GR US

Γράμμα από το Λονδίνο: Μάθε και εσύ αζέρικα και λιβυκά, μπορείς

Ευρωκίνηση

Ο Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού,Γιάννης Χρυσουλάκης. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Μόνο ως «χτύπημα κάτω από τη ζώνη» εναντίον του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννη Χρυσουλάκη θα μπορούσε να θεωρηθεί πρόσφατο σχόλιο εβδομαδιαίας αθηναϊκής εφημερίδας σχετικά με τις υπηρεσιακές δραστηριότητές του. Η εφημερίδα, που σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς απηχεί συχνά και απόψεις ανώνυμων πηγών του υπουργείου Εξωτερικών, κατηγόρησε τον αρμόδιο για τους Ομογενείς Γιάννη Χρυσουλάκη ότι δεν μερίμνησε για την ενημέρωση των Αζέρων και των Λίβυων για την τουρκική επιθετικότητα, στις γλώσσες τους.

Η άδικη αυτή επίθεση μας αναγκάζει να πούμε ότι τη στιγμή που ολόκληρο υπουργείο Εξωτερικών πιάστηκε κυριολεκτικά στον ύπνο και δεν αντιλήφθηκε εγκαίρως τους επιθετικούς σχεδιασμούς της τουρκικής ηγεσίας εναντίον της Ελλάδας στο Αιγαίο, στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο, προκειμένου να προειδοποιήσει εγκαίρως την κυβέρνηση των Αθηνών, κανείς δεν δικαιούται να διαμαρτυρηθεί γιατί ο κ. Χρυσουλάκης δεν κυκλοφόρησε τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην αζερική και τη λιβυκή γλώσσα. Το υπουργείο Εξωτερικών διαθέτει ειδική μεταφραστική υπηρεσία και θα μπορούσε να το κάνει αυτό χωρίς τον κ. Χρυσουλάκη. Επιπλέον, η Ελλάδα δεν διαθέτει στελέχη της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού στο Αζερμπαϊζάν και στη Λιβύη και την ευθύνη για την ενημέρωση των τοπικών πληθυσμών στις χώρες αυτές την έχουν οι διπλωμάτες του υπουργείου Εξωτερικών.

Εθνικός Κήρυξ

Η έκδοση που περιέχει τα ονόματα των στελεχών και συνεργατών της τσεχοσλοβακικης μυστικής υπηρεσίας StB, επί κομμουνισμου.

Δεν θα μας απασχολούσε όμως καθόλου το θέμα αν ο κ. Χρυσουλάκης δεν ήταν ταυτόχρονα και ο αρμόδιος της ελληνικής πολιτείας για τον Απόδημο Ελληνισμό. Κάθε κακόβουλη επίθεση εναντίον του και ιδιαίτερα αυτές που εξυπηρετούν συντεχνιακά και προσωπικά συμφέροντα διπλωματών, επηρεάζει αρνητικά και την ποιότητα της προσφοράς του ελληνικού κράτους προς την Ομογένεια. Γι' αυτό είμαστε αναγκασμένοι να μιλήσουμε, ξανά, με σκληρή γλώσσα, επαναλαμβάνοντας ότι η συμπεριφορά των διπλωματών μας προς την Ομογένεια παίζει μεγάλο ρόλο στη διατήρηση των δεσμών της Ομογένειας με την Ελλάδα.

Είναι γεγονός ότι χρησιμοποιώντας τη δυνατότητα να κινούνται στο σκοτάδι με τη δικαιολογία ότι ασχολούνται με απόρρητα θέματα, οι διπλωμάτες μας μπορούν να πάνε ακόμη και για ...μπάνιο στη Μύκονο χωρίς να τους πάρει μυρωδιά κανείς.

Εθνικός Κήρυξ

Η έκδοση που περιέχει τα ονόματα των στελεχών και συνεργατών της τσεχοσλοβακικης μυστικής υπηρεσίας StB, επί κομμουνισμου.

Στα προξενικά θέματα, που αφορούν άμεσα την Ομογένεια, αποφεύγουν να αναλάβουν ευθύνες οι ίδιοι προσωπικά και χρησιμοποιούν ευάλωτους κατώτερους υπαλλήλους γιατί έτσι προωθούν ευκολότερα και χωρίς συνέπειες στην καριέρα τους τα διάφορα ρουσφέτια τους. Προωθούν τα ρουσφέτια και οι απλοί ομογενείς μένουν πίσω. Στο Λονδίνο για να κάνουν ευκολότερα τις «δουλειές» τους επανατοποθέτησαν στη θέση του προϊσταμένου του προξενείου την αναποτελεσματική κατά τα άλλα υπάλληλο η οποία εκτελούσε χρέη προϊσταμένου του προξενείου και κατά τη διάρκεια του «Βατερλώ» του κορωνοϊού, όταν οι ομογενείς μας ξημεροβραδιάζονταν αποκλεισμένοι και αβοήθητοι στα αεροδρόμια της Βρετανίας. Γι' αυτό δεν μας εκπλήσσει το γεγονός ότι τα αρνητικά σχόλια των απλών ομογενών εναντίον του προξενείου του Λονδίνου συνεχίζονται και μάλλον δεν αξίζει τα καπουτσίνο που πίνει στη Via Veneto, παρέα με διοικητική υπάλληλο του δικού του υψηλού «στάτους», ο ηλικιωμένος διπλωμάτης που συνέβαλε στη μετατροπή της πρεσβείας Λονδίνου σε ακόμη μεγαλύτερη «γιάφκα» ρουσφετιών και συγκάλυψης παρανομιών.

Σε ό,τι αφορά τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διπλωματίας, τα οποία ενσωματώθηκαν στο υπουργείο Εξωτερικών επί Νέας Δημοκρατίας, βρίσκονται ουσιαστικά μετέωρα και επειδή συνεχίζουν να αποκλείονται από κάθε σχεδόν σημαντική διπλωματική δραστηριότητα δεν μπορούν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Αποτέλεσμα της διαχρονικής αυτής πρακτικής αποκλεισμού είναι να αδυνατεί η εκάστοτε κυβέρνηση να ελέγξει τις τρικλοποδιές των στελεχών του υπουργείου Εξωτερικών.

Ετσι, μόνο αν έχει τις ικανότητες ενός... Ηρακλή που μπορεί να κόβει πολλά κεφάλια της Λερναίας Υδρας με μια σπαθιά, θα μπορέσει να υπερπηδήσει τις παγίδες που του έχουν στήσει μέσω της ανάθεσης της ευθύνης της διεθνούς προβολής της Ελλάδας, χωρίς τα κατάλληλα μέσα και με ένα σχεδόν εχθρικό στελεχιακό δυναμικό στο υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Χρυσουλάκης.

Εθνικός Κήρυξ

Η έκδοση που περιέχει τα ονόματα των στελεχών και συνεργατών της τσεχοσλοβακικης μυστικής υπηρεσίας StB, επί κομμουνισμου.

Για αυτούς που θα θεωρήσουν ότι υπερβάλλουμε, θα τους πούμε μια παλιά ιστορία για να συνεννοηθούμε.

Στην Τσεχοσλοβακία, μετά την πτώση του κομμουνισμού, δόθηκαν στη δημοσιότητα τα ονόματα των πρακτόρων και χαφιέδων της διαβόητης μυστικής υπηρεσίας StB, γνωστής για την πολύ στενή συνεργασία της με τη ρωσική KGB και τη γερμανική Stasi. Ανάμεσα στα ονόματα αυτά βρέθηκαν και τα ονόματα δύο επί δεκαετίες στελεχών της ελληνικής πρεσβείας Πράγας που έχουν συνταξιοδοτηθεί πολύ πρόσφατα, αλλά και ονόματα επίσημων μεταφραστών της πρεσβείας, προέδρων και στελεχών ομογενειακών σωματείων κ.λπ.

Οπως ήταν αναμενόμενο, πολλοί από αυτούς που συμπεριλαμβάνονταν στη λίστα των στελεχών και των συνεργατών της διαβόητης μυστικής υπηρεσίας αμφισβήτησαν τη γνησιότητά της και αρνήθηκαν ότι ήταν πράκτορες του κομμουνιστικού καθεστώτος. Όλα αυτά ήταν γνωστά στους Ελληνες διπλωμάτες, οι οποίοι προφανώς αδιαφόρησαν και δεν έκαναν τίποτα για την ασφάλεια της πρεσβείας. Δεν έκαναν τίποτα ούτε και όταν ο γνωστός καθηγητής του ΑΠΘ Νίκος Μαραντζίδης και ο ομογενής καθηγητής του Πανεπιστημίου του Καρόλου στην Πράγα Κώστας Τσίβος με σειρά άρθρων τους στο «Βήμα», στα τέλη του 2009, αποκάλυψαν τους τρόπους με τους οποίους οι τσεχοσλοβακικές μυστικές υπηρεσίες κατασκόπευαν την ελληνική πρεσβεία Πράγας επί κομμουνισμού.

Οχι μόνο δεν έγινε τίποτα εκ μέρους του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, αλλά επιπλέον Ελληνας πρέσβης στην Πράγα χρησιμοποίησε το κύκλωμα των καταχωρημένων ως πρακτόρων της κομμουνιστικής Τσεχοσλοβακίας ομογενών, προκειμένου να συγκεντρώσει υλικό για να γράψει... μυθιστόρημα. Πολλοί γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια την επαγγελματική ευσυνειδησία και την αφοσίωση στην πατρίδα και αυτό είναι επικίνδυνο, ιδιαίτερα στις μέρες που λύνονται τα εθνικά μας θέματα, το ένα μετά το άλλο με μεγάλη ταχύτητα.

Εθνικός Κήρυξ

Η έκδοση που περιέχει τα ονόματα των στελεχών και συνεργατών της τσεχοσλοβακικης μυστικής υπηρεσίας StB, επί κομμουνισμου.

Περιττό να υπογραμμίσουμε ότι σπάνια οι Ελληνες διπλωμάτες συνεργάζονται ή ενημερώνουν ουσιαστικά τους συναδέλφους τους της Δημόσιας Διπλωματίας που συνυπηρετούν μαζί τους στις πρεσβείες στο εξωτερικό. Αντίθετα, τους αποκλείουν συστηματικά από κάθε σοβαρή υπόθεση και ενημέρωση, για καθαρά συντεχνιακούς λόγους. Με μεγάλη μας λύπη προσθέτουμε ότι η ίδια έλλειψη συνεργασίας υπάρχει και σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των αποφάσεων της Αθήνας για τον Απόδημο Ελληνισμό, με συνέπεια την ακόμη μεγαλύτερη απομάκρυνση των ξενιτεμένων Ελλήνων από την πατρίδα των προγόνων τους.

* Ο Γιώργος Χατζηιωάννου διετέλεσε Σύμβουλος Τύπου στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και στις πρεσβείες Λονδίνου και Μόσχας.