GR US

Φωνάζουν οι καιροί κι εμείς κωφεύουμε

Εθνικός Κήρυξ Archive

Το γήπεδο «Γιόχαν Κρόιφ» του Αγιαξ.

Αυτή κι αν ήταν είδηση. 41.000 διαρκείας, το 98% των συνολικών διαρκείας που δίνει ο Αγιαξ, ανανέωσαν την κάρτα τους για την νέα ποδοσφαιρική σεζόν. Μία σεζόν που θα ξεκινήσει σίγουρα χωρίς φιλάθλους στις εξέδρες του «Γιόχαν Κρόιφ» και που κανείς δεν γνωρίζει πότε θα μπορέσουν οι φίλοι του «Αίαντα» να δουν την ομάδα τους από κοντά και αν «ναι» πόσοι από αυτούς. Κι όμως σχεδόν όλα τα διαρκείας πωλήθηκαν. Φυσικά ο κύριος λόγος ήταν η στήριξη που παρέχουν στην ομάδα τους και λιγότερο να δουν την ομάδα. Μία στήριξη που αποδεικνύει ότι η αγάπη των οπαδών είναι πάνω από κόντρες, αντιπαλότητες, συμφέροντα και κυρίως από αποτελέσματα.

Δεν θα με πείσει κανείς, όταν μου πει ότι ο Αγιαξ δεν έχει διοικητικές έριδες, ή ότι δεν έχει αντιπολίτευση το προεδρείο της, ή οι οπαδοί του δεν παίρνουν... δωράκια από τους προέδρους ή δεν υπάρχουν «καλοί» σύνδεσμοι και φίλαθλοι και λιγότερο «καλοί» σύνδεσμοι και φίλαθλοι. Λίγο έως πολλοί οι φίλαθλοι είναι παντού οι ίδιοι. Αυτό όμως που αλλάζει είναι η παιδεία, η «γραμμή» που έχουν πάρει από την Ομοσπονδία, την ομάδα και την φιλοσοφία της ομάδας και φυσικά τους κανόνες της Εταιρείας που λέγεται Αγιαξ εντός και εκτός γηπέδου, εντός και εκτός ομάδας, εντός και εκτός φιλάθλων.

Ο φίλαθλος του Αγιαξ και του κάθε Αγιαξ πληρώνει το διαρκείας για το καλό κάθισμα, τη σίγουρη θέαση, την αναγνώριση, το σεβασμό, το τραγούδι από τις εξέδρες αλλά και τα παιδιά που βγάζει ο Αγιαξ από τις Ακαδημίες του και την προοπτική που δίνει στους Ολλανδούς και μη νεαρούς παίκτες από την παιδική ηλικία. Ξέρει δηλαδή ο φίλαθλος ότι θα δει να παίζει ο γιος του, ή το ανιψιός του ή το γειτονάκι του. Ξέρει ότι η ομάδα θα επενδύσει στα παιδιά της και όχι μόνο να τους... αρμέξει οικονομικά. Ξέρει ότι θα δει ωραίο ποδόσφαιρο, ότι το παιχνίδι θα αρχίσει και θα τελειώσει, ότι κανείς υπουργός δεν θα τον απειλήσει ή δεν θα του κλείσει το γήπεδο, κανείς πρόεδρος ή μεγαλομέτοχος δεν θα είναι λαμόγιο γιατί τον έχουν χιλιοελέγξει από παντού και φυσικά κανείς πρόεδρος δεν θα δημιουργήσει διαιτητικά σκάνδαλα για να «κλέψει» αποτελέσματα ή ακόμα και πρωτάθλημα. Με λίγα λόγια ο οπαδός του Αγιαξ και του κάθε Αγιαξ ξέρει ότι υπάρχουν ίδιοι κανόνες για όλους και πως τα λεφτά που δίνει είναι εγγυημένα ότι θα πάνε εκεί που πρέπει: Στον Αγιαξ, δηλαδή σε επενδύσεις σε Ακαδημίες και στην πρώτη ομάδα και στο κράτος, που θα τον προστατεύσει για να απολαύσει μέσα στο γήπεδο και την επόμενη χρονιά να δώσει με χαρά τα λεφτά του εισιτηρίου.

Για όλους αυτούς τους λόγους ο Αγιαξ έχει βγάλει παικταράδες, έχει κατακτήσει 10 Ευρωπαϊκούς και Παγκόσμιους τίτλους και φυσικά έχτισε με δικά του (!) χρήματα αυτό το υπερσύγχρονο γήπεδο που έχει. Αυτόνομος στο 100% χωρίς να «κλαίγεται» και να ζητιανεύει και να είναι μέσα στις κορυφαίες ομάδες του κόσμου.

Στα δικά μας; Τίποτα από όλα αυτά δεν κάνουν ούτε καν οι «ισχυροί» όπως ο Ολυμπιακός. Οι δικοί μας παράγοντες και οι δικές μας ομάδες ασχολούνται με... κατινιές, με μικροπρέπειες, με Ακαδημίες μόνο για τη συνδρομή των γονέων, με κομπίνες, με κόλπα, με βωμολοχίες, με απατεωνιές, με εξαπάτηση, με κλάμα στην Κυβέρνηση για γήπεδα, με πιέσεις για αλλαγές νόμων και καταστατικών, με «μαγειρέματα» για να κυριεύσουν την ΕΠΟ και τη Διαιτησία, με χτυπήματα κάτω από τη... ζώνη και φυσικά χρησιμοποίηση οπαδών τους σαν... στρατό...

Μεγάλη απογοήτευση κυρίως γιατί πετυχημένοι επιχειρηματίες που στις δουλειές τους μπορεί να αντιγράφουν ή να θέλουν να μοιάσουν με επιχειρήσεις τύπου «Αγιαξ» αλλά στο ποδόσφαιρο και στις ομάδες του λειτουργούν με... μεσαιωνικούς τρόπους.