GR US

Να παραμείνει... οικογένεια

Ευρωκίνηση

Η Εθνική Ελλάδας ποδοσφαίρου. Φωτογραφία: Ευρωκίνηση.

Η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου μπορεί με την άδοξη -όπως εξελίχθηκε το παιχνίδι- ήττα της από την Σουηδία στην Στοκχόλμη να βρέθηκε σχεδόν και με τα δύο πόδια εκτός του Μουντιάλ του Κατάρ, όμως για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία άφησε τόσες πολλές υποσχέσεις στους Ελληνες φιλάθλους για μια καλύτερη πορεία στο εγγύς μέλλον. Η «γαλανόλευκη» απέδειξε με την εμφάνισή της στο πρώτο μέρος του αγώνα της απέναντι στους Σουηδούς ότι είναι σε θέση να... ανέβει αγωνιστικά σκαλοπάτια, να γίνει ανταγωνιστική απέναντι σε Εθνικές ομάδες από τη μεσαία κλίμακα και πάνω και να διεκδικήσει την παρουσία της σε μια μεγάλη διοργάνωση κάτι που έχει να συμβεί από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 στη Βραζιλία.

Πέρα από το θετικό αποτύπωμα του Ολλανδού προπονητή, Τζον Φαν’ τ Σιπ, ο οποίος έχει δημιουργήσει μια εμφανώς καλύτερη σε όλα τα επίπεδα ομάδα από αυτή που παρέλαβε πριν από δύο χρόνια, υπάρχει ένα «μυστικό» που έχει «μεταμορφώσει» την εικόνα της ελληνικής ομάδας και δεν έχει καμία σχέση με συστήματα, τακτικές και πρόσωπα. Είναι το οικογενειακό κλίμα που υπάρχει πλέον στις τάξεις της και το οποίο «βγαίνει» σε όλες τις προσπάθειες των παικτών της την ώρα των αγώνων ακόμη και στις προπονήσεις. Πλέον ο ένας παίκτης της Εθνικής παίζει για τον άλλον, επικρατεί σύμπνοια και ομοψυχία που... απουσίαζε παλαιότερα και κυρίως μια κοινή θέληση για την επίτευξη στόχων και διακρίσεων.

Το μάτι των διεθνών... γυαλίζει κι αυτό είναι κάτι που δεν συνέβαινε μέχρι πριν λίγο καιρό. Μπορεί να ακούγεται κλισέ σαν έκφραση όμως πλέον η Εθνική ομάδα της Ελλάδας είναι μια «γροθιά» κι αυτό αποτελεί ίσως τη σημαντικότερη κληρονομιά που της αφήνει η συμμετοχή της σε αυτή την προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Αυτή η «κληρονομιά» θα πρέπει να διαφυλαχτεί απ’ τον Τζον Φαν’ τ Σιπ ή τον διάδοχό του σε περίπτωση που ο Ολλανδός δεν συνεχίσει στο τιμόνι της Εθνικής. Ολα τα άλλα θα.. βρεθούν στην πορεία και θα συντελέσουν ώστε η Ελλάδα να σηκώσει ξανά για τα καλά κεφάλι στο διεθνές ποδοσφαιρικό στερέωμα.

Και οι Μαυροπάνος, Χατζηδιάκος που έκαναν τα μοιραία λάθη στο ματς με την Σουηδία θα αποκτήσουν μεγαλύτερη εμπειρία και καλύτερες λύσεις στην οργάνωση του παιχνιδιού και στο σκοράρισμα θα βρεθούν και οι νίκες θα έρθουν. Θα είναι όμως τεράστιο λάθος και ασυγχώρητο πισωγύρισμα αν μπουν πάλι «ζιζάνια» στους κόλπους της Εθνικής κι αν κάποιοι επιχειρήσουν να χαλάσουν το πολύ όμορφο κλίμα που έχει δημιουργηθεί με αφορμή συλλογικές αντιπαλότητες, αλλά και την αέναη «μάχη» για τις σφαίρες επιρροής στην ΕΠΟ.

Η Εθνική ομάδα που υποχρέωσε τους Σουηδούς να «χάσουν τα αβγά και τα πασχάλια» μέσα στο σπίτι τους για ένα ολόκληρο πρώτο ημίχρονο, είναι μια ομάδα που αξίζει να... επενδύσεις πάνω της. Και θα είναι μια «επένδυση» που αν δεν τιναχτεί στον... αέρα από πείσματα και οπαδικό φανατισμό, θα φέρει γρήγορα αποτελέσματα με πρώτο και καλύτερο την πρόκριση στο Euro το 2024.