GR US

Δεύτερη ανοιχτή επιστολή στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ

Αssociated Press

Η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη. (Φωτογραφία: AP)

Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,

Δεν ήταν στις προθέσεις μου να σας απευθύνω και δεύτερη ανοιχτή επιστολή, μετά την χθεσινή πρώτη, στην οποία σας παρουσίασα την ουσία του θέματος, σεβόμενος προφανώς τον χρόνο σας.

Με αναγκάζουν όμως τα γεγονότα να το κάνω με την ελπίδα ότι έτσι θα συμβάλω στην διαφύλαξη των αμερικανικών συμφερόντων, καθώς και των συμφερόντων των ορθοδόξων χριστιανών, μεταξύ των οποίων και των Ελλήνων, καθώς και όλων των χριστιανών.

Οπως ασφαλώς εσείς γνωρίζετε πολύ καλύτερα από μένα, στην κάθε εποχή και κυρίως στην σημερινή, η προπαγάνδα είναι τόσο σημαντική όσο και η πραγματικότητα. Αυτός που χάνει την μάχη της πραγματικότητας ενάντια στην προπαγάνδα, χάνει τον πόλεμο στο εύπιστο μέτωπο της κοινής γνώμης.

Και η Ρωσία, επί εποχής του πρώην πράκτορα της K.G.B., Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει εξειδικευτεί στον τομέα της προπαγάνδας, για την εξασφάλιση της υποστήριξης της κοινής γνώμης σε θέματα που την ενδιαφέρουν.

Χθες, πιθανόν οι σύμβουλοί σας να σας ενημέρωσαν, ο Πούτιν τηλεφώνησε στον Ερντογάν για να φέρει στην «προσοχή του την σημασία της δημόσιας κατακραυγής στη Ρωσία για την απόφαση αλλαγής του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας».

Κύριε Πρόεδρε,

Δεν κόπτεται ο Πούτιν για την Αγία Σοφία. Οπως δεν κόπτεται και για το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Το αντίθετο. Οι Ρώσοι κάνουν ό,τι μπορούν, όπως οι σύμβουλοί σας σίγουρα γνωρίζουν, να το αποδυναμώσουν. Σας θυμίζω τα πρόσφατα γεγονότα με την Ουκρανία και τον πόλεμο που εξαπέλυσαν κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εξαιτίας της γενναίας, φιλοδυτικής θέσης του.

Αραγε, γιατί, το «ενδιαφέρον» του Πούτιν για την Αγία Σοφία;

Είναι σαφές ότι ο Ρώσος Πρόεδρος επιθυμεί να ανακηρύξει τον εαυτό του ως προστάτη της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Και μάλιστα με το αζημίωτο.

Σημειώστε ότι δεν έκανε κάτι πριν την απόφαση του Ερντογάν για την Αγία Σοφία, όπως κάνατε εσείς διά του υπουργού σας των Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Ερχεται, όμως, εκ των υστέρων να τηλεφωνήσει στον Ερντογάν κι έτσι να διατηρήσει και να αυξήσει τον μύθο ότι δήθεν η Ρωσία είναι η προστάτιδα δύναμη της Ορθοδοξίας και των Ελλήνων, όπως πολλοί πιστεύουν.

Η αλήθεια είναι ότι ποτέ η Ρωσία δεν έκανε κάτι το ουσιαστικό για την Ελλάδα όπως έκανε η Αμερική. Ενα Σχέδιο Μάρσαλ, ένα Σχέδιο Τρούμαν, κάτι.

Κι όμως, με τέτοιες προπαγανδιστικές ενέργειες καταφέρνει να κερδίσει την ευγνωμοσύνη πολλών Ελλήνων.

Σήμερα, αύριο, μεθαύριο κύριε Πρόεδρε, η παρέμβαση του Πούτιν θα συζητείται στους ναούς, στις μεταξύ τους συζητήσεις, σε ορισμένα ΜΜΕ.

Δεν πρέπει να επιτρέψετε την προπαγάνδα του Πούτιν να περάσει.

Δεν μπορεί η Αμερική διά του ΥΠΕΞ της να κάνει το καθήκον της πριν τα γεγονότα, όταν μετράει, και να της επιτίθεται η τουρκική κυβέρνηση γι’ αυτό και να καρπούται η Ρωσία τα φρούτα της ευαρέσκειας της κοινής γνώμης των ορθοδόξων.

Κύριε Πρόεδρε,

Μόνον εσείς μπορείτε να σηκώσετε το τηλέφωνο και να ζητήσετε από τον Ερντογάν να βάλει στις καλένδες την απόφασή του για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Μόνον εσείς μπορείτε να «απελευθερώσετε» την Αγία Σοφία από το χατζάρι του Ερντογάν, όπως κάνατε και με τον πάστορα Αντριου Μπράνσον.

Μόνο εσείς μπορείτε να κονιορτοποιήσετε τα προπαγανδιστικά παιχνίδια του Πούτιν.

Ας μην μείνει η εσφαλμένη εντύπωση τους Oρθόδοξους, και μεταξύ αυτών και στους Ελληνες, ότι η Ρωσία είναι ο προστάτης τους.

Γιατί και άδικο είναι και θα το βρίσκουμε μπροστά μας για πολλά χρόνια.

Μετά τιμής