GR US

Είμαστε ερωτευμένοι, αλλά είναι παντρεμένος με 2 μικρά παιδιά...

Εθνικός Κήρυξ Archive

Αγαπητή Σταυρούλα,

Δεν ξέρω γιατί σου γράφω, αλλά μάλλον είμαι πολύ απελπισμένη. Είμαι ερωτευμένη με τον Χ., τόσο ερωτευμένη, που όταν είμαι μακριά του νιώθω ότι δεν ζω, δεν χαίρομαι, δεν βρίσκω νόημα πουθενά.

Κι εκείνος είναι ερωτευμένος μαζί μου, μου το λέει με λόγια που δεν έχω ξανακούσει, μου το δείχνει συνέχεια, όταν είμαστε μαζί. Μόνο που ο X. είναι παντρεμένος με δύο μικρά παιδιά.

Η σχέση του με την γυναίκα του είναι προβληματική, αλλά δεν αντέχει στη σκέψη ότι θα στερηθεί τα παιδιά του και δεν χωρίζει μαζί της.

Μου λέει να περιμένω να μεγαλώσουν λίγο ακόμη. Εχω πάρει πολλές φορές την απόφαση να τον αφήσω, αλλά μόλις τον ξαναδώ και με σφίξει στην αγκαλιά του, τα ξεχνάω όλα και ξαναγυρίζω.

Δεν μπορώ να βρω μια στιγμή ηρεμίας, τον σκέφτομαι συνέχεια. Θέλω να ζήσω μαζί του, ξέρω ότι αυτός είναι ο άντρας της ζωής μου, αλλά το να τον περιμένω με γεμίζει ανασφάλεια. Τι να κάνω;

Νάντια

Αγαπητή Νάντια,

Η σχέση με έναν παντρεμένο άντρα είναι μία δύσκολη, επώδυνη και συχνά αδιέξοδη κατάσταση και αυτό ήδη το έχεις διαπιστώσει και η ίδια. Μου λες ότι δεν μπορείς να ηρεμήσεις, ότι νιώθεις ανασφάλεια, ότι υποφέρεις μακριά του και όλα αυτά, κατά τη γνώμη μου, είναι αρνητικά συναισθήματα που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν σε μία σχέση αγάπης. Από τον τρόπο που γράφεις, αισθάνομαι ότι είσαι νεαρή κοπέλα και θα ήθελα πολύ να σε βοηθήσω να σκεφτείς κάποια πράγματα.

Πρώτα απ’ όλα, θα σε συμβούλευα να μιλήσεις σε έναν ειδικό, για να μπορέσεις να καταλάβεις και να διαχειριστείς πιο αποτελεσματικά τα συναισθήματά σου. Ζεις μια σχέση έντονης ερωτικής έλξης και πάθους και αυτό δεν σου επιτρέπει να σκεφτείς λογικά, να αξιολογήσεις σωστά τον σύντροφό σου ή την όλη κατάσταση.

Φαίνεται μάλιστα, πως αυτή η σχέση σού έχει γίνει εμμονή, και πως έχεις εξαρτήσει τη δική σου διάθεση, τη χαρά σου, το κέφι σου από τον τρόπο που τη βιώνεις.

Ομως η ζωή σου έχει και άλλες πλευρές, όπως η οικογένεια, η δουλειά, οι σπουδές, οι φίλοι που μπορούν να σου προσφέρουν χαρά και ικανοποίηση. Και όλα αυτά, ίσως πρέπει να τα ανακαλύψεις από την αρχή. Η χαρά και η ευτυχία δεν εξαρτώνται από μία σχέση, υπάρχουν μέσα μας και μέσα σε απλά καθημερινά πράγματα, αρκεί να έχουμε τη διάθεση να τα ανακαλύψουμε.

Οσον αφορά το τι πρέπει να κάνεις, να συνεχίσεις ή να χωρίσεις, θα πρέπει να είναι αποκλειστικά δική σου απόφαση, γιατί εσύ θα υποστείς και τις συνέπειές της. Πριν όμως αποφασίσεις, καλό θα ήταν να σκεφτείς, μερικά πράγματα.

Μένοντας στη σχέση με έναν παντρεμένο, στερείς από τον εαυτό σου τις χαρές μιας «φυσιολογικής» σχέσης, όπως το να μοιράζεσαι με τον σύντροφό σου την καθημερινότητά σας, να πηγαίνετε εκδρομές, να βγαίνετε με φίλους, να συμμετέχετε σε οικογενειακές γιορτές, με δύο λόγια να ζείτε μαζί, να γνωρίζετε ο ένας τον κόσμο του άλλου.

Πόσο καλά όμως μπορείς να γνωρίσεις κάποιον, όταν τον ζεις μερικές ώρες κάθε τόσο, όταν αυτό που σου δίνει είναι πολύτιμο γιατί είναι σπάνιο, όταν δεν τον έχεις ζήσει άρρωστο, κακοδιάθετο ή κουρασμένο; Πώς μπορείς να λες ότι αυτός είναι ο άνθρωπός μου, όταν δεν τον έχεις ζήσει;

Επειτα, παίρνεις το ρίσκο να περάσουν χρόνια μέσα σε μια τέτοια αδιέξοδη σχέση και να χάσεις ευκαιρίες σε κάθε επίπεδο της ζωής σου. Υπάρχουν πολλοί ελεύθεροι άντρες που μπορούν να σου προσφέρουν όσα ψάχνεις, αρκεί να είσαι «ανοιχτή» και να μη αφήσεις τις ευκαιρίες να φύγουν, όντας εγκλωβισμένη συναισθηματικά. Υπάρχουν επαγγελματικές ευκαιρίες που μπορείς να κυνηγήσεις, αρκεί να μην καταναλώνεται όλη η ενέργειά σου, στο συναισθηματικό σου αδιέξοδο.

Σκέψου, επίσης πως είναι δύσκολο για έναν πατέρα να χάνει τα παιδιά του. Τι θα συμβεί αν η γυναίκα του συντρόφου σου καταλάβει τη σχέση σας και τον αναγκάσει να φύγει; Πώς θα αντιδράσει εκείνος αν στερηθεί την καθημερινή επαφή με τα παιδιά του, και αυτό του προκαλέσει τύψεις, ανησυχία και άλλα αρνητικά συναισθήματα; Λάβε υπόψη σου ότι υπάρχει περίπτωση να θεωρήσει εσένα υπεύθυνη, να σου επιρρίψει ευθύνες και να αλλάξει η στάση του απέναντί σου.

Ας υποθέσουμε τώρα, ότι ο σύντροφος σου χωρίζει και ζείτε μαζί. Πόσο σίγουρη είσαι ότι αυτή η ένταση που νιώθεις τώρα, θα συνεχίσει να υπάρχει, αν η σχέση σας έμπαινε στη ρουτίνα της καθημερινότητας, αν βρεθεί αντιμέτωπη με οικονομικά και άλλα προβλήματα; Μην ξεχνάς ότι ο σύντροφός σου έχει δύο παιδάκια. Είσαι διατεθειμένη να «υποστείς» τις αντιδράσεις τους, την πιθανή απόρριψή τους, ή και την δύσκολη συμβίωση μαζί τους;

Ακόμη κι αν είσαι σίγουρη για τα δικά σου συναισθήματα, πόσο σίγουρη είσαι ότι ο σύντροφός σου δεν θα αλλάξει μέσα στη ρουτίνα μιας σχέσης; Προφανώς και την γυναίκα του την παντρεύτηκε επειδή είχε συναισθήματα για εκείνη, τι έγινε και αυτά άλλαξαν; Μήπως τον κούρασαν οι υποχρεώσεις και τα παιδιά; Και γιατί να μη συμβεί και με εσένα το ίδιο;

Εσύ θα αποφασίσεις για το μέλλον αυτής της σχέσης. Βάλε κάτω όλα τα δεδομένα και σκέψου με αγάπη, κυρίως για τον εαυτό σου.