GR US

H «μεταμόρφωση» του Αναστασιάδη

Αssociated Press

(AP Photo/Richard Drew)

Ευδιάκριτη στροφή στις πολιτικές προσεγγίσεις του έχει κάνει ο Νίκος Αναστασιάδης κατά τη δεύτερη περίοδο της προεδρικής του θητείας, προκαλώντας έκπληξη όχι μόνο στους Κυπρίους, αλλά κυρίως στους ξένους. Ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του «ναι» στο σχέδιο Ανάν του 2004, ήταν ο «εγκέφαλος» του «όχι» για επιβολή ξεχωριστών κυρώσεων στη Λευκορωσία που προκάλεσε αμηχανία στους εταίρους της Κύπρου και ταραχή εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη Πέμπτη. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης δεν θα είχε προβάλει βέτο στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών αν δεν είχε την εντολή από τον Κύπριο Πρόεδρο, αυτό δεν σηκώνει καμία αμφισβήτηση.

Η «σκληρή γραμμή» Αναστασιάδη διαφαίνεται άλλωστε και στις δημόσιες τοποθετήσεις του. Σε συνέντευξή του προ ημερών στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν ξεκάθαρος. Η Τουρκία, είπε, έχει γίνει ένας ταραχοποιός στην περιοχή, έχει εισβάλει στην κυπριακή ΑΟΖ και θέλουμε να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα στην Αγκυρα, ότι η συμπεριφορά της δεν μπορεί να παραμείνει αναπάντητη και χωρίς συνέπειες. «Θα απαντήσουμε με έργα και όχι μόνο με λόγια», τόνισε. Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε υπό τον τίτλο ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αγωνίζεται ώστε «η Ευρωπαϊκή Ενωση να επιβάλει κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, της οποίας τα πλοία παραβιάζουν τα κυπριακά χωρικά ύδατα».

Μάλιστα, στην πρόσφατη ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Νίκος Αναστασιάδης ήταν για πρώτη φορά τόσο επιθετικός κατά της Τουρκίας όσο ποτέ προηγουμένως. Τόλμησε και είπε τα πράγματα με το όνομά τους και προσπάθησε να εκθέσει την Αγκυρα και τον Ερντογάν για την επιθετικότητα κατά της Κύπρου. «Αν ο Πρόεδρος Ερντογάν», είπε ανάμεσα σε άλλα, «θεωρεί ότι αυτό που απαιτεί για τους Τουρκοκυπρίους είναι διαλλακτικό και δίκαιο, τότε γιατί δεν παραχωρεί τα ίδια δικαιώματα και στους Κούρδους, έχοντας υπόψη ότι η δική τους αναλογία του πληθυσμού είναι περίπου η ίδια με την πληθυσμιακή αναλογία των Τουρκοκυπρίων;» Και έθεσε καυτά ερωτήματα:

«Ποιο άλλο από τα 193 κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών βρίσκεται κάτω από εγγυήσεις τρίτης χώρας;» ρώτησε.

«Υπάρχει οποιοδήποτε σύνταγμα Ομόσπονδου Κράτους που να προνοεί ότι για κάθε απόφαση στο Ομοσπονδιακό Επίπεδο χρειάζεται τουλάχιστον μια θετική ψήφος από ένα των συνιστώντων μελών; Ιδιαιτέρως όταν το συνιστών μέρος ελέγχεται από τρίτη χώρα;» ξαναρώτησε.

Θα δούμε αν θα κρατήσει κι όταν θα έρθει η κρίσιμη ώρα της διαπραγμάτευσης αυτή η «μεταμόρφωση» του Αναστασιάδη, που διαφέρει από τον διαλλακτικό -μέχρι παρεξηγήσεως- πολιτικό που γνωρίσαμε τα προηγούμενα χρόνια. Και ποια θα είναι η τελική στάση του όταν σε λίγες μέρες θα βρεθεί απομονωμένος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου οι ισχυροί της ΕΕ προετοιμάζονται να του ξαναβάλουν «το πιστόλι στον κρόταφο»…