg στο Johns Hopkins, δήλωσε ότι είναι πιθανό ο αριθμός των νεκρών στις Ηνωμένες Πολιτείες να φτάσει τις 300.000 αν το κοινό μειώσει τις προφυλάξεις. «Υπάρχουν πολλές χώρες που θεωρούνται οικονομικά ισοδύναμες, είτε πιο αδύναμες σε όρους οικονομίας ή συστημάτων υγείας που έχουν μικρότερη θνησιμότητα» είπε.

Το νούμερο είναι πολύ μεγάλο να το προσπεράσουμε.

Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι τραγικά αν τα βάλουμε στη σειρά με ψυχραιμία.

Πολλοί -όπως και ο «Ε.Κ.» όπου έχει γραφεία- εφαρμόζουν την τηλεργασία. Ο κόσμος πρέπει και μπορεί να συνηθίσει σε περίεργα και πολυσύχναστα περιβάλλοντα τη χρήση μάσκας. Μην ακούτε τίποτα το συνωμοσιολογικό και δεν βλάπτει κανένα. Οποιοσδήποτε γιατρός θα σας το βεβαιώσει. Προσαρμόστε την καθημερινότητά σας όπως εσείς ξέρετε με σύνεση και μέτρο. Δεν είναι εφ’ όρου ζωής, άλλωστε.

Προσπαθήστε να αποφύγετε κρυώματα της εποχής για να μην σας ταλαιπωρήσει η αμφιβολία αν πρόκειται για γρίπη ή κορωνοϊό. Ολοι γνωρίζουμε πως να ντυθούμε και να κυκλοφορούμε.

Και σε λιγότερο από ενάμιση μήνα στις εκλογές αν δεν έχετε ψηφίσει με επιστολική ψήφο μη φοβηθείτε την παρουσία σας στα εκλογικά κέντρα. Τηρείστε την κοινωνική απόσταση, φορέστε τη μάσκα, και με λίγο αντισηπτικό στα χέρια σας είστε ασφαλείς.

Ας προσπαθήσουμε να βγάλουμε καθαρό αυτό το δύσκολο Φθινόπωρο γιατί μόνο έτσι ο χειμώνας θα είναι πιο διαχειρίσιμος. Για τον εαυτό μας, τους δικούς μας ανθρώπους, τους συμπολίτες μας, τη χώρα μας. Απαιτείται όπως αναφέραμε και στο χθεσινό μας άρθρο για την Ελλάδα, αυστηρή εφαρμογή. Οι ΗΠΑ δεν εξαιρούνται.