GR US

Μια καινούρια σχολική χρονιά άρχισε με αναπτέρωση ελπίδων

Εθνικός Κήρυξ Archive

Ο Δρ Γιώργος Μελικόκης. Φωτογραφία αρχείου: «Ε.Κ.»/Κώστας Μπέη.

Ανοιξαν τα παροικιακά μας σχολεία καθώς και τα δημόσια για την καινούρια σχολική χρονιά και η αγωνία κορυφώνεται εκ μέρους των γονέων και των εκπαιδευτικών για το πώς θα εξελιχθεί η σχολική χρονιά. Για ενάμιση χρόνο τώρα υπήρχε η αβεβαιότητα του αύριο γιατί πρωτόγνωρες καταστάσεις επικράτησαν σε όλους τους τομείς χωρίς να μείνει η εκπαίδευση στο περιθώριο. Ευτυχώς από εικοσαετίας είχε αναπτυχθεί η εξ αποστάσεως διδασκαλία χωρίς ουσιαστικά να εφαρμοστεί. Με την εμφάνιση και εξάπλωση του κορωνοϊού μπήκε αμέσως σε εφαρμογή για να συνεχιστεί η διδασκαλία διαδικτυακά (e-learning) όσο το δυνατό πιο αποτελεσματικά. Εγινε μεγάλη προσπάθεια εκ μέρους των σχολείων για την επιμόρφωση των δασκάλων για να μπορέσουν σε σύντομο διάστημα, αμέσως θα έλεγα, για την εξ αποστάσεως διδασκαλία για να μη διακοπεί η μάθηση όσο η καινούρια προσέγγιση το επέτρεπε.

Η κατάσταση που επικράτησε υπήρξε αρκετά επιτυχής και αποτελεσματική και τα παιδιά δεν έμειναν στο σκοτάδι της αμάθειας παρ’ όλα τα προβλήματα που ανέκυψαν. Είναι προφανές ότι το κλείσιμο ενός σχολείου και η αντικατάσταση της διαδικτυακής προσέγγισης έστω και για λίγο χρονικό διάστημα έχει αρνητικές συνέπειες για την ανάπτυξη δεξιοτήτων, γιατί υπάρχουν αντικείμενα που δεν μπορεί να διδαχτούν με την εξ αποστάσεως ηλεκτρονική μέθοδο, είναι απαραίτητη η παρουσία του δασκάλου που παίζει καταλυτικό ρόλο όχι μόνο στη μάθηση αλλά και στην κοινωνική, συναισθηματική, σωματική και ψυχολογική ανάπτυξη του παιδιού.

Για τα δικά μας σχολεία Ημερήσια, Απογευματινά και Σαββατιανά ο Διευθυντής Παιδείας της Αρχιεπισκοπής μας, Δρ Αναστάσιος Κουλαρμάνης, με επιμέλεια και σπουδή οργάνωσε μια πλειάδα επιμορφωτικών σεμιναρίων για τους εκπαιδευτικούς, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η διδασκαλία με την εξ αποστάσεως μέθοδο. Με την ευρυμάθεια και το ενδιαφέρον για τη μόρφωση των παιδιών συνέβαλε ώστε στα σχολεία μας στην πλειονότητα να γίνεται διά ζώσης διδασκαλία για να κρατηθεί η γλώσσα, η Ορθόδοξη πίστη μας και ο πολιτισμός μας ειδικά στα Απογευματινά και Σαββατιανά μας σχολεία στο καλύτερο δυνατό.

Η φετινή σχολική χρονιά άρχισε με καλούς οιωνούς και είναι ανάγκη να αξιολογήσουμε την προσπάθεια που έγινε ώστε τα σχολεία μας να προχωρήσουν μπροστά. Ηρθε η ώρα κατά τον Δρα Κουλαρμάνη να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας για την αναπλήρωση γνώσεων που χάθηκαν λόγω των προβλημάτων που ανέκυψαν με τη διαδικτυακή διδασκαλία ειδικά για τα μικρά παιδιά.

Μια καινούρια χρονιά άρχισε και ας κοιτάξουμε με αισιοδοξία για το μέλλον των παιδιών μας με την ελπίδα ότι δεν θα έχουμε διακοπές. Πρέπει να επικεντρώσουν τις προσπάθειες τα σχολεία μας τόσο τα πρωινά όσο και τα απογευματινά να καλύψουν τις ελλείψεις που δημιούργησε ο κορωνοϊός και απρόσκοπτα να συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία.

Οι εγγραφές συνεχίζονται για τα Απογευματινά και Σαββατιανά μας σχολεία κι όπως πολύ σωστά παρατήρησε ο Δρ Κουλαρμάνης, Διευθυντής Παιδείας, πρέπει να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια τα παιδιά να εγγραφούν και να γυρίσουν στα σχολεία μας στη διά ζώσης διδασκαλία και όχι την εξ αποστάσεως.

Αρκετοί γονείς βλέπουν σαν μόνιμη λύση του Απογευματινού σχολείου την εξ αποστάσεως παρακολούθηση των μαθημάτων και τούτο γιατί υποστηρίζεται από αρκετούς και θεωρείται ένα από τα πλεονεκτήματα, η οικονομία χρόνου και επί πλέον έξοδα μεταφοράς, χωρίς να υπολογίσουν τι ακριβώς τα παιδιά τους στερούνται στη μη παρουσία στην τάξη.

Όπως ανέφερα πιο πάνω υπάρχει δυσαναπλήρωτο κενό η απουσία του δασκάλου/ας γιατί πέρα και πάνω από κάθε μεθοδολογία, τεχνικού και εποπτικού υλικού στέκει η ψυχή του δασκάλου/ας που μορφοποιεί την άγονη φύση του παιδιού σε γόνιμη και δημιουργική.

Χρειάζεται προσπάθεια και σωστή επικοινωνία με τους γονείς ώστε να κατανοήσουν τη σπουδαιότητα της διδασκαλίας στην τάξη. Είναι ζωτικής σημασίας η παραδοσιακή διδασκαλία όπως πολύ σωστά αποφάνθηκε ο Διευθυντής Παιδείας της Αρχιεπισκοπής για τη διατήρηση της γλώσσας, της Πίστης μας και του πολιτισμού μας.

* Ο Δρ Γιώργος Μελικόκης είναι Παιδαγωγός