GR US

Ο Κόσμος που ξέρουμε καταρρέει

Αssociated Press

Δημοσιογράφοι έξω από το St Thomas' Hospital στο Λονδίνο, στο οποίο νοσηλεύεται στην εντατική ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. (AP/Kirsty Wigglesworth)

Αγαπητό ημερολόγιο,

Είναι πιθανόν να έχουμε όλοι μας ζαλιστεί από την κλεισούρα τόσων ημερών.

Δεν το αποκλείω καθόλου. Και βρισκόμαστε μόλις στο μέσον ή στην καλύτερη περίπτωση, στην πολύ αρχή του τέλους αυτής της καταραμένης επιδημίας που μας βρήκε.

Ωστόσο, υπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι ο Κόσμος που ξέρουμε καταρρέει μπροστά στα μάτια μας.

Οτι αφήνουμε πίσω μας αυτόν που δημιουργήθηκε από την οικονομική καταστροφή του ‘29 και τους πολέμους και ότι γεννιέται ένας νέος Κόσμος. Ενας νέος, αγριεμένος όμως Κόσμος, που κανείς δεν ξέρει ακόμα πού θα καταλήξει.

Μια ματιά στη σημερινή επικαιρότητα θα μας βοηθήσει να αντιληφθούμε καλύτερα τις αλλαγές που συντελούνται:

Είναι ειρωνεία της τύχης -αν και μερικοί θα έλεγαν ότι αποτελεί θεία δίκη- ότι ο Μπόρις Τζόνσον (Boris Johnson), o πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, βρίσκεται τις τελευταίες μέρες στην Εντατική σε νοσοκομείο του Λονδίνου (ειρήσθω εν παρόδω στο ίδιο νοσοκομείο, το Saint Tomas, που εγχειρίστηκε ο Ανδρέας Παπανδρέου).

Και είναι ειρωνεία της τύχης γιατί ο Τζόνσον υπήρξε μεταξύ των ηγετών που ήταν σε «άρνηση» όσον αφορά τον κορωνοϊό.

Που δεν πίστευε ότι ήταν πιθανή μια πανδημία. Και που τελικά τα μέτρα που πήρε και για τον λαό του, αλλά και προφανώς για προστασία του εαυτού του, ήταν ανεπαρκή.

Ευχόμαστε φυσικά να γίνει καλά ο άνθρωπος.

Ομως, το διάγγελμα της Βασίλισσας προχθές -θύμιζε την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου- και η εικόνα του Βρετανού Πρωθυπουργού στην Εντατική είναι συγκλονιστικά γεγονότα.

Επίσης, η Ιταλία, η τρίτη χώρα μετά την Αμερική και την Ισπανία σε κρούσματα (132.547) και νεκρούς (16.532) έχει μπει στην μετα-κορωνοϊό εποχή. Αυτή της οικονομικής ανέχειας.

«Η Ιταλία στέλνει ένα άλλο μήνυμα», γράφει η χθεσινή «ΝΥΤ». «Η Οικονομία της έχει πρόβλημα, βαδίζει σε μια μεγάλη συρρίκνωση… η κατάσταση για πολλούς είναι μαύρη...». «Ολοι μας έχουμε προβλήματα τώρα, δήλωσε ο Γκαλινάρι (Gallinari) ο λουλουδάς. Υπάρχουν πολύ άνθρωποι που πεινάνε τώρα. Μπορείς να δεις την συμπεριφορά τους να αλλάζει…».

Και ο Τόμας Φρίντμαν (Τhomas Friedman), γνωστός σχολιογράφος στην «ΝΥΤ», προτείνει κυβέρνηση εθνικής ενότητας υπό τον Τζο Μπάιντεν και με υπουργούς «από τον Μπέρνι Σάντερς στα αριστερά, μέχρι τον Μιτ Ρόμνεϊ στα δεξιά».

Τέλος, ο πρόεδρος Τραμπ επιμένει να προωθεί ένα φάρμακο, το οποίο δεν έχει εγκριθεί από τις Αρχές και ενάντια στην γνώμη των κορυφαίων ειδικών στον τομέα αυτό. «Δεν είμαι γιατρός», λέει, «αλλά διαθέτω κοινό νου».

Το αποτέλεσμα είναι ότι η επιμονή του να προωθεί το φάρμακο δημιουργεί ερωτήματα για τα κίνητρά του. Το αποδίδουν στο ότι ο Πρόεδρος έχει ένα μικρό ποσοστό στην Sanofi, την γαλλική εταιρεία φαρμάκων που το παράγει. Πρόκειται λοιπόν για έναν, φοβισμένο Κόσμο, με την πείνα σε μεγάλη έκταση να έχει φτάσει ή να βρίσκεται προ των πυλών, χωρίς ηθική και αρχές.

Εναν Κόσμο ρευστό, που ψάχνει για λύσεις. Για εύκολες λύσεις.