GR US

Η ηγεσία των Ρεπουμπλικανών να αναλάβει τις ευθύνες της

Αssociated Press

(AP Photo/Eugene Hoshiko)

Αυτό που συμβαίνει είναι χωρίς προηγούμενο στην Ιστορία της χώρας. Αμφισβητείται το δημοκρατικό της σύστημα διακυβέρνησης. Υποβαθμίζεται η ιερότητα της ψήφου. Αναδεικνύεται το συμφέρον τού ενός ως υπέρτατο του συμφέροντος της χώρας.

Την εκθέτει στα μάτια του Κόσμου.

Είναι καιρός, να παρέμβει η ηγεσία του κόμματος στην Γερουσία και να βάλει τέλος στην επικίνδυνη αυτή κατάσταση. Στην διαπόμπευση της χώρας.

Οι εκλογές έχουν κριθεί. Δεν υπάρχει ούτε ένα ΜΜΕ από αυτά που ανακοινώνουν το αποτέλεσμα των εκλογών για δεκαετίες τώρα, που να μην συμφωνεί ότι ο Μπάιντεν νίκησε.

Το ένα δικαστήριο μετά το άλλο απορρίπτει τις αγωγές του προέδρου Τραμπ για νοθεία.

Η μία πολιτεία μετά την άλλη, φτάνει στο ίδιο συμπέρασμα. Ο Μπάιντεν νίκησε. Και μάλιστα νίκησε με διαφορά έξι εκατομμύρια ψήφους και καθαρή διαφορά που υπολογίζεται στους 306 εκλέκτορες.

Κι όμως, ο Τραμπ συνεχίζει να στέλνει tweets ότι δήθεν κέρδισε και να ζητά χρήματα για να δικαιωθεί…

Η ζημιά που γίνεται στη χώρα, και από πρακτικής πλευράς, είναι τεράστια. Η εισερχόμενη κυβέρνηση χρειάζεται την συνεργασία της παρούσας –γι’ αυτό ακριβώς μεσολαβεί αυτή η περίοδος μεταξύ των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου και της ορκωμοσίας στις 20 Ιανουαρίου- για να προετοιμαστεί.

Ωστόσο, η ηγεσία των Ρεπουμπλικανών φοβούνται τον Τραμπ. Φοβούνται μην στραφεί εναντίον τους με τα δεκάδες εκατομμύρια των ψήφων που πήρε. Και τις επίσης δεκάδες εκατομμύρια οπαδών που τον ακολουθούν στο twitter.

Βάζουν τη θέση τους πάνω από το συμφέρον της χώρας.

Εχουν αρχίσει μερικοί και στρέφονται εναντίον του, όχι όμως αρκετοί.

Στο «Fox News» ο Tάκερ Κάρσον (Tucker Carlson), ένας από τους πιο ακραίους υποστηρικτές του Προέδρου, την Πέμπτη το βράδυ έχασε την υπομονή του.

«Καλέσαμε την Σίντνεϊ Πάουελ (Sidney Powell) -δικηγόρο του Τραμπ- στο πρόγραμμα. Θα της δίναμε ολόκληρη την ώρα», είπε ο Κάρσον. «Αλλά ποτέ δεν μας έδωσε κανένα αποδεικτικό στοιχείο… Ούτε μια σελίδα. Οταν την πιέσαμε, μας είπε θυμωμένη να μην την ενοχλήσουμε ξανά. Ποτέ δεν απέδειξε ότι έστω μια ψήφος μεταφέρθηκε παράνομα από το μηχάνημα καταμέτρησης των ψήφων, από τον ένα υποψήφιο στον άλλον. Ούτε ένας».

Ο ομογενής πρόεδρος της JPMorgan Chase, Τζέιμι Ντάιμον (Jamie Dimon) δήλωσε: «Χρειαζόμαστε μια ειρηνική αλλαγή εξουσίας. Είχαμε εκλογές. Εχουμε ένα νέο Πρόεδρο. Θα πρέπει να το υποστηρίξεις αυτό, άσχετα αν σου αρέσει ή όχι, γιατί στηρίζεται σε ένα σύστημα πίστης και εμπιστοσύνης».

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μιτ Ρόμνεϊ (Mitt Romney), από τους επικριτές του Τραμπ, έγραψε: «Είναι δύσκολο να φανταστείς μια χειρότερη, περισσότερο αντιδημοκρατική συμπεριφορά από έναν Αμερικανό πρόεδρο».

Και ο επίσης Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μπεν Σάσε (Ben Sasse), έγραψε: «Είμαστε μια χώρα νόμων και όχι tweets».

Δεν φτάνουν, όμως αυτά.

Είναι ανάγκη, σύσσωμη η ηγεσία να σηκωθεί και να πάει στον Λευκό Οίκο και να πει στον Τραμπ: Αρκετά. Ζημιώνεις την χώρα.