GR US

Από πού ξεφύτρωσαν τόσοι διακεκριμένοι ομογενείς;

Αssociated Press

Η τότε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η ομογενής Τζεν Ψάκη βρίσκεται σε συνάντηση στην Ουάσιγκτον, Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου 2015. (AP Photo/Pablo Martinez Monsivais)

Τις τελευταίες μέρες μια σειρά από ομογενείς είναι στις ειδήσεις.

Και δεν είναι στις τοπικές ειδήσεις. Είναι σε παναμερικανική -και σε μερικές περιπτώσεις- σε διεθνή εμβέλεια.

Ομογενείς που πρωτοστατούν σε επιστημονικές έρευνες, επηρεάζουν ή απασχολούν την κοινή γνώμη με τον άλφα ή βήτα τρόπο.

Είναι σαν να άνοιξε ξαφνικά η Γη και ξεπήδησαν από τα βάθη των αιώνων απόγονοι Ελλήνων. Παιδιά με ελληνικό όνομα, αλλά κυρίως με ελληνικό αίμα στις φλέβες τους, που στέκονται στους ώμους των Ελλήνων προγόνων τους.

Αναφέρομαι στον δικαστή Στέφανο Μπίμπα, που κεραυνοβόλησε την νομική ομάδα του προέδρου Τραμπ με την απόρριψη της αίτησής τους να μην εγκρίνει την ήττα του στην πολιτεία της Πενσυλβάνιας. «Τις εκλογές», έγραψε, «τις κερδίζουν οι ψηφοφόροι και όχι οι δικαστές».

Αναφέρομαι στην Τζεν Ψάκη, που διορίστηκε εκπρόσωπος Τύπου στον Λευκό Οίκο, μια από τις πιο σημαντικές θέσεις στην κυβέρνηση. Η Ψάκη, αν και κατά το 1/3 ομογενής, δεν παύει να έχει ελληνικό αίμα στις φλέβες της.

Αναφέρομαι στον Τζον Πούλο τον ιδρυτή και πρόεδρο της εταιρείας Dominion Voting Systems, τα μηχανήματα της οποίας χρησιμοποιήθηκαν στις αμερικανικές εκλογές και το 2016 και τώρα. Τα μηχανήματα, τα οποία ο Πρόεδρος και η ομάδα του καταγγέλλουν ότι αλλοιώθηκε το λογισμικό τους από «δικτάτορες και κομμουνιστές», με αποτέλεσμα να «κλέψουν» εκατομμύρια ψήφους του, χωρίς όμως να παρουσιάσουν κανένα αποδεικτικό στοιχείο γι’ αυτό.

Και, βέβαια, αναφέρομαι στον Δρα Γιώργο Γιανκόπουλο, της Regeneron, τον υπεύθυνο για την επιστημονική έρευνα της εταιρείας που ήδη έχει ζητήσει έγκριση του φαρμάκου της κατά του κορωνοϊού με την διαδικασία του κατεπείγοντος.

Και επίσης, αναφέρομαι και στους γεννημένους στην Ελλάδα, Δρα Αλμπερτ Μπουρλά, της Pfizer και Δρα Κυρατσούς, της Regeneron, καθώς και τον Μενέλαο Πάνγκαλο, της βρετανικής AstraZeneca.

Αυτοί ήρθαν στο προσκήνιο πρόσφατα.

Μπορούμε επομένως να υποθέσουμε ότι υπάρχουν και πολλοί άλλοι στη σειρά.

Ο Ελληνας της Ελλάδας και της Κύπρου που διαβάζει αυτές τις γραμμές πιθανόν να απορεί τι συμβαίνει; Γιατί πιθανόν να έχει μείνει με μια παλιά, στερεότυπη εικόνα, των μεταναστών των προηγούμενων γενεών. Μια εικόνα που ποτέ δεν ήταν ακριβής, αλλά και τώρα είναι σοβαρά λανθασμένη.

Είναι δύσκολο να αντιληφθούν τις δυνατότητες που προσφέρει η Αμερική, καθώς και τις δυνατότητες της γενιάς μας αν τους δοθεί η ευκαιρία.

Είναι δύσκολο π.χ. να φανταστεί κανείς πώς ο γιος ενός εστιάτορα -π.χ. του Μπίμπα- μπορεί να πάει στα καλύτερα σχολεία, να φτάσει να γίνει ένας σημαντικός δικαστής, να επηρεάζει την πορεία της χώρας.

Αυτός είναι ένας λόγος για το κενό που υπάρχει στις σχέσεις Ελλήνων της Ελλάδας με τον Απόδημο Ελληνισμό.

Ακόμα, υπάρχει το πρόβλημα με την δυσκολία που έχουν να διακρίνουν μεταξύ Ελληνα και ελληνικής καταγωγής.

Ο χρόνος όμως τρέχει. Δεν περιμένει κανέναν. Ούτε εμάς και τα παιδιά μας, ούτε και τους Ελληνες της Ελλάδας.