GR US

Ρωτήστε τη Σταυρούλα: Να πιέσω τον φίλο μου να επισημοποιήσει τη σχέση μας;

Εθνικός Κήρυξ Archive

Αγαπητή Σταυρούλα,

Με λένε Αθανασία και εδώ και 6 χρόνια έχω σχέση με ένα παιδί που αγαπιόμαστε πολύ αλλά η σχέση μας δεν φαίνεται να έχει μέλλον και η αιτία είναι οι γονείς του.

Κάθε φορά που ξεκινάω συζήτηση για το μέλλον, μου απαντάει με αοριστίες του τύπου «δεν είμαι έτοιμος ακόμη» ή «να δοκιμαστεί πρώτα η σχέση μας» πράγμα που με θυμώνει πολύ από τη στιγμή που ήδη εδώ και ένα χρόνο μένουμε μαζί, αλλά προσπαθώ να μην το τραβάω.

Ολα αυτά τα χρόνια που είμαστε μαζί, με έχει πάει στο σπίτι των γονιών του μία φορά μόνο, λίγο μετά που συγκατοικήσαμε, και οι γονείς του (που είναι πολύ ευκατάστατοι, ο μπαμπάς γιατρός και η μαμά με δικιά της επιχείρηση) μου φέρθηκαν πολύ τυπικά, ήταν ψυχροί και απόμακροι. Ενιωσα απαίσια και το μόνο που ήθελα ήταν να περάσει η ώρα και να φύγω. Οταν τον ρώτησα γιατί οι γονείς του ήταν έτσι, μου ζήτησε να τους δικαιολογήσω γιατί δεν τους έχει συνηθίσει να φέρνει κοπέλες στο σπίτι, κι αυτό μάλλον τους τρόμαξε.

Με άλλα λόγια φοβήθηκαν μήπως τυλίξω τον γιο τους και του στερήσω το μέλλον, γιατί όπως καταλαβαίνετε εγώ ούτε οικονομική άνεση έχω, ούτε γονείς γιατρούς ή επιχειρηματίες.

Από τότε δεν τέθηκε θέμα να βρεθούμε ξανά μαζί τους και η αλήθεια είναι ότι κι εγώ δεν το ζήτησα. Αντίθετα, στο πατρικό μου τρώμε πολύ συχνά και όσο περνάει ο καιρός ντρέπομαι τους γονείς μου που περιμένουν γάμους και τραγούδια και τέτοια προοπτική δεν υπάρχει.

Πιστεύω ότι ο λόγος που ο φίλος μου δεν θέλει να επισημοποιήσουμε τη σχέση μας είναι ότι φοβάται να συγκρουστεί με τους γονείς του, που δεν με θέλουν, πράγμα βέβαια που δεν τον παραδέχεται. Πιστεύετε ότι αν τον πιέσω να πάρει μια απόφαση θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει τους γονείς του;

Αθανασία

Αγαπητή Αθανασία,

Δυστυχώς, είναι πολλές φορές δύσκολο για τους Ελληνες γονείς να αντιληφθούν ότι όταν τα παιδιά τους έχουν πλέον ενηλικιωθεί, έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν σύντροφο με τα δικά τους κριτήρια και με το δικαίωμα να κάνουν λάθος και να υποστούν τις συνέπειες ή να έχουν επιλέξει σωστά και να χαίρονται τη σχέση τους. Επίσης, ως γονείς μπορούν να εκφέρουν άποψη, αν τους ζητηθεί η γνώμη τους, ωστόσο ακόμη κι αν δεν τους αρέσει ο σύντροφος του παιδιού τους, οφείλουν να σεβαστούν την επιλογή του.

Βέβαια, εδώ παίζει πολύ μεγάλο ρόλο και η στάση του παιδιού που επιλέγει σύντροφο.

Αν έχει ολοκληρωθεί ως προσωπικότητα, θα πρέπει να έχει την ωριμότητα να υπερασπιστεί την επιλογή του, όταν έχει τη βεβαιότητα ότι αυτή είναι η σωστή για τον ίδιο, ανεξάρτητα από την θέση των γονιών του. Δεν μου γράφεις τις ηλικίες σας, αλλά υποθέτω ότι από τη στιγμή που είστε ήδη 6 χρόνια μαζί και συγκατοικείτε είστε πάνω ή γύρω στα 25.

Επομένως, στην περίπτωσή σου, η αιτία που η σχέση σας δεν έχει μέλλον, δεν είναι οι γονείς του φίλου σου, αλλά ο ίδιος ο σύντροφός σου, γιατί:

Πρώτον, αν ισχύει το γεγονός ότι ο φίλος σου μπορεί ακόμη να επηρεάζεται από τους γονείς του, ίσως σημαίνει ότι δεν έχει ακόμη κόψει τον ομφάλιο λώρο, δεν έχει ακόμη ωριμάσει ως άντρας, είτε γιατί εξαρτάται συναισθηματικά από αυτούς, είτε γιατί εξαρτάται οικονομικά.

Δεύτερον, υπάρχει βέβαια και η περίπτωση να μην νιώθει πραγματικά έτοιμος να προχωρήσει και να χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αποφασίσει, όπως σου δηλώνει.

Συνεπώς, για να βρεις την απάντηση σε αυτό που με ρωτάς, αν δηλαδή θα έχει αποτέλεσμα να τον πιέσεις συναισθηματικά ώστε να προχωρήσετε σε επισημοποίηση, σκέψου αφενός αν θα ήθελες να προχωρήσεις τη σχέση σου με έναν άντρα που δεν είναι ακόμη ανεξάρτητος και που μπορεί να έχει την ανάγκη να εμπλέκει συναισθηματικά ή οικονομικά τους γονείς του, σε αποφάσεις που θα έχουν να κάνουν με τη δική σας σχέση ή οικογένεια.

Αλλά και στην περίπτωση που είναι ανεξάρτητος, αλλά όχι ακόμη έτοιμος να προχωρήσει σε επισημοποίηση, σκέψου αν θα ήθελες ο σύντροφός σου να πάρει μία τέτοια απόφαση κάτω από πίεση. Υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσει και να προχωρήσετε, αλλά να μην είναι σίγουρος για την επιλογή του, πράγμα που μπορεί να καθορίσει τη στάση του στην επόμενη δυσκολία που θα αντιμετωπίσετε.

Επίσης, σκέψου ότι υπάρχει και η περίπτωση να μην αντέξει την πίεση, θεωρώντας την έλλειψη σεβασμού και εμπιστοσύνης και να φύγει από μια σχέση που θα μπορούσε να έχει καλή εξέλιξη στο μέλλον.

Τέλος, καλό θα ήταν να μιλήσεις ειλικρινά μαζί του έτσι ώστε να έχεις μία πιο ξεκάθαρη εικόνα για τους λόγους που τον κρατάνε πίσω. Κι ύστερα να αποφασίσεις με αγάπη και σεβασμό τόσο για εκείνον όσο και για εσένα.