GR US

Γράμμα από το Λονδίνο: Πώς η ελληνική διπλωματία απομακρύνει την Ομογένεια

Ευρωκίνηση

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα. Φωτογραφία αρχείου: Ευρωκίνηση/Στέλιος Μισίνας.

Αναρωτηθήκατε πώς θα αντιδρούσαν οι Εβραίοι ομογενείς στις ΗΠΑ αν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έστελνε απαξιωτική για το Ισραήλ εισήγηση στο Κογκρέσο σχετικά με παραβιάσεις των θαλάσσιων και εναέριων κυριαρχικών δικαιωμάτων του από γειτονική του χώρα; Το λιγότερο που θα έκαναν θα ήταν να ...γυρίσουν τον κόσμο ανάποδα επειδή θα τους το ζητούσε η πατρίδα της καρδιάς τους. Θα αισθάνονταν βαθειά συγκίνηση και τιμή για το κάλεσμα της πατρίδας των προγόνων τους, το Ισραήλ, το οποίο θα τους άπλωνε για άλλη μια φορά το χέρι και ικανοποίηση για το ότι αποτελούν ζωντανό, αναπόσπαστο κομμάτι του. Θα ξεχνούσαν αυτόματα τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς και ενωμένοι θα περικύκλωναν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, θα κινητοποιούσαν τις οργανώσεις τους και τους Αμερικανούς φίλους τους και θα βομβάρδιζαν με επαφές, επιστολές και τηλεφωνήματα διαμαρτυρίας την αμερικανική κυβέρνηση και τον κάθε βουλευτή και γερουσιαστή χωριστά στις Πολιτείες στις οποίες ζουν. Στην πρώτη γραμμή θα είχαν παρατάξει τους ραβίνους τους με τα θρησκευτικά λάβαρα και παραδίπλα τα εβραϊκά ΜΜΕ.

Ο ρόλος του Τζέφρι Πάιατ

Πριν λίγες μέρες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέφυγε με απαξιωτικό τρόπο να απαντήσει στο ερώτημα του Κογκρέσου αν η Τουρκία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο. Από ελληνικής πλευράς όμως καμιά σοβαρή κινητοποίηση στις ΗΠΑ. Ο Ταγίπ Ερντογάν βάζει εν ψυχρώ «χέρι» στις θάλασσες, στα νησιά και στους υδρογονάνθρακές μας, εμείς δεν κάνουμε τίποτα δραστικό στην Ουάσιγκτον.

Δεν υπήρξε καμία ομογενειακή κινητοποίηση στις ΗΠΑ ή αλλού, ενώ ακόμη και η φιλοαμερικανική εφημερίδα «Καθημερινή» αισθάνθηκε την ανάγκη να υποστηρίξει ότι η ενέργεια αυτή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ «καλύπτει την τουρκική επιθετικότητα» και «συνιστά μείζον ατόπημα από την πλευρά της Ουάσιγκτον». Εννοείται φυσικά ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκφράζει την άποψη της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα και ότι ο πρέσβης της Τζέφρι Πάιατ, που έχει κυριολεκτικά «οργώσει» την Ελλάδα, είναι αδύνατο να προσποιηθεί ότι δεν γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει στο Αιγαίο.

Το ανωτέρω περιστατικό, ωστόσο, απέδειξε για πολλοστή φορά ότι η «επαρκής ενημέρωση» και η «υπεράσπιση του δικαίου» στην Ουάσιγκτον των ανελέητων ανταγωνισμών των διαφόρων λόμπι, επιτυγχάνονται τελικά μόνο μέσω της πολιτικής, οικονομικής και επικοινωνιακής πίεσης. Κερδίζει πάντα όποιος μπορεί να επηρεάσει περισσότερο τις αμερικανικές εκλογές και τις διάφορες επιλογές της αμερικανικής κυβέρνησης.

Τέτοια πίεση και επιρροή αδυνατεί να εφαρμόσει η κακόμοιρη η Ελλάδα για λόγους που γνωρίζουμε όλοι μας και παρόλο που τα «δίνει όλα», βάσεις, λιμάνια κ.λπ. στην Ουάσιγκτον και ετοιμάζεται για άλλη μια φορά να καταχρεωθεί αγοράζοντας καινούργια αμερικανικά όπλα.

Η Ομογένεια στο περιθώριο

Πίεση όμως στην Ουάσιγκτον μπορούν να ασκήσουν οι ομογενείς μας και ιδιαίτερα οι ομογενείς των παλαιότερων γενιών που έχουν ενσωματωθεί πλήρως στην αμερικανική κοινωνία, που σίγουρα ψηφίζουν στις αμερικανικές εκλογές, υποστηρίζουν οικονομικά τα αμερικανικά κόμματα και εκλέγονται βουλευτές και γερουσιαστές. Διαθέτουμε γι' αυτό μια καλά οργανωμένη Αρχιεπισκοπή, αποτελεσματικό ΜΜΕ τον «Εθνικό Κήρυκα», δυναμικές οργανώσεις και σωματεία, επιτυχημένους επιχειρηματίες, επιστήμονες, καθηγητές, εμπόρους - μέχρι και σωτήρες της ανθρωπότητας τελευταία, όπως αποδεικνύει ο Θεσσαλονικιός πρόεδρος της φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer Αλμπέρτο Μπουρλάς, που ανακάλυψε το εμβόλιο για τον κορωνοϊό.

Γιατί η Αθήνα τους αγνοεί και δεν αξιοποιεί τις δυνατότητές τους, τη στιγμή που όλοι αυτοί, μαζί με τις εκατοντάδες χιλιάδες των απλών ομογενών, απέδειξαν με τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις τους για το Κυπριακό και το Σκοπιανό, ότι κρατούν μονίμως βαθειά στις καρδιές τους την Ελλάδα και την Κύπρο;

Γιατί η Ομογένεια αδυνατεί να εκφραστεί δυναμικά υπέρ της Ελλάδας όταν αισθάνεται ότι η Αθήνα την αγνοεί, την ξεχνάει, δεν την πλησιάζει, κόβει μια μια τις γέφυρες που τους ένωναν κατά το παρελθόν και τη θυμάται μόνο στο πλαίσιο κάποιου αποτυχημένου εράνου, ή όταν θέλει να τη φορολογήσει.

Πότε για τελευταία φορά, μετά τους ξεσηκωμούς για την Κύπρο και το Μακεδονικό πλησίασε τους αγγλόφωνους ομογενείς των παλαιότερων γενιών η Αθήνα για να κινητοποιηθούν για την υπεράσπιση των δικαίων της; Σήμερα η Ελλάδα διατρέχει θανάσιμο κίνδυνο από την επιθετική Τουρκία και εκτός από τους λίγους που «κρατάνε Θερμοπύλες» όπως η Αρχιεπισκοπή Αμερικής, ΜΜΕ όπως ο «Εθνικός Κήρυκας» και ορισμένα ομογενειακά σωματεία και οργανώσεις, επικρατεί νεκρική σιγή. Κατά το παρελθόν, κάθε φορά που της το ζήτησε η Ελλάδα, σύσσωμη η Ομογένεια ξεσηκώθηκε, ενώθηκε και έδρασε με ενθουσιασμό. Είναι έτοιμη να το κάνει και τώρα, αν οι Ελληνες της Ελλάδας φερθούν τίμια στους Ελληνες του εξωτερικού.

Ενώ ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ βγάζει λόγους και κάνει δηλώσεις υπέρ των αμερικανικών συμφερόντων και στο τελευταίο... χωριό της Ελλάδας, οι Ελληνες διπλωμάτες στον κόσμο επιμένουν να μην ανοίγουν δημόσια το στόμα τους, δήθεν για να μην «εκτεθούν», ή γιατί «δεν έχουν συγκεκριμένες οδηγίες από το Κέντρο».

Κάνουν, λένε, μυστική διπλωματία, που τελικά όμως δεν την παίρνει ...μυρωδιά κανείς. Στην πράξη, πολλοί πρέσβεις μας σιγοντάρουν πολιτικά κόμματα και γνωστούς ολιγάρχες που ποδηγετούν την ελληνική εξωτερική πολιτική για να προωθήσουν τα δικά τους συμφέροντα στην Αγκυρα, στα Σκόπια, στο Λονδίνο και στην Ουάσιγκτον.

Πρέσβης, για παράδειγμα, που πέρασε και από την Αγγλία χωρίς να κατορθώσει να γίνει γνωστός ούτε στον... μπακάλη της γειτονιάς του, κρίθηκε κατάλληλος από ολιγάρχες για να ...προβάλει το ελληνικό όνομα στα πέρατα της Γης, ενώ πολλοί άλλοι συνάδελφοί του εκτελούν εντολές συγκεκριμένων επιχειρηματιών και όχι της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου τους, με την ελπίδα να βολέψουν τα παιδιά τους και να βρουν οι ίδιοι δουλειά μετά τη συνταξιοδότησή τους.

Για να μην τους εμποδίζει όμως κανείς στην προώθηση των προσωπικών τους συμφερόντων σε βάρος του ελληνικού λαού, φρόντισαν να εξοντώσουν τον κλάδο των εξειδικευμένων επαγγελματιών της δημόσιας διπλωματίας και της προβολής των εθνικών μας θεμάτων στο εξωτερικό, στο υπουργείο Εξωτερικών.

Μια σελίδα αρκεί

Πότε Ελληνας διπλωμάτης επισκέφθηκε το Ελληνικό Σχολείο του Λονδίνου, που ετοιμάζεται να κλείσει λόγω της αδιαφορίας της ελληνικής πρεσβείας, τη στιγμή που οι ομογενείς στη βρετανική πρωτεύουσα έχουν πολλαπλασιαστεί λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα; Γιατί, παρ’ όλο που άλλαξε η ηγεσία και το προσωπικό του προξενείου του Λονδίνου η εξυπηρέτηση των ομογενών παραμένει προβληματική; Γιατί οι σχέσεις της πρεσβείας με τα διάφορα λόμπι των βρετανικών πανεπιστημίων και τους ηγέτες της Ομογένειας της Βρετανίας περιορίζονται μόνο στην ικανοποίηση ρουσφετιών, ή στο χωρίς σχέδιο ξόδεμα των χρημάτων του ελληνικού λαού;

Τους εξοντώνουν

Για να διαλύσουν τον κλάδο των ειδικά εκπαιδευμένων επαγγελματιών της προβολής των εθνικών μας θεμάτων στο εξωτερικό, οι αρμόδιοι στο υπουργείο Εξωτερικών τους τεμάχισαν σε τρία κομμάτια για να σπάσουν το ηθικό τους και να τους βάλουν να μαλώνουν μεταξύ τους προκειμένου να τους μετατρέψουν σε άβουλα και φοβισμένα στελέχη, όπως κάνουν συστηματικά με το διοικητικό προσωπικό του υπουργείου τους. Από τα 180 περίπου μέλη που απαρτίζουν τον κλάδο τους, το 1/3 βρίσκεται χωρίς μπούσουλα σε πρεσβείες στο εξωτερικό, το 1/3 έχει επανδρώσει κυρίως βοηθητικές θέσεις στο υπουργείο Εξωτερικών και το υπόλοιπο 1/3 που δεν διαθέτει πολιτικές ή διπλωματικές γνωριμίες, παραμένει αδέσποτο στο περιθώριο. Ο καλοπροαίρετος και αγαπητός στην Ομογένεια προϊστάμενός τους Γιάννης Χρυσουλάκης κάνει ό,τι μπορεί για να διορθώσει τη θλιβερή αυτή κατάσταση, αλλά μάλλον δεν τον αφήνουν οι «από πάνω».

* Ο Γιώργος Χατζηιωάννου διετέλεσε Σύμβουλος Τύπου στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και στις πρεσβείες Λονδίνου και Μόσχας.