GR US

Πείτε μου το κανάλι που βλέπετε να σας πω με ποιον είστε

Αssociated Press

(AP/Patrick Semansky)

Δεν είναι ψεύτικες ή μαϊμού ειδήσεις. ’H τουλάχιστον οι ειδήσεις γνωστών, ιστορικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ). Και τα ΜΜΕ δεν είναι ο «εχθρός του λαού» -μια έκφραση που πάει πίσω στην δεκαετία του 1930- όπως τα κατηγορεί ο Τραμπ.

Αυτό που είναι δυστυχώς, και αυτό που γίνεται όλο και περισσότερο, είναι ότι οι καλωδιακοί σταθμοί -cable news- τείνουν να είναι όλο και πιο μονόπλευροι, όλο και πιο έντονοι στην κριτική τους. Οτι τάσσονται όλο και πιο απόλυτα υπέρ της μιας ή της άλλης πλευράς.

Αντίθετα, οι παραδοσιακοί τηλεοπτικοί σταθμοί και οι μεγάλες εφημερίδες, όπως η «New York Times», η «Washington Post» και η «Wall Street Journal» κρατάνε ακόμα ισορροπίες, κυρίως όταν πρόκειται για την δημοσίευση αντίθετων απόψεων.

Και όλο και περισσότερο οι δύο πλευρές της πολιτικής εξίσωσης συγκεντρώνονται σε ένα πρόσωπο:

Αυτοί που είναι με τον Τραμπ και αυτοί που είναι εναντίον του Τραμπ.

Είναι ένας αγώνας που δίνεται κάθε λεπτό και κάθε ώρα, τώρα, για να κερδίσουν την προσοχή και υποστήριξη του αμερικανικού λαού.

Αντίθετα, οι ξένοι -και κυρίως οι Ευρωπαίοι- έχουν αποφασίσει: Είναι κατά του Τραμπ.

Το κατά πόσο λοιπόν κάποιος συμφωνεί ή διαφωνεί με τον Τραμπ φαίνεται από τον τηλεοπτικό σταθμό που παρακολουθεί.

Εναντίον του είναι το «MSNBC» και το «CNN». Υπέρ του το «Fox News Channel».

Ανάλογα με τι παρακολουθεί, η εικόνα που παίρνει κανείς για την κατάσταση στην χώρα είναι εντελώς διαφορετική.

Για παράδειγμα, το βράδυ της Δευτέρας ήταν μια περίπτωση στην οποία οι τηλεοπτικοί αστέρες σχολίασαν εντελώς διαφορετικά την είδηση ότι η Αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να διαλύσει τους διαδηλωτές στο Πάρκο Λαφαγιέτ, μπροστά στον Λευκό Οίκο, για να μπορέσει να το διασχίσει ο Τραμπ.

Ο Αντερσον Κούπερ (Anderson Cooper), του «CNN», το σχολίασε ως εξής:

«Ο Πρόεδρος φαίνεται να πιστεύει ότι με το να επιβληθεί στους μαύρους, με το να επιβληθεί σε ειρηνικές διαδηλώσεις, είναι ο πρόεδρος του νόμου και της τάξης. Δεν είναι. Τους αποκαλεί κακοποιά στοιχεία (thugs). Ποιο  είναι το κακοποιό στοιχείο στην περίπτωση αυτή; (Who's the thug here?)».

Από την άλλη πλευρά, ο Τάκερ Κάρλσον (Tucker Carlson), του «Fox News Channel», δήλωσε ότι ο Τραμπ «προσφέρει μια πανίσχυρη συμβολική χειρονομία, μια διακήρυξη ότι αυτή η χώρα, το εθνικό μας σύμβολο, τα εθνικά μας σύμβολα, τα πιο παλιά μας ιδρύματα, δεν θα βεβηλωθούν και δεν θα υποστούν μηδενιστική καταστροφή».

Ο Σιν Χάνιτι (Sean Hannity), του «Fox», σχολιάζοντας ένα άλλο σημείο είπε: «Ο Τραμπ έχει την πλήρη εξουσία να χρησιμοποιήσει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να πάει στις πολιτείες και να αποκαταστήσει την τάξη. Αν οι φιλελεύθεροι δήμαρχοι και κυβερνήτες δεν θέλουν ή δεν μπορούν να προστατεύσουν τους πολίτες τους, θα το κάνει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση».

«Ενα λεπτό», είπε η Ρακέλ Μάντοου (Rachel Maddow) του «MSNBC».

«Ενώ υπάρχει ένα σκοτεινό σημείο στο οποίο ούτε καν οι πιο καταστροφικές προβλέψεις για την προεδρία του Τραμπ δεν φτάνουν, το σημείο αυτό του Ρουβίκωνα που πολλές χώρες είναι συνηθισμένες, έφτασε απόψε και η χώρα έχει πάρει μια στροφή που κανείς δεν φανταζόταν».

Και ο Κρις Κουόμο του «CNN» είπε:

«Αυτός είναι (ο Τραμπ), και δεν είναι αυτό που χρειάζεται η χώρα αυτή τη στιγμή».

Και η Λάουρα Ινγκραχαμ του «Fox» είπε: «Εγκληματίες και ντόπιοι τρομοκράτες χρησιμοποιούν τον Τζορτζ Φλόιντ (George Floyd) για να προσπαθήσουν να δολοφονήσουν την Αμερική. O Πρόεδρος απόψε επιβεβαίωσε το χρέος του να υποστηρίξει το Σύνταγμα».

Πείτε μου λοιπόν ποιον σταθμό βλέπετε για να σας πω αν είστε με τον Τραμπ ή κατά του Τραμπ!

Στοιχεία για το σχόλιο αυτό πήρα από το «Associated Press».