GR US

«Εθνική Ημέρα Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος»

Εθνικός Κήρυξ

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), Ανδρέας Δρακόπουλος.

Η δημιουργία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), πριν 25 χρόνια, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα της πρόσφατης Ιστορίας μας.

Και δεν αποτελεί ένα ιστορικό γεγονός με την συνηθισμένη έννοια του όρου: κρίσεις, καταστροφές, πόλεμοι.

Αποτελεί ένα θετικό ιστορικό γεγονός. Ενα γεγονός που συμβάλλει στην αναβάθμιση του πολιτισμού μας, στη βελτίωση των υπηρεσιών Υγείας, στην ανακούφιση των πιο αδύναμων ανάμεσά μας.

Πρόκειται για ένα πρωτοφανές Ιδρυμα από πολλές πλευρές.

Ενα Ιδρυμα που δεν ζητά τίποτα. Που δεν έχει καμιά δουλειά με το κράτος.

Και το μόνο που θέλει είναι να προσφέρει.

Η ίδρυσή του υπήρξε επιθυμία του Σταύρου Νιάρχου, ο οποίος το χρηματοδότησε γενναιόδωρα και αποτελεί δημιούργημα του ανιψιού του, του Ανδρέα Κ. Δρακόπουλου.

Ο κ. Δρακόπουλος είχε εργαστεί δίπλα στον Νιάρχο για μια σειρά ετών.

Ο ευφυέστατος Νιάρχος αντιλήφθηκε, βέβαια, ότι ο ανιψιός του δεν ήταν ένα συνηθισμένο άτομο.

Εκτίμησε τον χαρακτήρα, την εργατικότητα, την αφοσίωση και την ευφυΐα του και όταν ήρθε η ώρα τον επέλεξε να διευθύνει το Ιδρυμα που φέρει το όνομά του.

Ηταν μία από τις καλύτερες αποφάσεις της ζωής του. Ηταν μια απόφαση που τον δικαίωσε.

Το ΙΣΝ ιδρύθηκε το 1996, μετά τον θάνατο του Σταύρου Νιάρχου, και μέσα σε ελάχιστα χρόνια εκτινάχθηκε στην κορυφή των διεθνών φιλανθρωπικών ιδρυμάτων.

Διαθέτει το απαραίτητο κεφάλαιο, αλλά επίσης, αν όχι πιο σημαντικό, διαθέτει και την εμπνευσμένη, δυναμική ηγεσία του Ανδρέα Δρακόπουλου, που το έκανε να ξεχωρίσει ανάμεσα στα πιο σπουδαία φιλανθρωπικά ιδρύματα των ΗΠΑ και επομένως και διεθνώς.

Πρωτοποριακές, οραματικές δωρεές, στη βάση αξιοκρατικών κριτηρίων, σε ατμόσφαιρα πλήρους διαφάνειας, κατέστησαν το ΙΣΝ παράδειγμα προς μίμηση και το Ιδρυμα εκείνο που άλλα μεγάλα ιδρύματα επιζητούν να συνεργαστούν μαζί του.

Ο στόχος των δωρεών του είναι διεθνής. Το μεγαλύτερο ωστόσο ποσοστό δωρεών έχει γίνει στην Ελλάδα.

Η μεγαλύτερη δωρεά που έκανε μέχρι τώρα, το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στην Αθήνα, είναι το σημαντικότερο έργο, μετά τον Παρθενώνα. Είναι ένα έργο-κόσμημα. Eνα έργο στο οποίο συνεχίζει, και μετά την παράδοσή του στο Δημόσιο, να χρηματοδοτεί πρωτοποριακές εκδηλώσεις, που η επισκεψιμότητά του το 2019 έφτασε στα 6,3 εκατομμύρια άτομα!

Οι δωρεές του στον τομέα της Υγείας, φέρνουν επανάσταση, με την ίδρυση νοσοκομείων τελευταίας τεχνολογίας και ασυναγώνιστης αισθητικής σε περιοχές όπως η Κομοτηνή, η Θεσσαλονίκη, η Σπάρτη, που τόσο τα χρειάζονται.

Σκεφτείτε την διεθνή τιμή και αναγνώριση που το Ιδρυμα φέρνει στον Ελληνισμό και την Ελλάδα.

Σκεφτείτε την νοοτροπία της αριστείας, της διαφάνειας, της αξιοκρατίας που διδάσκει.

Για όλους αυτούς τους λόγους, και πολλούς περισσότερους, η 25η επέτειος από την ίδρυσή του προσφέρει την ευκαιρία στην Ελλάδα και στον Ελληνισμό να προβούν σε μια πράξη που να το τιμά.

Να καθιερώσουν την «Ημέρα ΙΣΝ».

Μια μέρα που θα αναγνωρίζεται το Ιδρυμα με εκδηλώσεις και ομιλίες στα σχολεία, με επισκέψεις στους τόπους των δωρεών.

Μια μέρα με μια μεγάλη εκδήλωση στην Αθήνα. Μια μέρα που θα ενεργεί ως παράδειγμα προς μίμηση από την νεολαία μας.

Και, ακόμα, η 25η επέτειος από την ίδρυσή του, προσφέρεται ως η ευκαιρία για το φιλοτέχνημα από τον Δήμο της Αθήνας ενός γλυπτού του Ιδρύματος, στο κέντρο της πόλης, που θα τιμά το ΙΣΝ και θα εκφράζει την ευγνωμοσύνη του λαού προς τον μεγαλύτερο σύγχρονο ευεργέτη του.

Την «Ημέρα του ΙΣΝ», καθώς και το γλυπτό του Ιδρύματος, δεν τα χρειάζεται ο τόσο σεμνός Ανδρέας Δρακόπουλος και το ΙΣΝ. Εμείς τα χρειαζόμαστε.

Βέβαια, ότι τόσο ο Νιάρχος όσο και ο Δρακόπουλος είναι Ελληνες του εξωτερικού, ομογενείς, προσδίδει ακόμα μεγαλύτερη σημασία, τουλάχιστον σε εμάς.

Είναι οι συνεχιστές, στην νέα, ανώτατη μορφή, των μεγάλων ευεργετών του Εθνους μας.

Είναι οι άνθρωποι και πατριώτες που κέρδισαν τις περιουσίες τους στο εξωτερικό, αλλά που δεν ξέχασαν ποτέ την εθνική τους καταγωγή και την Ελλάδα.

Ούτε το χρέος τους προς τους συνανθρώπους τους.