GR US

Τα διλήμματα τoυ κορωνοϊού εν όψει της τουριστικής σεζόν

Ευρωκίνηση

Φωτογραφία αρχείου: Γιώργος Κονταρίνης/Eurokinissi

Καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει και ο καιρός αρχίζει να θυμίζει καλοκαίρι το μεγάλο ερώτημα εδώ στην Ελλάδα, εκτός από τον κορωνοϊό, είναι τι θα γίνει με τον τουρισμό.

Αναμφίβολα, το ίδιο ερώτημα απασχολεί και την κυβέρνηση, η οποία βιάζεται να πάρει μέτρα που να της επιτρέψουν σιγά-σιγά να ανοίξει την Οικονομία, σε συνδυασμό πάντα με την ελπίδα ότι μέχρι τους καλοκαιρινούς μήνες θα εμβολιαστεί το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων.

Οτι οι συζητήσεις στρέφονται στον τουρισμό είναι εύκολο να το καταλάβει κανείς.

Το μοντέλο της ελληνικής οικονομίας, όπως στήθηκε εδώ και τουλάχιστον 50 χρόνια στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό, ο οποίος αποδίδει περίπου το 18% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος.

Ετσι, θετικές διακυμάνσεις στο αποκαλούμενο τουριστικό προϊόν ενεργούν ευεργετικά στο σύνολο της Οικονομίας, ενώ το αντίθετο προκαλεί προβλήματα.

Η θετική δυναμική που δημιουργείται στις Ηνωμένες Πολιτείες με τον αυξανόμενο ρυθμό του εμβολιασμού, σε συνδυασμό με την ανάγκη μετά από ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα για ξεκούραση και απόλαυση σε ένα από τα ελληνικά νησιά, είχε αρχίσει να δημιουργεί ένα θετικό ρεύμα τουρισμού προς την Ελλάδα.

Αυτό δυστυχώς μετριάστηκε, αν δεν ανατράπηκε, μετά τα αργά βήματα εμβολιασμού στην Ευρώπη και το νέο κύμα εξάπλωσης του κορωνοϊού σε όλη σχεδόν την Ευρώπη και βεβαίως και στην Ελλάδα.

Και τώρα η ακύρωση των απευθείας πτήσεων της εταιρείας «Delta» προς την Αθήνα, που ήταν προγραμματισμένες να αρχίσουν στις αρχές Μαΐου, αποτελεί μία εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη για τον ελληνικό τουρισμό.

Και αυτό γιατί, πέρα από τις επιπτώσεις που θα έχει η ακύρωση των πτήσεων της «Delta», δημιουργεί ένα αρνητικό κλίμα και για τις υπόλοιπες αεροπορικές εταιρείες που προγραμμάτιζαν να πετάξουν προς την Αθήνα.

Και επιπλέον θα επηρεάσει άτομα που έκαναν τα σχέδιά τους αυτή την εποχή να ταξιδέψουν προς την Ελλάδα και που θα αναγκαστούν να τα αλλάξουν για κάπου αλλού.

Αυτό όμως δημιουργεί μια μεγάλη αβεβαιότητα στον τουριστικό τομέα, επιχειρηματίες και υπαλλήλους, οι οποίοι αδυνατούν να προγραμματίσουν τις δουλειές τους.

Η «Delta» ανακοίνωσε ότι τελικά θα προγραμματίσει τις πτήσεις της για τις αρχές Ιουνίου. Το ίδιο έκαναν και άλλες εταιρείες όπως η «Emirates» και η «American Airlines».

Ομως ακόμα κι αυτό να ισχύσει τα χρονικά περιθώρια για τις τουριστικές επιχειρήσεις περιορίζονται ασφυκτικά.

Και ναι μεν οι πάντες αναμένουν ότι η φετινή χρονιά θα είναι καλύτερη από την περσινή, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να αποτελεί μέτρο σύγκρισης, καθότι πέρυσι χάθηκε εντελώς η χρονιά.

Τίθενται λοιπόν σκληρά ερωτήματα, τόσο όσον αφορά την δυνατότητα των ξενοδοχείων να επιβιώσουν -πολλά εκ των οποίων βρισκόντουσαν ήδη σε δύσκολη κατάσταση και πριν τον κορωνοϊό- όσο και για την δυνατότητα των υπαλλήλων να παραμείνουν στον τομέα αυτό αφού δεν θα μπορούν να ζήσουν.

Ας ελπίσουμε λοιπόν, ότι η Ευρώπη θα μπορέσει να αποκτήσει έγκαιρα τα εμβόλια που χρειάζεται και ότι σε αυτό θα βοηθήσει και η Αμερική, καθώς όπως φαίνεται προχωρά με γρήγορα βήματα.

Από τη μεριά της κυβέρνησης θα σκεπτόταν κανείς ότι η πολιτική της επιβολής αυστηρότερων μέτρων τώρα για τον έλεγχο της κατάστασης είναι προτιμότερη από τα ήπια, και την ανάγκη λήψης μέτρων αλά Γαλλία αργότερα.