GR US

Ρωτήστε... Απαντά η Σταυρούλα Τσούτσα: Η συγκάτοικός μου δεν κάνει τίποτα στο σπίτι

Εθνικός Κήρυξ

Ρωτήστε... Απαντά η Σταυρούλα Τσούτσα

Αγαπητή Σταυρούλα,

Με λένε Σοφία και είμαι φοιτήτρια. Τον πρώτο χρόνο έμεινα μόνη μου, όμως μετά αποφασίσαμε να μείνουμε μαζί με την καλύτερή μου φίλη. Είχαμε κάνει πολλά όνειρα για αυτή τη συγκατοίκηση. Τώρα μένουμε μαζί εδώ και μερικούς μήνες και οι σχέσεις μας είναι σε οριακό σημείο. Εκείνη δεν μπορεί να καταλάβει ότι η συγκατοίκηση έχει υποχρεώσεις, αφήνει το σπίτι όπως να ’ναι, την κουζίνα βρώμικη, τα πράγματά της πεταμένα παντού και όταν πάω να της μιλήσω γίνεται έξαλλη και μου επιτίθεται λεκτικά. Είναι αδύνατο να συνεννοηθούμε, προσπάθησα πάρα πολλές φορές να της εξηγήσω ότι δεν μπορώ να αναλάβω και τις δικές της δουλειές και ότι πρέπει να μοιράζουμε τα πράγματα δίκαια, αλλά εκείνη μου λέει να κοιτάζω να είμαι εγώ εντάξει και μάλιστα αρχίζει να με κατηγορεί για πράγματα που έχουνε γίνει χρόνια πριν. Όλο αυτό με στεναχωρεί πολύ, γιατί είμαστε φίλες από μικρά παιδιά, οι γονείς μας έχουν και επαγγελματικές και οικογενειακές σχέσεις και δεν θέλω με τίποτα να φτάσουμε σε σημείο να μην μιλιόμαστε. Όμως από την άλλη νιώθω κορόιδο και ότι με εκμεταλλεύεται, όταν αναλαμβάνω εγώ όλες οι δουλειές του σπιτιού. Πώς να της δώσω να καταλάβει τι πρέπει να κάνει χωρίς να μαλώσουμε;

Σοφία

Αγαπητή Σοφία,

Ο τρόπος με τον οποίο αντιδρά η φίλη σου, όταν της ζητάς να μοιραστείτε τις δουλειές στο σπίτι φαίνεται να είναι υπερβολικός. Παρόλα αυτά υπάρχουν άνθρωποι που δεν είναι «της τάξης» και άλλοι που είναι τακτικοί και οργανωτικοί. Η φίλη σου πώς ήταν, όταν ήσασταν στο Λύκειο; Πώς ήταν ο χώρος που κοιμόταν ή μελετούσε; Αν ήταν από πάντα έτσι, τότε ίσως να μην ταιριάζετε στη συμβίωση.

Αν όμως δεν ήταν παλιά τόσο αδιάφορη για το χώρο που ζει και δεν υπάρχουν άλλα θέματα στη μεταξύ σας σχέση, αυτό μπορεί να συμβαίνει για πολλούς λόγους.

Ισως η φίλη σου να μην είναι δεκτική στον τρόπο με τον οποίο της ζητάς να συμμετέχει στις δουλειές του σπιτιού. Υπάρχει η περίπτωση να νιώθει ότι την επικρίνεις για τη συμπεριφορά της και να αντιδρά υπερβολικά. Στην περίπτωση αυτή προσπάθησε να επικοινωνήσεις μαζί της το πρόβλημα λέγοντάς της όχι τι δεν κάνει, αλλά πώς αισθάνεσαι εσύ από αυτήν την κατάσταση. Δηλαδή, αντί να της πεις «Πάλι δεν καθάρισες την κουζίνα», θα μπορούσες να της πεις «Οταν η κουζίνα δεν είναι καθαρή, νιώθω ότι πρέπει να την καθαρίσω αμέσως κι αυτό με αγχώνει γιατί μένει πίσω ό,τι άλλο έχω να κάνω». Αυτός ο τρόπος επικοινωνίας με τα μηνύματα που εστιάζουν στο «εγώ» και όχι στο «εσύ» βοηθούν να καταλάβει ο άλλος πώς νιώθουμε και γιατί κάτι μας ενοχλεί, χωρίς να νιώθει ότι τον επικρίνουμε.

Βέβαια υπάρχει και το ενδεχόμενο πάλι να μην αλλάξει κάτι, γιατί η φίλη σου να έχει βολευτεί μέσα σε αυτήν την κατάσταση, όπου εσύ αναλαμβάνεις μεγαλύτερο μέρος από τις δουλειές του σπιτιού και να συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο, γιατί δεν θέλει να αναλάβει τις ευθύνες της. Στην περίπτωση αυτή είναι σημαντικό να θέσεις τα όρια και να αρνηθείς να αναλάβεις ευθύνες που δεν είναι δικές σου. Εξήγησέ της πόσο σε πληγώνει όλη αυτή η κατάσταση που φέρνει τη σχέση σας στα όριά της και πόσο πολύ θα ήθελες να μπορείτε να συνυπάρξετε ήρεμα. Ζήτησέ της να προτείνει εκείνη τι θα μπορούσε να γίνει ώστε να μοιράσετε τα πράγματα δίκαια και ρώτησέ την τι μπορεί να την ενοχλεί και πώς θα ήθελε να είναι η κατάσταση στο σπίτι σας. Ετσι, θα εκφράσει ίσως και εκείνη όσα την απασχολούν και θα μπορέσεις και εσύ να καταλάβεις καλύτερα τη συμπεριφορά της.

Τέλος, υπάρχει πάντα η περίπτωση να αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα που να μην μπορεί να διαχειριστεί και αυτό να έχει αλλάξει τον τρόπο συμπεριφοράς της. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο και το γνωρίζεις, συζήτησε μαζί της πώς θα μπορούσες να την βοηθήσεις ή να την κάνεις να νιώσει καλύτερα και δώσε της, αν θέλεις, λίγο χρόνο να ξαναβρεί τον εαυτό της.

Μην ξεχνάς όμως πως είναι πολύ βασικό να αισθανόμαστε καλά με τους ανθρώπους που ζουν μαζί μας. Αν νιώθεις ότι η συνύπαρξη με την φίλη σου σε κάνει να πιέζεσαι, να χάνεις την ηρεμία σου και είσαι διαρκώς σε άμυνα ίσως χρειάζεται να σταματήσετε να μένετε μαζί. Αλλωστε η φιλία και η συμβίωση είναι διαφορετικά πράγματα.