GR US

Ο άντρας μου έχει κρυμμένες φωτογραφίες της πρώην φίλης του

Εθνικός Κήρυξ Archive

Αγαπητή Σταυρούλα,

Είμαι τριάντα έξι χρονών, παντρεμένη εδώ και εφτά χρόνια με τον άντρα μου, που τον αγαπώ και τον θαυμάζω. Πριν από εμένα, ο άντρας μου είχε μία σχέση έντονου πάθους με μία πολύ όμορφη γυναίκα από την Λατινική Αμερική, που ήταν χορεύτρια και ηθοποιός.

Η σχέση τους χάλασε, όταν ο άντρας μου ανακάλυψε ότι η κοπέλα αυτή είχε παράλληλη σχέση με έναν συνάδερφό της. Μου είχε μιλήσει για αυτήν, όταν γνωριστήκαμε και μετά δεν ξαναμιλήσαμε για το θέμα αυτό. Προχθές όμως που συμμάζευα το γκαράζ, βρήκα ένα κουτί με πράγματα του άντρα μου και ανάμεσά στα βραβεία από το σχολείο και τα ενθύμια από τα παιδικά του χρόνια, ήταν κι ένα dvd που απέξω είχε γραμμένο με μαρκαδόρο το όνομά της.

Το έβαλα στον υπολογιστή, για να δω τι είναι και πάγωσα. Ηταν δικές της φωτογραφίες και βίντεο που ήταν μαζί του. Προφανώς, είχε περάσει στο dvd τα αρχεία από τον υπολογιστή του και το έκρυψε για να μην το βρω. Φυσικά, δεν κρατήθηκα και τον ρώτησα, τι ήταν αυτό και για ποιο λόγο το είχε κρύψει.

Μου απάντησε ότι δεν ήθελε να σβήσει τις φωτογραφίες και τα βίντεο, γιατί ήταν κομμάτι από το παρελθόν του και έκρυψε το dvd για να μη το βρω, γιατί ξέρει ότι δεν έχουμε ίδιες αντιλήψεις πάνω στο θέμα αυτό.

Του ζήτησα να το πετάξει, γιατί δεν θέλω να υπάρχει τίποτα δικό της στο σπίτι μας και αρνήθηκε.Από τότε είμαι πολύ θυμωμένη μαζί του, νιώθω ότι με πρόδωσε και μου έχει μπει στο μυαλό η ιδέα ότι αυτήν την γυναίκα δεν την ξεπέρασε ποτέ. Εχω άδικο;

Βαλ

Αγαπητή Βαλ,

Ο κάθε άνθρωπος αντιμετωπίζει με διαφορετικό τρόπο το παρελθόν του, όσον αφορά σε προηγούμενες σχέσεις. Αλλοι προτιμούν να ξεφορτώνονται οτιδήποτε έχει σχέση με αυτές, σβήνουν ή σκίζουν φωτογραφίες, πετούν ενθύμια, ξεκόβουν από παρέες.

Αλλοι πάλι, δυσκολεύονται να λειτουργήσουν έτσι, νιώθουν την ανάγκη να κρατούν ενθύμια και φωτογραφίες, νιώθουν την ανάγκη να επιστρέφουν κατά καιρούς στις αναμνήσεις τους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι κολλημένοι με το παρελθόν τους.

Ο άντρας σου προφανώς, ανήκει στην δεύτερη κατηγορία. Μου γράφεις ότι βρήκες το dvd ανάμεσα σε άλλα ενθύμια από την νεανική του ηλικία. Γιατί δεν το αντιμετώπισες σαν ένα κομμάτι από το παρελθόν του; Εχεις άλλα δείγματα, ώστε να θεωρείς ότι δεν έχει ξεπεράσει την προηγούμενη σχέση του;

Οι άνθρωποι που είναι κολλημένοι σε μία πρώην σχέση, μιλάνε συχνά για την εποχή εκείνη και για τη σχέση τους, επιδιώκουν να μάθουν νέα ή να έχουν επικοινωνία με τον άλλον, κρατούν ενθύμια ή φωτογραφίες σε μέρος που έχουν εύκολη πρόσβαση.

Αυτό όμως δεν ισχύει για τον άντρα σου, που είχε καταχωνιασμένες τις φωτογραφίες σε ένα κουτί ξεχασμένο στο γκαράζ. Αλλωστε η ίδια μου γράφεις ότι δεν ξαναμιλήσατε για το θέμα αυτό. Γιατί, λοιπόν, νιώθεις προδομένη; Η συμπεριφορά του άντρα σου είναι τέτοια, ώστε να σου προκαλεί ανασφάλεια για τα συναισθήματά του; ‘Η μήπως οφείλεται σε ζήλια που ξεκινάει από δικιά σου ανασφάλεια; Καλό θα ήταν, αυτό να ξεκαθαρίσεις σε πρώτη φάση.

Το λάθος που έκανε ο άντρας σου ήταν ότι σου έκρυψε το γεγονός ότι επιθυμεί να κρατήσει τις φωτογραφίες από την προηγούμενη σχέση του. Θα μπορούσε να σου το εξηγήσει και να απαιτήσει να σεβαστείς το δικαίωμά του να έχει το παρελθόν του.

Εκείνος προτίμησε να μη συγκρουστεί μαζί σου και να σε αφήσει να νομίζεις ότι συμμορφώθηκε με τις επιθυμίες σου. Το γεγονός ότι τώρα αρνήθηκε να πετάξει τις φωτογραφίες μπορεί να σημαίνει ότι βρήκε το κουράγιο να διεκδικήσει για τον εαυτό του, το δικαίωμα να αποφασίζει ο ίδιος για το αν θέλει ή όχι να κρατήσει κάτι από το παρελθόν του.

Δε σημαίνει ότι δε σε αγαπάει ή ότι δε σε σέβεται. Αν ήταν έτσι, δεν θα έκρυβε τις φωτογραφίες, θα τις άφηνε στον υπολογιστή του, για να τις βλέπει όποτε θέλει. Μίλησε, λοιπόν, ήρεμα μαζί του και βρείτε έναν τρόπο να είστε και οι δύο καλά. Θα μπορούσε για παράδειγμα, να κρατήσει τις φωτογραφίες του έξω από το σπίτι σας, για παράδειγμα στο σπίτι των γονιών του.

Τέλος, θα ήθελα να σκεφτείς και κάτι άλλο. Αυτός που είναι κολλημένος με μία πρώην σχέση δεν είναι κατά ανάγκη αυτός που κρατάει ενθύμια. Μπορεί να είναι και άλλος, που καταστρέφει ό,τι του θυμίζει το παρελθόν του, γιατί δεν αντέχει τον πόνο που του φέρνουν οι αναμνήσεις.