GR US

Τα καλά νέα στην ανεργία – για τώρα

Αssociated Press

Ο Γκλεν Μπούλμαν συμπηρώνει αίτηση για θέση εργασίας στο Σιάτλ.(AP Photo/Ted S. Warren, File)

Επιτέλους, να και μια ιδιαίτερα θετική είδηση: Η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε 4,8 εκατομμύρια δουλειές τον Ιούνιο, μειώνοντας την ανεργία στο 11,1%.

Ας μην το υποτιμούμε, όπως βλέπω να κάνουν μερικά αμερικανικά μεγάλα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ). Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη. Πρόκειται για εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές που παίρνουν μια ανάσα. Μακάρι να ήταν δυνατό να συνεχιστεί ο ρυθμός αυτός.

Σύμφωνοι, ένα ποσοστό ανεργίας 11,1% είναι ακόμα στα επίπεδα του μεγάλου Κραχ, είναι απαράδεκτο.

Σύμφωνοι, δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν ακόμα άνεργοι ως αποτέλεσμα της θύελλας του κορωνοϊού που σάρωσε τα πάντα.

Το πρόβλημα, όμως, δεν είναι αυτό. Και ούτε πρέπει κανείς να ΤΟ βλέπει με πολιτικά μάτια. Γιατί ξεπερνά την πολιτική.

Το θέμα είναι ότι οι αριθμοί της μείωσης της ανεργίας δεν θα συνεχιστούν και τον άλλο μήνα. Τον Ιούλιο θα πιάσουν και πάλι πάτο.

Και ο λόγος είναι ότι η έξαρση του κορωνοϊού -είχαμε 50.000 κρούσματα χθες, περισσότερα από κάθε άλλη φορά!!!- προκαλεί την αναίρεση μέτρων για το άνοιγμα της Οικονομίας σε πολλές πολιτείες, κι αυτό θα συμβάλει στην αύξηση της ανεργίας και πάλι.

Και, δυστυχώς, ένας τομέας που χτυπιέται ιδιαίτερα σκληρά με τα μέτρα αυτά, είναι η σίτιση. Ενας κλάδος της Οικονομίας στον οποίο εργάζονται, ως γνωστόν, οι περισσότεροι ομογενείς μας: Εστιατόρια, coffee shops, ταβέρνες, εισαγωγές ελληνικών τροφίμων κ.λπ.

Οι επιπτώσεις πάνω τους είναι ιδιαίτερα αρνητικές. Πόσο καιρό μπορούν να αντέξουν να μείνουν κλειστές οι επιχειρήσεις; Πόσο καιρό μπορούν να αντέξουν οι άνθρωποί μας, προσωπικό και ιδιοκτήτες;

Μερικοί από αυτούς έχουν βρει διάφορους δημιουργικούς τρόπους για να λειτουργούν: Με παραγγελίες και παραλαβές έξω από τα καταστήματα ή με τραπέζια στα πεζοδρόμια.

Κάτι είναι κι αυτό. Δεν φτάνουν όμως. Δεν βγαίνουν έτσι οι μισθοί, τα ενοίκια, το κέρδος.

Και τώρα έρχονται αρκετοί κυβερνήτες, όπως π.χ. ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης και λέει ότι, λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού σε άλλες πολιτείες, απαγορεύεται το σερβίρισμα φαγητού εντός των εστιατορίων της Νέας Υόρκης.

Γίνεται μεγάλη ζημιά. Είναι ασφαλώς πολύ δύσκολο να ισορροπήσεις την οικονομική ζημιά που γίνεται από το ένα χέρι, με την ανάγκη για την προστασία της υγείας των πολιτών από την άλλη.

Και, βέβαια, οι επιπτώσεις και στην Κοινότητά μας θα είναι σημαντικές.

Οι άνθρωποί μας θα δυσκολευτούν να συντηρήσουν όλα αυτά τα ιδρύματα, την Εκκλησία κ.τ.λ. που συντηρούν.

Είναι απίστευτο ότι η Αμερική βρίσκεται σ’ αυτή την κατάσταση, που πριν ακόμα τελειώσει η πρώτη φάση του κορωνοϊού μπήκαμε σε μια άλλη, ακόμα χειρότερη.

Προφανώς η κυβέρνησή μας δεν έκανε καλά την δουλειά της.

Εβαλε «την άμαξα πριν από το άλογο», την πολιτική πριν από την δημόσια υγεία.

Γι’ αυτό και πληρώνουμε ένα πολύ μεγάλο τίμημα.

Ας ευχηθούμε, λοιπόν, να βρεθεί ένα φάρμακο ή ακόμα καλύτερα ένα εμβόλιο το ταχύτερο ανθρωπίνως δυνατόν.

Για να βγούμε από αυτόν τον εφιάλτη.