GR US

Γράμμα από το Λονδίνο: Κατάσκοποι και πράκτορες ανάμεσά μας

Αssociated Press

(Paul Ellis/Pool Photo via AP, File)

Ενδεχομένως λόγω της νέας έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού, τα ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ που συνήθως καλύπτουν όλες τις σοβαρές εξελίξεις στο Λονδίνο δεν έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για την έκθεση του βρετανικού Κοινοβουλίου περί του «ξεπουλήματος» της Αγγλίας στο παράνομο χρήμα των Ρώσων ολιγαρχών, που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα. Εδώ και τρεις δεκαετίες, μετά την πτώση του κομμουνισμού, το μεγαλύτερο τμήμα του εθνικού πλούτου της Ρωσίας και των άλλων πρώην σοβιετικών δημοκρατιών αποτέλεσε αντικείμενο θεσμοθετημένης ληστείας εκ μέρους πρώην κομματικών στελεχών που έγιναν πολυεκατομμυριούχοι, μέσα σε μια νύχτα, με τη βοήθεια ή την ανοχή του Κρεμλίνου.

Μετά και από πιέσεις της Ουάσιγκτον, το Λονδίνο ανέθεσε στην Επιτροπή Πληροφοριών και Αμυνας του Κοινοβουλίου να ερευνήσει τις ύποπτες ενέργειες των Ρώσων και των Βρετανών συνεργατών τους, με αποτέλεσμα να αναγνωριστεί δημόσια αυτό που γνώριζαν όλοι: ότι δηλαδή το παράνομο ρωσικό χρήμα «ξεπλένεται» και επενδύεται διεθνώς με τη βοήθεια κυρίως των Βρετανών τραπεζικών, πολιτικών, δικηγόρων, γραφείων συμβούλων κ.λπ.

Αποτέλεσμα της φασαρίας που δημιουργήθηκε ήταν η άσκηση μεγάλων πιέσεων προς την κυβέρνηση Τζόνσον να υιοθετήσει το παράδειγμα των ΗΠΑ που θεωρούν κατάσκοπο και πράκτορα ξένης δύναμης όποιον εκπροσωπεί συμφέροντα ξένων κυβερνήσεων, χωρίς να τα έχει δηλώσει επίσημα στις αρμόδιες αρχές. Η Ουάσιγκτον π.χ., αλλά όχι το Λονδίνο ή η Αθήνα, απαιτεί να γνωρίζει ακριβώς τους πελάτες των κάθε είδους μεσαζόντων που κάνουν λόμπι για ξένα κράτη και συμφέροντα που συνδέονται με αυτά, ποιες ακριβώς υπηρεσίες τους προσφέρουν, πόσα χρήματα δαπανούν και ποιες είναι οι αμοιβές τους.

Οπως είναι γνωστό, μέχρι σήμερα στη Βρετανία και στην Ελλάδα ο καθένας μπορεί να πληρώνεται κρυφά από ξένους που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με κυβερνήσεις για να κάνει λόμπι και άλλες «δουλειές» γι’ αυτές, χωρίς να τους εμποδίζει ή να τους παρακολουθεί κανείς. Η μοναδική πρόβλεψη που υπάρχει και στις δύο χώρες αφορά μόνο τα μέλη των κοινοβουλίων τους, τα οποία είναι υποχρεωμένα να αναφέρουν τυχόν δωρεάν ταξίδια στο εξωτερικό, δωράκια κ.λπ.

Με την έννοια αυτή, κατάσκοπος και πράκτορας υπέρ των συμφερόντων της Τουρκίας και του Ταγίπ Ερντογάν υπήρξε ο πρώην Σύμβουλος Ασφάλειας του Λευκού Οίκου και δεξί χέρι του Ντόναλντ Τραμπ, στρατηγός Μάικλ Φλιν. Ο στρατηγός Φλιν, όπως και η πλειοψηφία των πρακτόρων ξένων συμφερόντων, είχε φροντίσει να μη πληρώνεται απευθείας από τον Ερντογάν, αλλά από επιχειρηματία φίλο του Τούρκου Προέδρου. Επίσης, οι πράκτορες ξένων συμφερόντων, όταν δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι που συνήθως έχουν διπλωματικό κάλυμμα, πληρώνονται μέσω άγνωστων off shore, εταιρειών «μαϊμού», πανεπιστημίων, δεξαμενών σκέψης, γνωστών επιχειρηματιών κ.λπ. που εξυπηρετούν μυστικά με τις κυβερνήσεις τους για τους δικούς τους λόγους.

Η καταδικαστική για τη βρετανική ελίτ και κυρίως για το κόμμα του Μπόρις Τζόνσον έκθεση της «Επιτροπής Πληροφοριών και Αμυνας» του βρετανικού Κοινοβουλίου ήταν έτοιμη από τον περασμένο Οκτώβριο. Δεν δινόταν όμως στη δημοσιότητα από τον Πρωθυπουργό διότι σύμφωνα με βρετανικά δημοσιεύματα προσπαθούσε να την αλλοιώσει για να μην αποκαλυφτεί επίσημα ότι έχει «αγκαλιαστεί» με τη ρωσική διαφθορά. Ευμεγέθης, ωστόσο, φωτογραφία του χαμογελαστού Τζόνσον να είναι κυριολεκτικά αγκαλιά με τον επίσης χαμογελαστό Ρώσο ολιγάρχη Αλεξάντερ Τεμέρκο, πρώην διευθυντή της Κρατικής Εταιρείας Εξαγωγών Πολεμικού Υλικού της Ρωσίας, πρώην υποδιευθυντή της τεράστιας ρωσικής ενεργειακής εταιρείας Yukos και δωρητή 1,3 εκατ. λιρών στο κόμμα των Τόρις, κάλυψε το μεγαλύτερο τμήμα της πρώτης σελίδας των «Τάιμς του Λονδίνου» στις 23 Ιουλίου 2020.

Στο ίδιο πρωτοσέλιδο της βρετανικής εφημερίδας, τα μοναδικά ονόματα Βρετανών πολιτικών που μνημονεύτηκαν ότι δέχτηκαν δωρεές από Ρώσους ολιγάρχες, ανάμεσα σε 8 υπουργούς και 6 υφυπουργούς της κυβέρνησης Τζόνσον και δεκάδες λόρδους και βουλευτές, ήταν αυτά δύο μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που συνέταξε την έκθεση, της Τερέζας Βιλιέρ και του Μάρκ Πρίτσαρντ. Η μεν πρώτη σηκώνει στους ώμους της το μεγαλύτερο βάρος του ελληνοκυπριακού λόμπι στη Βρετανία, καθότι εξέχων μέλος της Επιτροπής Φιλίας Βρετανίας - Κύπρου, ενώ ο δεύτερος αποτελεί στυλοβάτη των ελληνικών θέσεων στη βρετανική πρωτεύουσα και στον ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη), ενώ είναι επίσης εξέχων μέλος της Επιτροπής Φιλίας Βρετανίας - Ελλάδας του βρετανικού Κοινοβουλίου.

Μια από τις τελευταίες ενέργειες του Πρίτσαρντ που μας αφορούν, υπήρξε η επίσημη επίσκεψή του στις 4-6 Μαρτίου στην Αθήνα, ως Ειδικός Απεσταλμένος για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΟΑΣΕ. Εκεί υποστήριξε με θέρμη τις ελληνικές θέσεις στην κατευθυνόμενη από την Αγκυρα βίαιη «εισβολή» λαθρομεταναστών στο ελληνοτουρκικά σύνορα του Εβρου, ενώ η Βιλιέρ πρωτοστάτησε στις 21 Ιουλίου, για άλλη μια φορά, στις εκδηλώσεις των Βρετανών φίλων της Κύπρου για την 46η επέτειο της τουρκικής εισβολής στο νησί, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη και της υφυπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας Γουέντι Μόρτον. Ο Πρίτσαρντ δέχτηκε από Ρώσο ολιγάρχη που ζει στη Βρετανία 5.000 λίρες και η Βιλιέρ 2.000 λίρες, τις οποίες προς τιμή τους δήλωσαν στην ειδική κοινοβουλευτική υπηρεσία που παρακολουθεί τα δημόσια οικονομικά των Βρετανών βουλευτών.

Μπορείτε ελεύθερα να φανταστείτε την έκταση και το βάθος της μυστικής, ανεξέλεγκτης, διείσδυσης κεφαλαίων ξένων κυβερνήσεων στις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές ελίτ χωρών όπως η Βρετανία και η Ελλάδα, για την προώθηση γεωστρατηγικών, πολιτικών και οικονομικών στόχων. Στο Λονδίνο ο κάθε λόρδος επιδιώκει ανοιχτά να εκπροσωπήσει ξένες κυβερνήσεις και μεγάλες ξένες εταιρείες που πληρώνουν αδρά, χωρίς καμία υποχρέωση να αποκαλύψει τα ονόματά τους και τι ακριβώς θα κάνουν γι’ αυτές. Το ίδιο συμβαίνει με γραφεία δικηγόρων, συμβούλων, λογιστών κ.λπ. οι οποίοι διευκολύνουν το παράνομο χρήμα να επηρεάζει κυβερνήσεις, να «ξεπλένεται» και να κρύβεται σε εξωχώριες εταιρείες και ακίνητα του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης.

Γιατί λοιπόν δεν ασχολείται κανείς με τους κάθε είδους «κατασκόπους» και «πράκτορες» που εκπροσωπούν ξένα συμφέροντα και κυβερνήσεις στην Αθήνα; Η απάντηση στο ερώτημα είναι ότι ένα πολύ μεγάλο τμήμα του ύποπτου πλούτου που διακινείται στη χώρα μας προέρχεται από το εξωτερικό και στοχεύει στον επηρεασμό με ύποπτες μεθόδους των εκάστοτε ελληνικών κυβερνήσεων και διαμορφωτών κοινής γνώμης. Το χρήμα αυτό διανέμεται με διάφορους τρόπους σε διάφορες ομάδες με επιρροή για «δημόσιες σχέσεις» και «λαδώματα». Οι μεσάζοντες είναι πολύ γνωστά ονόματα της ελληνικής κοινωνίας, έχουν καθημερινή παρουσία στα ΜΜΕ και σπάνια αποκαλύπτεται ο πραγματικός ρόλος τους γιατί προστατεύονται από την «ομερτά» των πολιτικών και των δημοσίων υπαλλήλων που σύμφωνα με αυτά που ισχύουν στις ΗΠΑ, προδίδουν τη χώρα τους για να εξυπηρετήσουν ξένα συμφέροντα.

Για να σπάσει ο φαύλος κύκλος της διαπλοκής και της διαφθοράς που αγκαλιάζει όλους τους τομείς δραστηριότητας στην Ελλάδα, είναι απαραίτητο να μιμηθούμε τους Αμερικανούς και να απαιτήσουμε από τους Ελληνες μεσάζοντες και τους ομογενείς που δουλεύουν για ξένες κυβερνήσεις στη Αθήνα, να δημοσιοποιούν όλες τις λεπτομέρειες τη δραστηριότητάς τους αυτής. Κάτι τέτοιο θα ανέτρεπε νοοτροπίες αιώνων, θα καθάριζε τον «κόπρο του Αυγείου» και θα περιόριζε δραστηριότητες όπως αυτές της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis, του «λαδώματος» στην ιστορία της αγοράς των ρωσικών οπλικών συστημάτων παλιότερα, ή της δωροδοκίας πολιτικών και δημοσίων υπαλλήλων για να επιλέξουν τα προϊόντα συγκεκριμένων ξένων χωρών.

* Ο Γιώργος Χατζηιωάννου διετέλεσε Σύμβουλος Τύπου στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και στις πρεσβείες Λονδίνου και Μόσχας.