GR US

Υπερχαλάρωση και ασυνείδητοι

Ευρωκίνηση

Εκτεταμένοι έλεγχοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς από την αστυνομία για τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας, Δευτέρα 4 Μαϊου 2020. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Οι αριθμοί των κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες σε Ελλάδα και Κύπρο πραγματικά τρομάζουν. Τριψήφιοι αριθμοί στην Ελλάδα και διψήφιοι στην Κύπρο. Η κατάσταση στις δύο χώρες, που μέχρι τώρα αποτελούσαν υπόδειγμα για όλους για την έγκαιρη αντίδρασή τους στην πανδημία, τείνει να βγει εκτός ελέγχου και να καταστραφεί ό,τι με τόσες θυσίες οικοδομήθηκε κατά τους πρώτους δύσκολους μήνες, όταν ο κορωνοϊός «θέριζε» σε Ιταλία, Ισπανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Τα αίτια αυτής της ανησυχητικής έξαρσης είναι πολλά αλλά και ορατά. Πάνω από όλα φταίει η υπερχαλάρωση και η ανεύθυνη συμπεριφορά όλων.

Οι περισσότεροι πίστεψαν, αφελώς, ότι όλα τελείωσαν και σταμάτησαν να παίρνουν μέτρα προστασίας, ενώ ο ιός κυκλοφορούσε ακόμη και αναζωπυρώθηκε με το άνοιγμα των συνόρων και τις πρώτες πτήσεις από το εξωτερικό.

Πέρα από την ατομική ευθύνη του καθενός, υπάρχει όμως και η ευθύνη των αρχών που σταμάτησαν τους ελέγχους, ακύρωσαν τα μέτρα προστασίας σε κοινωνικές συναθροίσεις, όπου παρατηρείται συνωστισμός αλλά και τις καθημερινές ενημερώσεις του κόσμου και τις προειδοποιήσεις των ειδικών που έστελναν σημαντικά μηνύματα.

Ενα από τα μεγαλύτερα λάθη που πληρώνουν Ελλάδα και Κύπρος, λίγες μόνο εβδομάδες μετά την έξοδο από το lockdown, είναι που αφήνουν στη συνείδηση των ατόμων που επιστρέφουν από χώρες υψηλού κινδύνου να πάρουν οι ίδιοι μέτρα αυτοπεριορισμού τους. Ωστόσο, κάποιοι ασυνείδητοι θεωρούν πως αυτό δεν είναι σημαντικό ή ότι δεν τους αφορά.

Εάν κάποιος έχει φτάσει από χώρα του εξωτερικού, η οποία θεωρείται υψηλού κινδύνου, οφείλει να καθίσει σπίτι του για 14 μέρες. Στο δικό του σπίτι, όχι των συγγενών του. Οφείλει να μην έρχεται σε φυσική επαφή με κανένα άλλο πρόσωπο. Εάν κάνει βόλτες, πετάγεται για καφέ ή πραγματοποιεί εκδρομές, θέτει τη ζωή άλλων ανθρώπων σε κίνδυνο.

Αν πάλι κάποιος ενημερώθηκε πως αποτελεί στενή επαφή κρούσματος, πρέπει να κάτσει σπίτι του μέχρι να κληθεί για να πάει στο ραντεβού του για εξέταση και μετά αμέσως πίσω. Δεν μπορεί να βγαίνει από το σπίτι και να πηγαίνει σε χώρους όπου υπάρχουν ανυποψίαστοι συμπολίτες, χωρίς μάλιστα προστατευτικό εξοπλισμό.

Η ύπαρξη στοιχειώδους κοινωνικής συνείδησης έπρεπε να αποτρέπει τον οποιονδήποτε από το να θέτει την ζωή των γύρω του σε κίνδυνο. Γιατί οι ίδιοι μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί ή να έχουν ήπια συμπτώματα αλλά, αν εξαιτίας τους μεταδοθεί ο ιός σε ένα πιο ευπαθές άτομο, η μάχη του με τον κορωνοϊό μπορεί να εξελιχθεί σε μάχη για τη ζωή.

Τα τελευταία κρούσματα πρέπει να θέσουν όλους σε εγρήγορση. Η προσπάθεια για επανεκκίνηση της οικονομίας και το άνοιγμα στον τουρισμό εξελίσσεται σε μπούμερανγκ. Γιατί ένα νέο κύμα του ιού σε ευρεία έκταση θα δώσει τη χαριστική βολή σε επιχειρήσεις και μισθοσυντήρητους, οι οποίοι ήδη δυσκολεύονται να τα φέρουν βόλτα. Ταυτόχρονα, τίθεται γενικότερα θέμα βιωσιμότητας των οικονομιών, Ελλάδας και Κύπρου, καθώς μια νέα έξαρση κρουσμάτων θα έχει σαν αποτέλεσμα ακύρωση των τουριστικών αφίξεων, απολύσεις και σημαντική αύξηση του δημόσιου χρέους. Για να αποφευχθεί, λοιπόν, μια ενδεχόμενη καταστροφή θα πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους τώρα, ώστε να σταματήσει ο κύκλος μετάδοσης του ιού. Σήμερα, όχι αύριο…