GR US

Τα περί συνωμοσίας

Αssociated Press

Με τη βοήθεια ενός εργαζόμενου σε Γραφείο Κηδειών, συγγενείς βγάζουν από το παράθυρο το φέρετρο με τη σορό του Ελντον Κασκάις (Eldon Cascais) στο Μανάους Βραζιλίας, που υπέφερε από καρκίνο πνευμόνων. (AP Photo/Felipe Dana)

Στην εποχή του κορωνοϊού, αρκετοί από εσάς, ακόμη και αν το θέλατε, μάλλον δεν θα αποφύγατε να ακούσετε, να διαβάσετε ή ακόμη και να σκεφτείτε -ανθρώπινο συναίσθημα η αμφισβήτηση- ότι ο κορωνοϊός είναι προϊόν τεχνητό. Ηθελημένο δηλαδή να προκαλέσει τριγμούς στον Κόσμο!

Γιατί; Θα αναρωτηθεί κάποιος.

Σταχυολογώντας ορισμένα από όσα συνωμοσιολογικά ακούγονται είναι: ο καπιταλισμός κάνει επανεκκίνηση, πρέπει να μειωθεί ο πληθυσμός που δεν μπορεί σύντομα να τραφεί αλλά και για να γλυτώσουν τα ασφαλιστικά συστήματα, ηγέτες θέλουν να περιορίσουν τα δημοκρατικά δικαιώματα και με το να κλείνονται οι άνθρωποι σπίτια τους χειραγωγούνται ευκολότερα και πάει λέγοντας…

Μία εφημερίδα που σέβεται τον αναγνώστη της, πέρα από τις ειδήσεις οφείλει να μεταδίδει και πληροφορίες που διακινούνται στο παρασκήνιο, όπου η συνωμοσιολογία είναι κάτι που δεν κρύβεται. Ειδικά όταν βγαίνουν και ορισμένοι επιστήμονες να μιλήσουν κατά της πανδημίας ως μη υπαρκτής! Γεγονός που σε κάνει να σκεφτείς ότι είτε το μυαλό τους είναι λαμπρότερο από άλλων επιφανών συναδέλφων τους, είτε ότι πρόκειται για νάρκισσους που στοχεύουν στα πέντε λεπτά δόξας που έλεγε και ο συγχωρεμένος Αντι Γουόρχολ.

Ας σκεφτούμε όμως τώρα, μετά από πάνω από ένα πεντάμηνο που ο ιός γυροφέρνει την Οικουμένη και αλλάζει τις ζωές όλων μας: Αυτοί που συνωμοσιολογούν έμειναν στο απυρόβλητο; Ανεπηρέαστοι; Σαφώς όχι. Απλά είναι το ανθρώπινο μυαλό που σε άλλους παίζει παιχνίδια και σε άλλους πιέζεται να σκεφτεί ορθολογικά κάτω από απίστευτη πίεση.

Ορισμένοι δεν μπορούν την τυχαία άρα και φυσική εκδήλωση συμβάντος και άλλοι την οριοθετούν ακριβώς όπως εμφανίζεται. Ιός, καταιγίδα, μετεωρίτης, και πάει λέγοντας.

Η απόρριψη της λογικής με τη δήθεν επίκλησή της ότι δεν μπορεί αυτό το πράγμα παρά να είναι αποτέλεσμα συνωμοσίας απλά απαλλάσσει τον άνθρωπο από πολλές ευθύνες. Και μία και σημαντική είναι η απόλυτη περιφρόνησή του στη φύση, στο περιβάλλον. Ας ξεκινήσουμε από εκεί να δούμε τι προκαλεί τις νέες αρρώστιες, τους νέους ιούς.

Σαφώς να επισημάνουμε ότι όσοι διαδίδουν θεωρίες συνωμοσίας όχι τυχαία φαίνεται να δημιουργούν αμφιβολίες για ένα ενδεχόμενο εμβόλιο. Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, σε μία εποχή που δυναμώνει το κίνημα κατά των εμβολίων. Μη διστάζοντας να διαδίδουν και ψευδείς ειδήσεις για τον κορωνοϊό. Τρανό θύμα αυτών των ψευδών πληροφοριών ο Μπιλ Γκέιτς.

Προφανώς δεν αξίζει κανείς να ασχολείται με αυτά. Πρέπει όμως να τα υπενθυμίζουμε. Ακριβώς επειδή όπως φέρεται (κάποιοι το αμφισβητούν και αυτό) να είπε ο Αϊνστάιν: Δύο πράγματα είναι άπειρα: Το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία, αν και για το σύμπαν δεν είμαι σίγουρος.