GR US

Ρωτήστε την Σταυρούλα: Ερωτεύτηκα αγόρι άλλης θρησκείας

Εθνικός Κήρυξ Archive

Αγαπητή Σταυρούλα,

Με λένε Μάρθα και είμαι 22 χρόνων. Η οικογένειά μου είναι πολύ κοντά στο Θεό, και εγώ και τα αδέλφια μου μεγαλώσαμε πηγαίνοντας κάθε Κυριακή στην εκκλησία, τηρώντας τις νηστείες και τα θρησκευτικά έθιμα.

Δεν περίμενα ποτέ ότι θα μου συμβεί αυτό, αλλά ερωτεύτηκα ένα αγόρι που δεν είναι ελληνικής καταγωγής και έχει άλλη θρησκεία. Τον γνώρισα στο πανεπιστήμιο, είναι ένας άνθρωπος γλυκός και τρυφερός με αγαπάει και με προσέχει και που ονειρεύομαι να συνεχίσω τη ζωή μου μαζί του, όπως και εκείνος.

Το πρόβλημά μου είναι το πώς θα το πω στους γονείς μου. Εχουν καταλάβει ότι έχω κάποια σχέση, με ρωτάνε συνέχεια ποιος είναι, μου ζητούν να τους τον γνωρίσω και εγώ προσπαθώ με χίλια δυο ψέματα και υπεκφυγές να το αποφύγω και να τους ρίξω στάχτη στα μάτια. Φοβάμαι πως αν μάθουν την αλήθεια θα προσπαθήσουν με κάθε τρόπο να με πείσουν να τον χωρίσω.

Από τη μία ντρέπομαι πολύ δεν τους έχω πει την αλήθεια, και από την άλλη τρέμω να μην τη μάθουν. Με τρομοκρατεί η σκέψη τι θα συμβεί αν πρέπει να επιλέξω ανάμεσα στην οικογένειά μου και τον αγαπημένο μου... Τι να κάνω;

Μάρθα

Αγαπητή Μάρθα,

Ο καθένας από μας γεννιέται σε ένα συγκεκριμένο κοινωνικό πλαίσιο και μεγαλώνοντας μέσα σε αυτό, εσωτερικεύει πρότυπα συμπεριφοράς, αντιλήψεις, αξίες και κυρίαρχα στοιχεία πολιτισμού. Μέσα από τις συναναστροφές μας στο πλαίσιο αυτό, αποκτάμε την αντίληψη του εαυτού, και μαθαίνουμε τρόπους συμπεριφοράς κοινωνικά αποδεκτούς. Ολα αυτά τα αποδεχόμαστε ως αλήθειες και σπάνια τα αμφισβητούμε από τη στιγμή που ενσωματώνονται μέσα μας από την αρχή της ζωής μας.

Για αυτό και όταν δημιουργούν σχέση δύο άνθρωποι που ανήκουν σε διαφορετικούς πολιτισμούς, είναι πολύ πιθανό να έχουν διαφορετικό τρόπο θεώρησης των σχέσεων και διαφορετική κοσμοθεωρία.

Επομένως, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει ίσως να διαπιστώσεις είναι αν με το αγόρι σου αντιμετωπίζετε με παρόμοιο τρόπο τη ζωή, αν έχετε την ίδια θεώρηση για τις σχέσεις, αν έχετε αξίες και αρχές που συμβαδίζουν και τέλος αν έχετε κοινά όνειρα για το μέλλον και κοινές επιδιώξεις.

Γιατί πολλές φορές μας ελκύει ερωτικά το διαφορετικό, όμως στην πραγματικότητα όταν περάσει ο πρώτος καιρός και χρειαστεί να ζήσουμε μαζί με τον άλλον, τείνουμε να αναζητούμε αυτό που μας είναι οικείο. Και αυτό που μας γοήτευε, μπορεί να μην το αντέχουμε.

Το δεύτερο πράγμα που είναι εξίσου σημαντικό, είναι να υπάρχει σεβασμός στη διαφορετικότητα του άλλου. Ιδιαίτερα στο θέμα της θρησκείας που σε απασχολεί, απαιτείται να αποδέχεται ο ένας τις αξίες και τις αρχές του άλλου, να θεωρεί δεδομένο το δικαίωμα του να λατρεύει τον Θεό που πιστεύει.

Αυτό βέβαια απαιτεί μεγάλη ωριμότητα τόσο από σένα όσο και από τον σύντροφό σου. Εχεις μεγαλώσει μέσα σε μία οικογένεια βαθιά θρησκευόμενη. Μπορείς να αντέξεις ο άντρας σου να έχει διαφορετική θρησκεία, ή περιμένεις ότι θα ασπαστεί από την αγάπη του τη δικιά σου; Το έχεις συζητήσει μαζί του, εκείνος αποδέχεται τη δικιά σου θρησκεία; Και τι θα συμβεί στην περίπτωση που κάνετε παιδιά;

Αν έχεις τις απαντήσεις σου για όλα τα παραπάνω και νιώθεις ικανοποιημένη με αυτές, τότε θα βρεις και τον τρόπο να επικοινωνήσεις τη σχέση σου στους γονείς σου.

Θα έχεις τη δύναμη να αντιμετωπίσεις την αντίδρασή τους και να κάνεις τις δικές σου επιλογές. Αλλωστε, αυτό θα περίμενε κάποιος από κάθε ενήλικη νεαρή γυναίκα. Οι γονείς είναι θεμιτό να συμβουλεύουν, όταν τους ζητείται η γνώμη τους. Οχι όμως και να αποφασίζουν για τη ζωή του παιδιού τους.