GR US

Ρωτήστε τη Σταυρούλα: Μήπως δεν βλέπει σοβαρά τη σχέση μας;

Εθνικός Κήρυξ Archive

Αγαπητή Σταυρούλα,

Είμαι 30 χρονών, χωρισμένη και έχω ένα κοριτσάκι πέντε χρονών. Εδώ και εννιά μήνες έχω σχέση με έναν άντρα 32 χρονών. Δεν έχω κανένα παράπονο από αυτόν, πέρα από το γεγονός ότι κάθε φορά που συζητάμε για το μέλλον, αποφεύγει να μου απαντήσει ξεκάθαρα αν βλέπει τη σχέση μας σοβαρά με προοπτική να κάνουμε οικογένεια. Ενώ μου λέει ότι είναι ερωτευμένος μαζί μου, όταν τον ρωτάω πότε θα μείνουμε μαζί, μου απαντάει ότι είναι νωρίς ακόμη και ότι όλα θα γίνουν, όταν έρθει η ώρα. Πρόσφατα είχε η μικρή μου γενέθλια και τον κάλεσα στο τραπέζι που έκανα σε μερικούς συγγενείς και φίλους, γιατί ήθελα πολύ να τον γνωρίσω στους ανθρώπους μου και στην κόρη μου. Ενώ μου είχε πει ότι θα έρθει, τελευταία στιγμή με ειδοποίησε ότι είχε δουλειά και δεν ήρθε. Να σημειώσω ακόμη, ότι έχω γνωρίσει μόνο τον κολλητό του αλλά όχι κάποιον από τα αδέρφια του (έχει τρία μεγαλύτερα αδέρφια). Φοβάμαι μήπως τελικά δε με βλέπει τόσο σοβαρά όσο εγώ εκείνον. Το δικό μου όνειρο είναι να κάνω οικογένεια, δεν ήταν δικό μου σφάλμα που χώρισα. Μήπως τελικά χάνω τοn χρόνο μου μαζί του;

Γεωργία

Αγαπητή Γεωργία,

Ο κάθε άνθρωπος που ξεκινάει μια καινούρια σχέση χρειάζεται κάποιο χρόνο, για να καταλήξει στην απόφαση ότι έχει δίπλα του τον άνθρωπο της ζωής του, αυτόν με τον οποίο θέλει να μοιραστεί χαρές και λύπες, ή να κάνει οικογένεια. Ο χρόνος αυτός δεν είναι ο ίδιος για όλους. Οπως και το γεγονός ότι ο καθένας μας έχει διαφορετικές προσδοκίες σε μία σχέση. Αλλος θέλει οικογένεια αμέσως, άλλος όχι, και κάποιος τρίτος μπορεί να μη θέλει καθόλου παιδιά. Είναι πολύ πιθανόν ο σύντροφός σου να έχει ανάγκη ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τους εννιά μήνες που είστε μαζί για να αποφασίσει αν θα ενώσετε τις ζωές σας. Μην ξεχνάς ότι εσύ έχεις και ένα παιδί και οποιοσδήποτε ώριμος άντρας δε θα ήθελε να προχωρήσει σε μεγαλύτερη δέσμευση χωρίς να είναι σίγουρος ότι μπορεί να ανταπεξέλθει στην κατάσταση αυτή. Αυτό ίσως να επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι δεν ήρθε στα γενέθλιά του παιδιού σου ή το ότι δε σε έχει γνωρίσει στο περιβάλλον του.

Επομένως, ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβεις τι ακριβώς θέλει ο σύντροφός σου είναι να κάνεις μία ειλικρινή συζήτηση μαζί του, στην οποία θα του εκφράσεις όμορφα τα συναισθήματα που σου προκαλεί η συμπεριφορά του και θα τον ρωτήσεις τι σκέφτεται ο ίδιος, ποιες είναι οι προτεραιότητές του και ποια τα όνειρά του. Από το αποτέλεσμα αυτής της συζήτησης θα καταλάβεις πολλά, και ίσως λύσεις τις απορίες σου για το μέλλον.

Από το μήνυμά σου έχω την αίσθηση ότι για εσένα το πιο σημαντικό είναι να ξαναπαντρευτείς και να ξαναφτιάξεις μια οικογένεια για εσένα και το παιδί σου. Κι αυτό μάλλον το επιθυμείς ανεξάρτητα από τον άνθρωπο που είσαι μαζί. Αλλιώς δε θα αναρωτιόσουν αν χάνεις το χρόνο σου μαζί του, θα ένιωθες πολύτιμες τις στιγμές που μοιράζεσαι με αυτόν που αγαπάς, θα είχες ίσως τη διάθεση να αφήσεις τη σχέση σου να εξελιχθεί, χωρίς να προβληματίζεσαι τόσο πολύ για το μέλλον.

Η ένταση όμως με την οποία βιώνεις την επιθυμία να ξαναφτιάξεις αυτό που έχασες θα μπορούσε να σε οδηγήσει σε ακόμη μία λάθος επιλογή. Θα σε συμβούλευα, επομένως, να εστιάσεις στον άνθρωπο που είσαι μαζί πριν πάρεις οποιαδήποτε απόφαση. Είναι πραγματικά αυτός ο άνθρωπος ο σύντροφος που ονειρεύεσαι; Εχετε παρόμοιες αρχές και αξίες, βλέπετε τη ζωή με τον ίδιο τρόπο; Εχει δοκιμαστεί η σχέση σας στις δυσκολίες της καθημερινότητας για να έχεις αποφασίσει ότι είναι βιώσιμη στο μέλλον; Εχετε κοινά ενδιαφέροντα και τρόπους να μοιράζεστε τον ελεύθερο χρόνο σας μαζί, ώστε να απολαμβάνετε τις στιγμές αυτές και οι δύο; Και το πιο σημαντικό, πώς είναι αυτός ο άνθρωπος με τα παιδιά; Βλέπεις στοιχεία στο χαρακτήρα του που να σου επιβεβαιώνουν ότι είναι ο κατάλληλος άνθρωπος, για να ζήσει μαζί με το παιδί σου;

Και κάτι τελευταίο. Παρ’ όλο που μπορεί να μην ήταν δική σου επιλογή το γεγονός ότι χώρισες, σε κάθε σχέση που δεν πάει καλά, μερίδιο έχουν και οι δύο. Θα σε βοηθούσε πολύ η ενδοσκόπηση και η κατανόηση των δικών λαθών ή παραλείψεων, ακόμη και των κριτηρίων με τα οποία επέλεξες τον προηγούμενο σύντροφό σου. Μην ξεχνάς ότι δεν αποφασίζεις πια μόνο για τον εαυτό σου αλλά οι αποφάσεις σου επηρεάζουν καθοριστικά και τη ζωή του παιδιού σου.