GR US

Κυριάκος Μητσοτάκης, η συνταγή ενός φαινομένου

Ευρωκίνηση

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 5 ΙΟΥΛΙΟΥ (ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΔ/ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)

Αν, όπως προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης νικήσει την Κυριακή και μάλιστα με ουσιαστική διαφορά, θα έχει καταγράψει μια σχεδόν πρωτοφανή νικηφόρα πορεία στην πολιτική ιστορία της χώρας.

Βέβαια, το όνομα του Κυριάκου δεν ήταν άγνωστο στον ελληνικό λαό. Κι ενώ αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο για την είσοδό του στην πολιτική, κανείς δεν του πρόσφερε την μετέπειτα επιτυχία του στο... πιάτο. Χρειάστηκε να δουλέψει πολύ σκληρά για να την κατακτήσει.

Οταν ο Κυριάκος ανακοίνωσε πριν 3,5 χρόνια την υποψηφιότητά του για την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας, μετά από βαριά ήττα του κόμματός του, λίγοι πίστεψαν ότι θα μπορούσε να κερδίσει.

Σχεδόν όλοι μέσα στο κόμμα του είχαν ταχθεί εναντίον του. Ο Κυριάκος όμως δεν το έβαλε κάτω. Ξεκίνησε μια πορεία προς τους οπαδούς της Νέας Δημοκρατίας. Στην αρχή πήγαιναν στις ομιλίες του λίγοι. Με την πάροδο του χρόνου περισσότεροι.

Εκείνος συνέχιζε να εργάζεται χωρίς ανάπαυση. Να παρουσιάζει τον εαυτό του και τις ιδέες του στους οπαδούς του κόμματός του, που σιγά σιγά είδαν στο πρόσωπό του την ελπίδα για το κόμμα τους και την Ελλάδα.

Γνώρισαν τον άνθρωπο με τις λαμπρές σπουδές, με τη δεκαετή εργασία στον ιδιωτικό τομέα, είδαν έναν άνθρωπο που υποσχέθηκε να τους λέει την αλήθεια, υπενθυμίζοντας έμμεσα αυτό που έκανε ο πατέρας του.

Και να που τα μέλη του κόμματός του τον εξέλεξαν με 400.000 ψήφους.

Την ίδια γραμμή συνέχισε και μετά που έγινε αρχηγός του κόμματός του.

Ομως η οικονομική ελίτ της χώρας στήριζε τον Τσίπρα. Η στροφή του Πρωθυπουργού μακριά από τις κομμουνιστικές θεωρίες με τις οποίες μεγάλωσε και έκανε καριέρα, η ρήξη του με τους πρώην συντρόφους του, τύπου Λαφαζάνη, Κωνσταντοπούλου, αλλά και του Βαρουφάκη, καθώς και η απλόχερη παροχή διευκολύνσεων στις ΗΠΑ, τον έκαναν δημοφιλή εκτός Ελλάδας.

Ο Κυριάκος δεν πτοήθηκε. Απευθύνθηκε σε όλους τους Ελληνες με λίγες και καλοδουλεμένες υποσχέσεις.

Οργώνει τη χώρα από την μια άκρη μέχρι τη άλλη. Και όχι μόνο μια φορά. Διεξάγει μια εκστρατεία τόσο χαμηλών τόνων που ανάλογή της δεν νομίζω ότι διεξήχθη στην πολιτική ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας.

Κι έτσι φτάσαμε στις ευρωεκλογές. Και πάλι, πολλοί πίστευαν -ακόμα και στο κόμμα του- ότι η διαφορά θα ήταν μικρή, 2-3%. Και φτάνει στο 9,5%.

Αυτό ήταν το καταλυτικό σημείο. Η νίκη ήταν δική του. Προσωπική.

Ηταν μια νίκη που πέτυχε μόνος του.

Από εκεί και πέρα πλέον βάζει την σφραγίδα του στο κόμμα κατά τρόπο που δεν έχουμε δει για δεκαετίες. Και οι πάντες, εντός και εκτός της Ελλάδας, αντιλήφθηκαν ότι εδώ μιλάμε για ένα φαινόμενο πολιτικού αρχηγού που πλέον καλπάζει πανίσχυρος προς την πρωθυπουργία.

Ο δρόμος δεν θα είναι καθόλου εύκολος από εδώ και μπρός. Η χώρα αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα. Σχεδόν τίποτα δεν στέκει όρθιο. Ομως ο δρόμος δεν ήταν ποτέ εύκολος για τον Κυριάκο.

Απλά αξιοποίησε την ευφυΐα του, τον χαρακτήρα του, την παιδεία του και την εργατικότητά του.

Κι αυτός είναι ένας συνδυασμός που δύσκολα νικιέται.