GR US

Γράμμα από το Λονδίνο: Η διπλωματία της φωτογραφίας

Ευρωκίνηση

Ο Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού,Γιάννης Χρυσουλάκης. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Παρ’ όλο που εχθρός του καλού είναι πάντα το καλύτερο, ως θετική από κάθε πλευρά αξιολογείται η πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών, υπό τον πρόσφατα αναβαθμισμένο Γιάννη Χρυσουλάκη, να συνεννοηθεί ηλεκτρονικά στις 5 Αυγούστου για εθνικά και άλλα θέματα που απασχολούν την Ομογένεια, με τους προέδρους των τριτοβάθμιων ομογενειακών οργανώσεων των ανά τον κόσμο Ηπειρωτών, Θεσσαλών, Θρακών, Κρητών, Μακεδόνων, Ποντίων και Βλάχων.

Μαζί με άλλες παρόμοιες εξ αποστάσεως ηλεκτρονικές πρωτοβουλίες προσέγγισης της Ομογένειας, σε διάφορα επίπεδα, ο ήπιων τόνων και μεθοδικός κ. Χρυσουλάκης που ανέλαβε πρόσφατα και την ευθύνη των Προξενείων, των Γραφείων Τύπου των Πρεσβειών και των Ορθόδοξων Εκκλησιών εξωτερικού, επεξεργάζεται χωρίς τις σπατάλες του παρελθόντος τα υγιή συστατικά που πρέπει να χαρακτηρίζουν ένα νέο, σύγχρονο ΣΑΕ του 21ου αιώνα. Είμαστε σίγουροι ότι η πολιτική του θα έχει την αποδοχή και τη συνεργασία όλων των παρατάξεων του ελληνικού Κοινοβουλίου, του ελληνικού λαού και του συνόλου των ομογενών, εφόσον βέβαια εξασφαλιστεί η διάχυση των όποιων θετικών αποφάσεων στα εκατομμύρια των ομογενών, στους πολλούς δηλαδή και όχι μόνο στους λίγους των πολυτελών συνεδρίων και των ρουσφετολογικών «εξυπηρετήσεων».

Διότι ακριβώς «εχθρός» όλων αυτών των πατριωτικών προθέσεων είναι η καθημερινότητα που βιώνουν τα εκατομμύρια των απλών ομογενών μας στις σχέσεις τους με την Ελλάδα και όχι τα βιώματα των λίγων που συχνάζουν στις δεξιώσεις των Πρεσβειών μας και αποτελούν τους συνομιλητές του κάθε Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού.

Η καθημερινότητα αυτή αφορά την απαράδεκτη γραφειοκρατία του ελληνικού κράτους, που ευτυχώς μειώνεται τελευταία με την ψηφιοποίηση του κρατικού μηχανισμού, καθώς και την ποιότητα της εξυπηρέτησης των ομογενών από τις πρεσβείες και τα προξενεία μας. Στους τομείς αυτούς η Ελλάδα παίρνει χαμηλό βαθμό. Με δικαιολογία την οικονομική κρίση, φυγόπονοι διπλωμάτες μας τεμπελιάζουν και απλώς φωτογραφίζονται σε διάφορες εκδηλώσεις για να κρύψουν την αδιαφορία τους.

Επί πολλά χρόνια η Ελλάδα κάνει στο εξωτερικό «διπλωματία της φωτογραφίας», αφού η απομάκρυνση των ελληνικών πρεσβειών από την Ομογένεια έχει σαν αποτέλεσμα τη δικαιολογημένη μείωση ενδιαφέροντος εκ μέρους της πλειοψηφίας των εκπροσώπων της δεύτερης, τρίτης και τέταρτης γενιάς ομογενών για τα ελληνικού περιεχομένου ζητήματα. Σε χώρες όπως η Βρετανία, για παράδειγμα, οι απλοί ομογενείς δεν καταφέρνουν να δημιουργήσουν κοινότητες γιατί δεν υπάρχει η ενθαρρυντική ηθική παρουσία της πρεσβείας, η οποία επιλέγει να ασχολείται μόνο με μεγαλοτραπεζίτες, εφοπλιστές, λομπίστες και διαφημιστές βρετανικών πανεπιστημίων που προσφέρουν «γκλαμουριά».

Βλέπουμε επίσης ότι η «ομπρέλα» που μπορεί να προσελκύσει και να ενώσει τους ομογενείς όλων των γενιών στο εξωτερικό, η Ορθόδοξη Εκκλησία, διαχωρίζεται από τις υπόλοιπες οργανώσεις, ομοσπονδίες και συνομοσπονδίες και αντιμετωπίζεται σαν ένα μεταφυσικό, θρησκευτικό εργαλείο, τη στιγμή που οι κοινότητες και τα σχολεία της αποτελούν την αγνότερη μορφή αυθόρμητης ομογενειακής οργάνωσης.

Πρόκειται για την παγκόσμια διαχρονική στέγη που μπορεί να υποδεχτεί με ισότητα και χωρίς διακρίσεις όλες τις πλευρές, όλες τις παρατάξεις και όλα τα αντιμαχόμενα στρατόπεδα που συνήθως καταστρέφουν την ενότητα του Ελληνισμού.

Η πραγματικότητα στην οποία θα αναγκαστεί να παρέμβει ο κ. Χρυσουλάκης για να παρουσιάσει ολοκληρωμένο έργο, αποκαλύπτει ότι στη Βρετανία π.χ. κανένας εκπρόσωπος της ελληνικής πρεσβείας ή του προξενείου δεν σήκωσε τηλέφωνο να πει μια κουβέντα ή πήρε πένα για να γράψει μια λέξη για τη βεβήλωση της Αγίας Σοφίας από τον Ερντογάν.

Αποκαλύπτει επίσης ότι στο προξενείο του Λονδίνου η εξυπηρέτηση των ομογενών είναι προβληματική γιατί μονίμως δεν υπάρχουν διαθέσιμα ανοίγματα για ραντεβού, όχι μόνο τώρα με την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά και πριν. Κυριολεκτικά χιλιάδες είναι οι ομογενείς στη Βρετανία που περιμένουν σε ουρές αναμονής και οι «φωστήρες» του υπουργείου Εξωτερικών δείχνουν την περιφρόνησή τους προς αυτούς εξυπηρετώντας τους «κολλητούς» τους και ασχολούμενοι με συναδελφικά «καρφώματα» και με την παραπληροφόρηση των πολιτικών τους προϊσταμένων. Το σκηνικό συμπληρώνεται με τα ελλιπή μέτρα ασφάλειας εναντίον του κορωνοϊού εκ μέρους του προξενείου και της πρεσβείας Λονδίνου, σε βάρος των ευπαθών υπαλλήλων του και των ομογενών.

* Ο Γιώργος Χατζηιωάννου διετέλεσε Σύμβουλος Τύπου στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και στις πρεσβείες Λονδίνου και Μόσχας.